Mali Müşavirler, Mesleki Güçbirliğiyle Sorunlara Çözüm Üretiyor

Mali Müşavirler, Mesleki Güçbirliğiyle Sorunlara Çözüm Üretiyor

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Davudoğlu, oda üyelerine faydalı olabilmek amacıyla mesleki dayanışma bilinciyle, katılımcı bir yönetim anlayışı uyguladıklarını söyledi.

Davudoğlu, meslektaşlarının sorunlarını yakından takip ederek çözüm bulmak için hazırladıkları raporları üst kurumları olan TÜRMOB aracılığıyla Maliye Bakanlığı’na ve ilgili mercilere ilettiklerini dile getirdi.

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın, İzmir merkez ve ilçelerinde toplam 8 bin 500 oda üyesi bulunduğunu belirten Başkan Ertuğrul Davudoğlu, ‘Önce insan, sonra meslektaş’ anlayışıyla, siyaset ve bireysel çıkarlardan uzak, sektörün ve meslektaşların gelişimi için yola çıktıklarının altını çizdi.

ENFLASYON SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yüksek enflasyonun birçok sektörü olduğu gibi, serbest muhasebeci ve mali müşavirleri de olumsuz etkilediğini dile getiren Davudoğlu, “2022 yılı için uygulanacak ücret tarifesi o günün koşullarına göre hazırlanmış ve 2021 yılı Aralık ayında Maliye Bakanlığı’nca açıklanmıştır. Ücret tarifesi bir önceki yıla göre % 25 oranında artırılarak 2022 yılında uygulamaya geçmiştir. Ancak bugün gelinen noktada, ülkenin ekonomik durumu ve 2022 Mayıs ayı sonu itibarıyla açıklanan enflasyon oranının % 73,50 olduğu, mal ve hizmet alımlarındaki fiyat artışları göz önüne alındığında uygulanacak tarifeyle, meslek mensuplarının bürolarını ve ailelerini geçindirmeleri imkansız hale gelmiştir” diye konuştu.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın mağduru haline geldiklerine dikkat çeken Başkan Ertuğrul Davudoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu finansmanında akışı sağlayan meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için; kira, elektrik, su, ulaşım, personel, kırtasiye, kargo, gıda, temizlik ve benzeri giderleri karşılayamaz duruma gelmişlerdir. Muhasebe ve mali müşavirlik ofislerinin varlığını tehdit eder hale gelen bu durumun derhal düzeltilmesi için ücret tarifesinin günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir”

KDV YÜKÜ AZALTILMALI

Vergi, ücret tarifesi ve temsilde eşitlik gibi başlıklarda yaşadıkları sorunlarla ilgili çözüm önerilerini de açıklayan Başkan Ertuğrul Davudoğlu, şunları söyledi: “Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı ve en azından KDV oranı %18’den % 8’e çekilmelidir. Meslek mensuplarımızın işleriyle ilgili olarak yaptıkları her türlü gider kabul edilebilmelidir. Meslek mensuplarımızın tahsilat ve ödemelerinde büyük bir sorun haline gelen gelir – KDV yasaları çelişkisi ortadan kaldırılmalıdır. Sermayesi beyin gücü olan ve sadece bununla geçinen mali müşavirlerin, KDV Kanunu’nun 10. Maddesine ‘serbest meslek faaliyetlerinde vergiyi doğuran olay, tahsilatın yapıldığı zamandır’ hükmü ilave edilerek bu sorun kolaylıkla çözülebilir. Ücret tarifesinin teke düşürülmesi gerekmektedir. Ayrı ayrı yayınlanan ücret tarifeleri kafa karışıklığı yarattığı gibi, uygulanabilirliği de zorlaştırmaktadır. Ücret tarifesi 81 ilimizdeki meslek odalarımız tarafından TÜRMOB’a öneri olarak sunulup TÜRMOB tarafından yayınlanmalıdır. TÜRMOB’da temsil sorunun çözülmesi de artık kaçınılmaz duruma gelmiştir. Buradaki temsilin 5/4 olması anti demokratik bir durumdur. Bu ve benzeri durumlar için 3568 sayılı yasamızın günün koşullarına uygun güncellenmesi gerekmektedir”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?