Kentsel dönüşümle çehresi değişen ilçe…

Kentsel dönüşümle çehresi değişen ilçe…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ilçesiyle ilgili verdiği önemli bilgileri bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’da 30 bin yeni tapu sözü! Kentsel dönüşümle çehresi değişen ilçe…

Yıldırım çok kimlikli bir kent… Yıldırım Külliyesi’nden Yeşil’e kadar olan bölge ayrı bir kent. Çekirge’den önce Bursa elitlerinin oturdukları Setbaşı-Namazgah bölgesi başka bir kent. Ankara Yolu’nun üstü ayrı, altı da ayrı kent.

En önemlisi…

Bursa’nın planlarının Ankara’dan yapıldığı süreçte, plandan önde giden yapılaşma sonucu hisseli parsellerde büyüyen imar açısından sorunlu bir kent.

Bursa’nın Duaçınarı’nda bittiği, Arabayatağı’nın köy olduğu 1970’li yılların ortalarında, yıllarca Tıp Fakültesi Hastanesi olarak kullanılan bina Göğüs Hastanesi olarak açılırken “şehir dışında hastane” tepkilerini yaşadık, ulaşım sorunlarını haber yaptık.

Şimdi bu bölgede büyük bir kent var, ama plansız bölgede yapılaşmayla büyüdüğü için imar sorunlu bir kent olduğunu da kabul etmek gerekiyor.

Sabah…

Arabayatağı’ndan sonraki bölgede Ankara Yolu’na cepheli Çınarönü Yeni Cazibe Merkezi Kentsel Dönüşümü toplantısında Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ı dinlerken bunları düşündük.

Dahası…

Yıldırım’da imar sorunlarının çözümüne ilişkin cümleyi önemsedik:

“2022 yılında Yıldırım’da 30 bin tapu dağıtacağız.”

Aslında…

Modern kent olmanın, imarlı yapılaşmanın en önemli formülü bu. Yıllardır tapusu olmayan evlerde yaşayan insanlar artık tapularına kavuşacaklar.

Bundan daha önemlisi olabilir mi?

İşte…

Kentsel dönüşüm; kargaşa içinde yapılaşıp büyüyen Yıldırım’ın sorunlarını ortadan kaldırabilmenin tek yolu. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da böyle gördüğü için şunu özellikle vurguladı:

“Mahalleleri dönüştürmekle kalmıyoruz, yaşam alanları da kazandırıyoruz.”

Nitekim…

Ankara Yolu’na cepheli olan, geçmişte Sağlık Müdürlüğü depoları olarak kullanılan alandaki Çınarönü Cazibe Merkezi projesinde, modern konutlar ve yeşil alanların yanı sıra en kapsamlı Gençlik ve Kültür Merkezi kazandırılacak.

Mevlana’daki dönüşüme Kentsel Dönüşüm Vakfı’nın ödülü de moral oldu

Dönüşümün anlamlısı bu.

Mollaarap krizine Çınarönü çözümü

Ankara Yolu’nun altında, yola cepheli Çınarönü kentsel dönüşümünü anlatan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bir başka gelişmenin haberini verdi:

“Mollaarap’taki heyelan sonrası tahliye edilen 140 binadan 127’sini hak sahipleriyle anlaşıp yıktık. 13 bina sahibine de Çınarönü Rezerv Alanı’ndan yer vererek uzlaştık.”

Projeyle…

Çınarönü’ne 262 konut, 8 bin 650 metrekarelik otopark, 2 bin 470 metrekarelik yeşil alan ve Gençlik Merkezi kazandırılacak.

Samanlı sürprizi: Hastane alanının bir bölümüne Lojistik Merkezi

Toplantıda… Yıldırım’daki kentsel dönüşümler yanında kenti dönüştürme amaçlı yeni projeler hakkında bilgi veren Yıldırım Belediye Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yeni gelişmeyi ilk kez Bursa kamuoyuna duyurdu.

Buna göre…

Yakın Çevre Yolu ile Çevre Yolu’nu buluşturan, yani eski Fakülte Kavşağı’ndan otoyola giden yol üzerindeki Samanlı bölgesinde 450 dönümlük arazi geçmişte Şehir Hastanesi için planlanmıştı.

Ancak..

Şehir Hastanesi kentin batısına yapıldı. Sonraki süreçte arazinin imar ve hukuk yapısı ile ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıktı.

AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay’ın da katıldığı toplantıda Yılmaz sıkıntılı süreci Ankara’daki görüşmelerle aştıklarını açıklarken şunu söyledi:

“Yaklaşık 450 dönümlük alanın yaklaşık 300 dönümüne 600 yataklı yeni bir hastane planlanıyor. Kalan 150 dönümden fazla alan ise Bursa’nın lojistik merkezi olacak.”

Yıldırım’ı ‘ticaretin de merkezi’ yapma adımları

Bir yanda… Kentsel dönüşümle modern kent yolunda ilerleyen Yıldırım’da, bir yandan Uyumayan Kütüphane sayısını arttıracak gençlik merkezleriyle sosyal dönüşüm sağlanıyor.

Bir yandan da…

Bebe ve çocuk konfeksiyonu merkezi olmasıyla dünyanın bildiği Vişne Caddesi modern bir projeyle göz önüne çıkarılırken, Yıldırım’ın ticari dönüşümü de sağlanacak.

Ayrıca…

Samanlı’daki Lojistik Merkezi yanı da güneş enerjisi üretim merkezi olacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?