Adaletin küçültürseniz suçluları büyütürsünüz

Adaletin küçültürseniz suçluları büyütürsünüz

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 12 Eylül darbesi öncesi yapılan ve sonrasında yaşanan katliamların sorumlularından hesap sorulmadığını “Adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük olan artık suçlulardır derler. Maalesef ülkemiz adaletin yok edildiği suçluların büyüdüğü bir yer oldu” dedi.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 2 Temmuz tarihinde Sivas Madımak, 3-4 Temmuz tarihinde ise Çorum katliamı anmalarının yapılacağını anımsattı. 12 Eylül Darbesi’ne giden süreçte yaşanan Sivas, Malatya, Maraş ve Çorum katliamlarından hesap sorulmadığı için sonrasında Sivas, Suruç, İstanbul Gazi Mahallesi, Ankara Gar gibi katliamların yaşandığını ifade eden Sarıbal, devletin vatandaşını koruyamadığını söyledi.

Katliamla sonuçlanan olayların planlı şekilde organize edildiğini ifade eden Sarıbal, “Belki de mağdurları bir kez daha öldüren temel mesele bu. İktidarın yurttaşlarını koruyamaması, yurttaşlarına karşı görevini yerine getirememesi” dedi.

12 Eylül faşist darbesi öncesi Malatya, Sivas, Kahramanmaraş’ta ve ardından Çorum’da katliamlar gerçekleştiğini hatırlatan Sarıbal, yaşanan katliamlarda siyasetin içindeki bazı çevreler ile istihbarat örgütlerinin rolü olduğunu da belirtti.

Cezasızlık yeni katliamlara neden oldu

Sarıbal, 24 Ocak kararlarının örgütlü bir toplum olan 1980 öncesi Türkiye’sinde hayata geçirilemediği için bu katliamların organize edilerek, 12 Eylül darbesinin gerçekleştirildiğini ve kararların bu sayede hayata geçirilebildiğini aktardı.

Yaşanan katliamların faillerinin belli olduğunu ancak ‘faili meçhul’ bırakıldığını anlatan Sarıbal, “Her katliam sonrası uygulanan cezasızlık, yeni katliamlara alan açmak demektir. Yeni katliamlara rıza göstermek demektir. Yeni katliamlara ‘buyurun yapın biz sizi affederiz’ demektir” diye konuştu.

“Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarını yapanlardan hesap sorulmadı. Adalet hiç olmadı” diyen Sarıbal, şöyle devam etti:

“Cezaların, suçun, katliamların arttığı her yerde adalet küçülür. Katliamların arttığı her yerde adalet küçüktür. Adaletin küçülmesi demek, ‘suçluların gücü var’ demektir. Adalet, halk için mağdurlar için vardır. Adaleti küçültürseniz orada insanlıktan, insan haklarından, demokrasiden bahsedemezsiniz. Bu topraklarda yaşanan katliamların faili belli, faili net. Ama o faillerin ortaya çıkarmayan mekanizma var ve bu katliamlardan ve bu kandan besleniyor. O yüzden bu davalar sonuçlanmayan, faili meçhul davalar.”

İki gün sonra Sivas, üç gün sonra ise Çorum katliamı için anma programları olacağını hatırlatan Sarıbal, yaşanan katliamlar sırasında yapılan yargılama süreçlerini aktardı. Yaşanan katliamlarda hiçbir zaman adaletin yerini bulmadığını vurgulayan Sarıbal, Sivas Katliamı davasının firari 3 sanığı için yargılamanın devam ettiğini, yıl bitmeden bu kişilerin yakalanmaması durumunda davanın zaman aşımıyla düşeceğini söyledi.

Kardeşçe yaşamak

“Derdimizi acıları tazelemek değil” diyen Sarıbal, “Bu topraklarda bir daha bu acılar yaşanmasın. Herkes için adalet olmalı. Devlet vatandaşını korumalıdır. Yaşanan katliamları unutmadık. Zalimler yaptıklarının hesabını vermeli. Ancak o zaman bu topraklarda barış olur, kardeşlik olur. Derdimiz insanca yaşamak. Bu gökyüzü altında bu topraklarda din, dil, kimlik, yaşam biçimi. Bütün bu farklılıkları birer zenginlik olarak kabul ederek yaşamak” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?