Hem Borcun Yok hem Borçlanma Yetkisi İstiyorsun! Parayı Nereye Kullanacaksın!

Hem Borcun Yok hem Borçlanma Yetkisi İstiyorsun! Parayı Nereye Kullanacaksın!

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, 40 milyon lira borçlanma yetkisi istedi. Başkanın talebine CHP ve İYİ Partili üyeler, nereye kullanılacağı bilinmediği gerekçesiyle itiraz etti.

Mustafakemalpaşa Belediyesi, yılın ilk meclis toplantısını 10 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirdi. Bu toplantıda Belediye Başkanı Mehmet Kanar, meclise sunduğu bir önergeyle 40 milyon lira borçlanmak için yetki istedi.

Başkanın nitelikli çoğunluğu gerektirecek şekilde istediği borçlanma yetki talebi, AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti belediye meclis üyeleri ise ne için kullanılacağı bilinmeyen talebe itiraz etti. İki bağımsız meclis üyesi toplantıya katılmadı.

MEHMET KANAR ÖNCEKİ BAŞKANI BORÇ NEDENİYLE ŞİKAYET ETMİŞTİ

Mustafakemalpaşa ilçesi yüzölçümü bakımından Bursa’nın en büyük ilçesi. Bunun yanında en çok mahalleye sahip olan ilçe durumunda. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 1’lik farkla İYİ Parti seçimi AK Parti’ye bıraktı. Seçimi kazanmasının ardından Belediye Başkanı Mehmet Kanar, önceki AK Partili Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ı belediyeyi borçlandırdığı için Sayıştay’a şikâyet etmişti. 2019 ve 2020 yıllarında iki kez 10 milyon liralık borçlanma yetkisi alan Mehmet Kanar, şimdi ise en yüksek meblağ olan 40 milyon lira borçlanma yetkisi aldı.

‘HİÇBİR İDARİ İŞLEM GEREKÇESİZ OLMAZ’

CHP ve İYİ Parti belediye meclis üyeleri, kredi hakkında başkana sordukları sorulara yanıt alamadıklarını belirterek bu talebe ret oyu kullandı. Belediyenin nerelere borcu olduğu sorusuna ise Belediye Başkanı Kanar, ‘Borcum yok’ diyerek cevap verdi. “Hiçbir idari işlem gerekçesiz ve sebepsiz olmaz” olmaz diyen CHP Belediye Meclis üyesi Gürkan Esen, önergenin mecliste nasıl tartışıldığını şöyle anlattı: “Devam eden geçmiş borçlanmalar ve devam edecek borçlanmalar olacağına göre belediyeyi çok yüksek bir borç yükü altına sokacak başkan. Bundan kaygılandığımız için sorduk, ‘Başkan ne için bu kadar yoğun borç yükü altına giriyorsunuz ve bu krediyi ne yapacaksınız?’ diye. Bize belediyenin hiçbir borcunun olmadığını, her geçen gün artan faiz oranları karşısında mevcut kredilerden faydalanmak gerektiğini ama böyle bir krediyi de şimdilik çekmeyi düşünmediğini, yani kullanmayacağı bir kredi için yetki istediğini bize beyan etti.”

‘BELEDİYE BORÇ BATAĞINDAN KURTULAMIYOR’

Belediyenin bu borç yükü altına girmemesi gerektiği konusunda ikaz ettiklerini aktaran Esen, “Nereye kullanacağı belli olmayan bir kredi almasının tehlikeli olduğunu başkana beyan ettim. Borçlanmaya karşı olduğunu beyan eden bir belediye başkanı olmasına rağmen önceki yönetimi mumla aratır şekilde borçlanıyor” eleştirisinde bulundu.

YÜZLERCE ARSA SATIŞA ÇIKARILDI

Muhalefet üyelerinin sorduğu bir başka konu ise Büyükşehir Yasası ile el konulan köy yerlerinin satışa çıkarılması. Üyeler, ne kadar yerin satıldığı, satışlardan elde edilen paraların nerelere harcandığı sorularına cevap alamadıklarını belirtti. Gürkan Esen, “Yüzlerce arsa ve araziyi satışa çıkardılar ve satılmaya devam ediyor. Oradan da gelir elde etmelerine rağmen belediye borç batağından kurtulamıyor” dedi.

‘BELEDİYENİN BORCU 100 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKACAK’

İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi İsa Söğüt, “Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin borcu bunu da aldıktan sonra 100 milyon liranın üzerine çıkacaktır” dedi. Borcun belediyeyi iflasa sürükleyeceğini söylediklerini ifade eden Söğüt, meclisteki konuşmaları şöyle aktardı: “Bu paranın nereye harcanacağını, hangi bankalarla görüşüldüğünü, kaç faizle alındığını, kaç ay vadeli alınacağını sorduk. ‘2019-2023 Stratejik Plan’da yapılmasını hedeflediğimiz şeylerin yapılması, geri kalanını belediye ihtiyaçlarının karşılanması’ olarak açıkladı. Cumhur İttifakı üyelerinin de bilgisinin olduğunu sanmıyorum.”

‘EL ATINDAN KÖY YERLERİNİ SATMAYA DEVAM EDİYORLAR’

İlçeye bağlı kırsal alanlardaki yerlerin satışıyla ilgili mecliste karar çıktığını belirten Söğüt, “Komisyon kurduk, muhtarları çağırdık. Muhtarlar, yerlerin satışını istemedi. Hala el altından, ‘köye yardım edeceğiz’ diyerek muhtarların bazılarını ikna edip satmaya devam ediyorlar. Büyükşehir yasasıyla elde edilen yerlerin ne kadarının satıldığını aralık ayında sorduk. Yazılı önergemize bile cevap vermediler” diye konuştu.

MHP Grubu Sözcüsü Mahmut Gök, mecliste olmadığı için konu hakkında bir fikrinin olmadığını ve yorum yapamayacağını ifade etti.

MUHTARLAR NE DİYOR?

Belediye tarafından arsa satışı yapıldığı söylemlerine ilişkin Camandar Mahallesi Muhtarı Nurettin Bayram ise belediyeye geçen yerlerden 129 dönümün köy halkının onayıyla satıldığını fakat köye herhangi bir gelir getirisi olmadığını söyledi. Bayram, belediyeye köyün lojmana ihtiyacı olduğunu söylediklerini fakat halen yapılmadığını ifade etti.

Adaköy Mahallesi Muhtarı Vefa Dizbey, mahalle sakinlerinin kabul etmemesi üzerine satışların iptal edildiğini belirtti. Kumkadı Mahallesi Muhtarı Mustafa Kurt, tapusu olmayan vatandaşlara kendi arazilerinin satışının yapıldığını, bunun da vatandaşa herhangi bir maddi yük getirmediğini ifade etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?