Metaverse’ ün temel ilkeleri, teknolojisi ve beraberinde getirdiği kavramlar ilgili insanları bilgilendirmeyi hedefleyen Türkiye’nin en kapsamlı Metaverse Zirvesi, DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan’ı konuk etti. Metaverse kavramının geleceğiyle ilgili konuşan Mertcan, “Metaverse kavramından korkmamak gerekiyor. ‘Yarın ne olur?’ diyerek yola çıkmamak bizim sadece yola çıkanların arkasında kalmamıza yol açacak. Türkiye olarak bu alanda önemli çalışmalar başarabilirsek harika bir şeye imza atmış olacağız. Çünkü biz yapmazsak bunu başkaları yapacak ve bizim üzerimizde deneyecek.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de alanında gerçekleştirilen en kapsamlı etkinlik olma özelliğini de taşıyan Metaverse Zirvesi çok sayıda profesyonel ismi ağırladı. Yaptığı çalışmalarla alanında adından söz ettiren, gençlere verdiği desteklerle tanınan, her fırsatta rakiplerden farklılaşacak bir yapıya ulaşmada yerli yazılım ile tasarımın önemini vurgulayan DOF Robotics ise etkinliğin ‘Platin Sponsor’luğunu üstlendi. 28 Mayıs tarihinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde hibrit bir şekilde gerçekleştirilen etkinlikte DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, ‘Metaverse’ün Geleceği’ başlığı altında açıklamalarda bulundu.
“METAVERSE OLAĞAN GİDEN BİR SÜRECİN DEVAMINDA GELİŞTİRİLMİŞ BİR AKIMDIR”
İnsanoğlunun varoluşundan bu yana yeni gelişen her teknolojiye karşı korkuyla yaklaştığını belirten Mustafa Mertcan konuşmasında şunları vurguladı:
“İnsanlık tarihi tarafından bakacak olursak buna benzer teknolojiler hayatımızın her yılında, her yüz yılında her bin yılında olağan üstü teknolojiler hayatımıza girmiştir. Metaverse bunlardan biri midir? Çok emin şekilde bunlardan biridir diyemeyebilirim. Çünkü olağan giden bir sürecin devamında geliştirilmiş bir akımdır bana göre.
“METAVERSE DÜNYASI CİDDİ CİDDİ ÖNÜMÜZE ÇIKACAK”
1990’larda bu alanda gözlük formatında, çok daha düşük çözünürlükte ürünler geliştirilmişti. VR gözlüklerin bu ilk versiyonları genel itibariyle askeri, savunma ve eğitim gibi alanlarda kullanılmıştı. Bu ürünler teknolojik olarak yetersiz ve halkın tabanına inecek kapasiteye de sahip değildi. Son 10 yılda biz de DOF Robotics olarak bu alanda ciddi çalışmalar yaptık. Özellikle eğlence endüstrisinde ve eğitim endüstrisinde bu ürünleri çok ciddi şekilde kullandık. Şimdi bu ürünler evlerimize de girmeye başladı. Yakında da bu çokça konuşulan metaverse dünyası ciddi ciddi önümüze çıkacak.
“METAVERSE’Ü KABUL ETMİYORSANIZ ELİNİZDEKİ CEP TELEFONUNU KENARA ATMALISINIZ”
2004 yılında etkileşimli platformlar yaygınlaşmaya başladığı zaman biz aslında metaverse’ün bize sunduğu dünyayı 2 boyutlu olarak yaşamaya başladık. Hiç kimse bana şu anda diyemez ki: Biz metaverse’ü kabul etmiyoruz. O zaman elinizdeki cep telefonunu kenara atmalısınız. Çünkü zaten metaverse’ün içerisindesiniz. Farklı olarak sadece bundan sonra eldeki data, metaverse dünyasına aktarılabilecek. Peki bu nasıl bir avantaj sağlayacak? İnsanlar esasında zorlukla yaptıkları işleri, mesela bir uçağa atlayıp gidebildikleri yüz yüze görüşme işini, gerçek anlamda yüz ve mimikleri görülür, hareketleri anlaşılır ve hatta duyguları anlaşılabilecek şekilde toplantılar yapabilecek. Kullanabileceğimiz çok sayıda farklı fonksiyon olacak.
“HAYATIMIZI BERBAT HALE GETİRECEK DİYE DÜŞÜNÜRSEK O ALANDA CİDDİ BİR PERFORMANS SERGİLEYEMEYİZ”
İnsanoğlu tarih boyunca teknolojinin her zerresinden korkmuştur. Her yıl yeni çıkan bir teknolojiye karşı bir felaket senaryosu yapılmıştır. Dolayısıyla bir şeyler hakkında gelecekte bizim hayatımızı berbat bir hale getirecek diye düşünürsek zaten o alanla ilgili ciddi bir performans sergileyemeyiz. Kötü senaryolar elbette gerçekleşebilir ancak onun iyi yönlerini alabileceğimizi de unutmamak gerekiyor.
“EĞİTİM ALANINDA DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR PROJEYE DÖNÜŞEBİLİR”
Metaverse’ü eğer gerçek anlamda güzel bir şekilde kullanabilirsek ortaya inanılmaz şeyler çıkarabiliriz. Özellikle üzerine basarak söyleyebileceğim şudur ki metaverse, eğitim alanında devrim niteliğinde olabilecek bir proje haline dönüşebilir. Bunun dünyayı kurtarmak için yeterince iyi bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz insanoğlunun varlığını sürdürdüğü tarih boyunca aynı eğitim metodolojisini kullanıyoruz. Metaverse burada bize yeni bir ufuk açabilir.
“BİZ YAPMAZSAK BAŞKALARI YAPACAK VE BİZİM ÜZERİMİZDE DENEYECEK”
Eğitim piramidinde öğrenme ve akılda kalıcılık için yüzde doksanlık kısmı öğretmek alıyor. Bu amaçla DOF Robotics olarak kendi akademimizi kurduk. Bu sayede dışarıdan gelecek arkadaşlara ekibimiz tecrübelerini aktararak uzmanlıklarını daha da pekiştirecekler. Öğretmek insanların öğrenebilmesi için en iyi yöntemdir. Metaverse kavramından korkmamak gerekiyor. ‘Yarın ne olur?’ diyerek yola çıkmamak bizim sadece yola çıkanların arkasında kalmamıza yol açacak. Türkiye olarak bu alanda önemli çalışmalar başarabilirsek harika bir şeye imza atmış olacağız. Çünkü biz yapmazsak bunu başkaları yapacak ve bizim üzerimizde deneyecek.”
Açıklamalarının ardından gençlerle sohbet eden Mustafa Mertcan, Atölye Üsküdar Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin standını da ziyaret etti. Mertcan stantta sergilenen 3D yazıcı ve tarayıcılar, insansı robot sistemleri, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik sistemleri hakkında bilgi aldı.