Cüneyt Bülent Şeker Yazdı; İŞ Mİ YOK, İŞÇİ Mİ YOK!

Cüneyt Bülent Şeker Yazdı; İŞ Mİ YOK, İŞÇİ Mİ YOK!

Köşe yazarımız Bülent Cüneyt Şeker kanayan bir yaraya parmak bastı. Şeker;

” VATANDAŞIN HEM KENDİSİ HEM ÇOCUKLARI KONUSUNDAKİ TEK ENDİŞESİNİN DÜZENLİ PARA GETİREN İŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUM.
Halbuki Türkiye’nin VASIFLI İŞÇİ VE MÜTEŞEBBİSE ihtiyacı var, yakın gelecekte vasıfsız işçilerin (Tüm aşılarını olsada) İŞSİZ KALACACAĞINI düşünüyorum.

Bizim ülkemizde vatandaş çocuğunu memur yapmak ister, o olmuyor ise zorlanmadan para kazanacağı (belediye, sekreterlik vs.) bir işe sokmak ister.
Çocuğunu okutuyorsa da (kendisi gibi zorluk çekmeden) oturarak yüksek para kazanacağı bir işi hedefler, bunu iyi bir şey zanneder,

Ben siyaset yaparken okumuş çocuğu olan aileler partiye gelir ve çocuklarını memur yapmak, o olmuyor ise bir
fabrikada beyaz yakalı olarak işe sokmak isterdi, bizim bulduğumuz işyerleri de (hatıra binaen) bunu kabul etsede; asgari ücret ve USTANIN YANINDA ÇIRAK OLARAK İŞE

KABUL ETMEK isterdi, ama aile buna şiddetle karşı çıkar, “Çocuğunu İLKOKUL MEZUNU BİLE OLMAYAN birisinin yanında çalıştırmak için okutmadığını” söylerdi…
Ama ya O USTA İŞİ EN İYİ BİLEN KİŞİ İSE.
Türkiyede okumak insana meslek kazandırmıyor ki, istersen mühendis, avukat çık.

Bir parti merkezini ziyarete gitmiştim, orada bir sanayi ilinin ticaret odası başkanı gelmiş ve; “ÇALIŞACAK, VASIFLI İŞÇİ BULAMADIKLARINDAN” şikayet etmişti…
İşte çözüm bence burada yatıyor, ne olursan ol, ama VASIFLI OL, USTASINDAN ÖĞREN.
Bence artık bu OKUMA takıntısından sıyrılmalıyız.

Ben üniversite hocalığı da yaptığım için şunu söylemeye cürretim olabilir; (Bizim gibi ülkelerde) OKUMAK İNSANI APTALLAŞTIRIR, SORGULAMA YETENEĞİNİ KÖRELTİR, insanı özgüvenli bir cahil haline sokar.

Bu kadar doktor ve üniversite mezununun (inanarak) aşıyı baskısını savunmasını ben buna bağlıyorum

Tabi haksızklık da yapmayalım, kendini yetiştirmiş insanlar olabilir, ancak (kendimden biliyorum) yinede okumuş insan için kalıpların dışına çıkmak ve ÖZGÜR DÜŞÜNMEYİ KEŞFETMEK ZORDUR.

O yüzden çocuklarımızı sevdikleri işlerde bir usta yanına vermeli, yaparak ve para kazanarak öğrenmesini, uzmanlaşmasını sağlamaya çalışmalıyız, onları sabit ve düzenli para kazanmaya değil, müteşebbis olmaya yönlendirmeliyiz.

Aksi takdirde özenti ile çocuğumuzu zorladığımız işler (ve okullar) hayatı boyunca iki yakasını bir araya getirememesini ve mutsuz olmasını sağlar ve hep bize muhtaç olur.

Bir an önce OKUMAK ve EMEKSİZ, ÇOK PARA KAZANMA takıntılarımızdan kurtulmalıyız, ihtiyaç olan (ve olacak) iş alanlarında (Ör; mekatronik, yazılım, kaynakçılık, zehirsiz tarım vs.) uzman işçiler haline gelmeliyiz, ülkemizin ve bizlerin geleceği buna bağlı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

6 yorum

  1. Maalesef Okuyan adam olur ,askerlik yapmayan adam olmaz diye yetiştirdik genclerimizi.
    Teşekkürler

  2. Çok haklısınız, çünkü eski yıllarda üniversite mezunu olan herkes mutlaka işe atanıyordu.
    Ama maalesef AKP nin Avrupa Birliği Uyum sürecinde her ilde üniversite açmak politikası yüzü hemen her isteyen üniversite okuyabiliyor, burada kazanamayan ise batı haricinde bir ülkede parayla okuyor.
    Netice itibariyle milyonlarca üniversite mezunu işsiz oluştu.
    Bu sistem tıkanıp iflas ettiği için artık gençlerin ergenlik döneminden itibaren bir meslek sahibi olmak zorunda olduğu artık kaçınılmaz bir gerçek olmuştur.
    Üniversite Okumak out, Sanayi işçisi olmak in

  3. Kanayan bir yaraya parmak basmışsınız.Bugun toplum zorla okutulmaya çalışılıyor.Sonuç ne? İİBF mezunu milyonlar iş arıyor? Sistemde köklü degisiklik şart

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?