Dolar 48,0990
Euro 56,1749
Altın 7.180,42
BİST 14.473,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32 °C
Açık

Ateş Alpar’ın Yeni Sergisi “Dipten ve Derinden” Bilsart’ta Açılıyor

08.10.2023
A+
A-

Ateş Alpar’ın “Dipten ve Derinden” isimli sergisi, 18 Ekim – 28 Ekim 2023 tarihleri arasında Bilsart’ta ziyarete açılıyor. Işıltı, eğlence ve arzunun sanatçının kişisel deneyimleriyle kesiştiği bir noktadan hareket eden “Dipten ve Derinden”, Ateş Alpar’ın 10 yıla yakın bir süredir kayıt altına aldığı “Queer Gece Hayatı” serisinin bir bölümünü izleyicilere sunuyor. Sergi, kapsamlı bir arşivin içinden titizlikle seçilen fotoğraflar ve videolardan oluşuyor. “Dipten ve Derinden” ısrarla akan bir var olma ve temsil mücadelesine işaret ederken güncel sanat mecralarını kullanarak tarihe not düşüyor.

Queer Gece Hayatı, pervasızca ayrımcılığa ve tahakküme maruz kalan bir topluluğun sistem-karşıtı mücadelesinin bir parçasıdır. Geceyi ışıldatır, renklendirir; kimi zamansa onu yeğinleştiren yaratıcı bir dinamo olarak çalışır. Bu dinamo, salt tüketime ve eğlenceye koşullanmış günümüz kültürünün ötesine geçen bir aralığı mesken tutar. Türlü karşılaşmaların, yatay yakınlıkların, çapraz desenlerin, dayanışmacı ilişkilerin ve toplumsal mücadelelerin zeminini yakaladığı sağaltıcı bir mayalanma anıdır Queer Gece Hayatı.

Dipten ve Derinden, her zaman var olan toplulukların kuşaktan kuşağa aktardığı fısıltıların şiirsel imgeleridir. Fısıltılar yükselirken sınırları baştan çizilmiş kurgu bedenlerin varlığına karşı güçlü bir reddiye açığa çıkar. Kabul gören normlar ve inkâr karşısında temsilin mümkünlüğü sorunsallaştırılır. Bu fotoğraf ve video serisi, dipten ve derinden gelen mırıltılara kulak kabartır. Mırıltıların sese dönüştüğü, rutinin sekteye uğratıldığı, örtük ve açık hazzın bir arada deneyimlendiği queer gece hayatı aynı zamanda çoğalmanın olanaklarını araştırır.” Ateş Alpar

Açılış 18 Ekim Çarşamba günü saat 16:00’da gerçekleşecektir.

Ateş Alpar (d. 1988, Mardin-Nusaybin).

Görüntüleri gerçek ve metaforik anlamıyla ayrıntılı ve titiz bir şekilde izleyiciye aktaran Ateş Alpar sınır, güvenlik araçları, kültürel tahribat/kolonyal politikalar, kimlik akışkanlığı gibi konuları merkeze alarak video, performans, ses, fotoğraf ve mekâna özgü yerleştirmeler olmak üzere geniş bir üretim yelpazesiyle çalışmaktadır. Sanat pratiğinin temelinde tarihin muğlaklığı ve bellek kavramı merkezi bir rol oynar. Alpar’ın çalışmaları yıllara yayılan uzun soluklu projelerden oluşur. Üzerinde çalıştığı temaları zamana yayan Alpar, gözlemlerini farklı zaman dilimlerinde geçtiği güzergâhlardan edindiği deneyimlerden süzerek aktarır. Müşterek düşünme pratiklerini de üretim sürecine dahil eden sanatçı deneyimlerini kamusallaştırır; diyalogları teşvik eder. Tarihi parçalara ayıran ve yeniden birleştiren detaycı yaklaşımı geçmiş-şimdi-gelecek arasında köprü kurulmasına; toplumsal ve kültürel değişim süreçlerinin zikzaklı izlerinin takip edilmesine olanak sağlar; karşı-hafıza ve karşı-arşivin inşasına zemin hazırlar.

Alpar Mardin, Adana ve İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

2022 yılında Performistanbul’a konuk sanatçı olarak davet edilen Alpar, son olarak 2023 yılında Merdiven Art Space’te İstanbul’daki ilk solo sergisini gerçekleştirdi.

Katıldığı bazı grup sergileri:

2019 / Zilberman Gallery, İstanbul (2023), KarmaComa / Anna Laudel, Bodrum (2023), It Doesn’t Matter Until It Does / Martch Art Project, İstanbul (2023), Revolte / Zemin Gallery, Berlin (2023), 7.8.7.5 / The Grey Space in the Middle, Hollanda (2023), Tekinsiz / Meteor, Bursa (2022), Lost Wax / Ferda Art Platform, İstanbul (2022), Hadi Bana Geçelim / Koli Art Space, İstanbul (2022), Sessizlik Biçimleri / İstanbul Edebiyat Evi, İstanbul (2021), Turkish Delight / Bethnal Green, Londra (2020), LadyFest / Dramaqueer, İstanbul (2018).

Performanslar:

Taşın Evrensel Tarihi / İstanbul (2022), Yıkıntılara Bakmak / Mardin (2022), Tüm Sular Çatlağını Bulana Kadar / Koli Art Space, İstanbul (2022), Aramızda / İstanbul (2021)

Ateş Alpar Instagram: https://www.instagram.com/atesalparr/

Ateş Alpar Twitter: https://twitter.com/atesalparr

Ateş Alpar Websitesi: http://www.atesalpar.com/

Bilsart: Meşrutiyet Cad. Bilsar Binası 90/A Beyoğlu / İstanbul

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yeni Slow Radyo