Sarıbal; “Çiftçi 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alamıyorsa durum vahimdir”

Sarıbal; “Çiftçi 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alamıyorsa durum vahimdir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, ‘2022 Yılı Tarım Değerlendirmesi’ yaptı.

CHP Bursa 2022 yılı tarımını değerlendirdi

CHP Bursa İl Başkanlığı’nda ‘2022 Yılı Tarım Değerlendirmesi’ programı gerçekleştirildi. Organizasyona CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, CHP İl Başkanı Turgut Özkan ve çok sayıda partili katıldı.

Orhan Sarıbal şunları söyledi:

“2022 yılında değerlendirmek için buradayız. Dünya nüfusu olarak yerel yönetim politikalarını geliştirdiler gıda stoklarını 2 yıl yetecek duruma getirdiler. Gelecekte gıda güvenliği sağlayacak çalışmalarda bulundular. 100 milyon ton üretim var ülke nüfusu ve mülteci sayısına bakıldığında kişi başı tüketimde üretimimiz Türkiye olarak 80 kilo aşağıda. Türkiye bir kıtlık denizi haline gelmiştir Türkiye son 20 yılda 87 milyon ton buğday alımı gerçekleştirdi. Paylaşılan istatistikler göz önüne alındığında Türkiye açık ve net şekilde dışarıya bağlı bir ülke haline gelmiştir.”

‘TARIMSAL İTHALAT İHRACATIMIZIN 2 KATI’

“İktidar genel olarak aklımızla alay eder gibi rakamlar ile bizi oyalıyor, tarımsal ithalat ve ihracat ile kendimizi ilerletebiliriz. Türkiye olarak 42 milyar dolar içerideyiz. İlk kez cumhuriyet tarihinde tarımsal ithalatımız tarımsal ihracatımızın tam 2 katına çıkmış bulunmakta.  Bir diğer sorunda hayvancılık et ve süt ürünleri AKP hükümeti hayvancılık ürünlerinde 9,3 milyar dolar para ödedi. 176 milyon ton yem alındı ve 80 milyar dolar para ödendi. Çiftçi 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alamıyorsa durum vahimdir.”

‘BU DURUMUN TEK SORUMLUSU İKTİDARDIR’

“Bakanlık 146 milyon dönüm araziye sahibiz, diyor. Ancak gelin görelim ki bir açıklama daha yapıyorlar, Türkiye’nin mera alanı 15 milyon dönüm deniliyor. Sanayileşme yol elektrik derken mera alanları boş bırakılıyor. Mera alanları boş bırakıldığı sürece ülkemiz tarımsal olarak daha çok zarar etmek durumunda kalacaktır.  Tahıl koridoru konusuna gelirsek eğer dağıtılan tahıllar Ukrayna’nın değildi çok uluslu şirketlere ait tahıllardı. Tahıl koridoru projesi ile bu şirketlerin cebi para doldu. Türkiye’nin bulunduğu krizin tek sorumlusu iktidardır, tek adam rejimidir biz savaşta mıyız? Ukrayna savaşta ancak görünüyor ki enflasyonu bizimkinden daha iyi durumda.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?