Garson krizi büyüyor: Maaşlar yükseldi ama eleman yok!

Garson krizi büyüyor: Maaşlar yükseldi ama eleman yok!

Restoranlardaki nitelikli personel sorunu derinleşiyor. Garson maaşının 8 bine, aşçı maaşının 15 bine kadar çıktığını belirten sektör temsilcileri, “Personel yok. Kimi kurye oldu, kimi şoför… Turizm canlanınca sorun daha da büyüyecek” açıklamasında bulundular.

Küresel salgın Covid-19 nedeniyle uzun bir süre kapalı kalan ve normalleşmeyle birlikte kapılarını açan restoranlar yapısal problemlerle boğuşuyor.

Birçok restoran ve kafe, yeni dönemde garsonşefkomiaşçı gibi alanlarda personel bulmakta zorlanıyor. Bu sorunun büyüyerek devam ettiğini belirten sektör temsilcileri, önümüzdeki yıl özellikle turizmde beklenen hareketlenmeyle birlikte daha da derinleşeceğine dikkat çekiyor.

MAAŞ 8 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Görüşlerine yer verilen Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRESBaşkanı Ramazan Bingölpandemi döneminde kapanmalar nedeniyle garsonların kuryelikşoförlüktaksicilik gibi alanlara yöneldiğini belirtti. Bingöl, “Sadece garson değil, şef, aşçı, komi gibi birçok alanda nitelikli personel bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Garsonların maaşlarının bölgelerine göre değişiklik gösterdiğini anlatan Bingöl, “Örneğin Etiler’de bir garsonun ortalama maaşı bahşişlerle birlikte 8-10 bin TL. Esenyurt‘ta ise mesai, bahşiş vs ile 4 bin TL. Aşçıların ise maaşları 6 binden başlayıp 15 bine kadar çıkıyor” diye konuştu.

TEORİ İLE PRATİK ÖRTÜŞMÜYOR

Mutfakta ciddi sıkıntı yaşadıklarını anlatan Bingöl, “Eskiden çırak-usta ilişkisi vardı. Artık kimse çırak olmak istemiyor. Dolayısıyla usta da yetişmiyor” ifadelerini kullandı.

Son dönemde gastronomi bölümlerinin sayısının hızla arttığını anlatan Bingöl, “Bu bir modaya döndü. Orada okuma modası var ancak buradan gelenler çok tecrübesiz. Çünkü okulların teoriği ile iş hayatının pratiği örtüşmüyor. Bize üniversitelerin de turizm liselerinin de faydası yok. Oradaki çocuklara birinci sınıftan itibaren haftanın üç günü restorankafede çalışma zorunluluğu olmalı. Biz maaş da veririz. İşi işte öğrenmeliler. Yoksa bu kriz önümüzdeki yıl, turizmin canlanmasıyla içinden çıkılmaz bir hâl alacak. Acil önlem şart” dedi.

“ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ YAPTIK”

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİDBaşkanı Kaya Demirer, nitelikli personel sorununun her geçen gün büyüdüğünü belirterek, “Bu sorunun çözümü için 2019’da TURYİD olarak Özyeğin Üniversitesi ile bir protokol imzaladık. Araya pandemi girdiği için protokolü tam uygulayamadık. Bu yıl uygulamaya almayı planlıyoruz. Protokole göre mutfak sanatları bölümü öğrencileri üniversite son sınıfta seçtikleri bir restoranda olacaklar. Burada muhasebeden depoya, mutfaktan garsonluğa her alanda çalışıp işi öğrenecekler” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?