BEN OKURUM’DA VASCONCELOS’UN ÜNLÜ ESERİNİ KONUŞAN EDİTÖR MEHMET ERKURT, “ŞEKER PORTAKALI BİR ÇOCUK ROMANI DEĞİL, ÇOCUKLUĞUN ROMANI”

BEN OKURUM’DA VASCONCELOS’UN ÜNLÜ ESERİNİ KONUŞAN EDİTÖR MEHMET ERKURT, “ŞEKER PORTAKALI BİR ÇOCUK ROMANI DEĞİL, ÇOCUKLUĞUN ROMANI”

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yüreklere dokunan yeni bölümünde, Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos ve Türkiye’de yıllardır en çok okunan kitaplar arasında yer alan eseri Şeker Portakalı var. Başarır’ın bölüm konuğu, Can Çocuk Yayınları editörü Mehmet Erkurt çok sevdiği romanı “Şeker Portakalı bir türe sığdıramadığımız romanlardan. Bir çocuk romanı değil ama ben ona çocukluğun romanı diyorum,” diye anlatıyor. Erkurt, bir düzyazı şairi olarak nitelediği Vasconcelos içinse “Çocukluğunu sürekli içinde taşımış bir yazar. Çocuktaki duyarlılığın duyulmaması, anlaşılmaması da en büyük derdi olmuş,” diyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, yeni bölümüyle bir kez daha yüreklere dokunuyor. Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, yeni bölümün odağına Türkiye’de yıllardır en çok okunan kitaplar arasında yer alan Şeker Portakalı’nı oturtuyor. Başarır, Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un 1968 yılında kaleme aldığı ve kendi hayatından da izler taşıyan eseri, Can Çocuk Yayınları editörü Mehmet Erkurt ile konuşuyor. Ana kahramanı 5 yaşındaki Zeze’nin birçok okurun yüreğine dokunan, bazen hüzünlü bazen de hınzır maceralarından alıntılarla renklenen sohbet, Şeker Portakalı ile de sınırlı kalmıyor; hayatımızda sevgi ve şefkatin gerekliliğinden, çocuk edebiyatına kadar uzanıyor. Yazarın diğer eserlerinin de sık sık anıldığı bölümde, kitaptan alıntılar da her zamanki gibi Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor.

Mehmet Erkurt, “Şiirsel ama sade diliyle kapısını hemen açan bir metin” dediği Şeker Portakalı için “Çocukluk deneyimi çok berrak yazarda. O yüzden o deneyimi o kadar içten, o kadar hissettiği bir yerden ortaya koyuyor ki bir yetişkinin bu romanı okuyup kendi çocukluk deneyimine ya da gözlemlediği çocukluk deneyimlerine farklı bakmaması imkansız. Bir çocuğun da, ergen bile olsa, o gün olduğu ya da hemen birkaç yıl ya da birkaç gün önceki çocukluğunu değerlendirmemesi imkansız. Bir kere bu yüzden her yaşın kitabı oldu,” yorumunu yapıyor. Vasconcelos metinlerinde, çocuktaki gelgiti, derinliği, çalkalanmayı, tıkanmışlıkları açamayan ya da açmak istemeyen; bakmayan ya da bakamayan bir yetişkin dünya var. Ve çocuk kendi iletişim yollarını buluyor, onu dinleyecek muhataplar yaratıyor kendine,” diyen Erkurt yazarla ilgili sözlerine “Metinlerinde özellikle erkek karakterleri bir sevecenlik arayışında. İnsana olan merhameti çok yüksek… Yerel topraklarından, merkezinden beslenmiş biri,” diye devam ediyor ve ekliyor: Vasconcelos’un, sevginin bir temasa büründüğü haline bir özlemi var.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?