Yangına dur diyen teknolojilerin mimarı

Yangına dur diyen teknolojilerin mimarı

İnşaat el aletleri sektörünün jenerik markası Hilti, Ar-Ge destekli patentli ürünleriyle yangınla mücadelede de etkin rol oynuyor

Türkiye’de ve dünyada sıklıkla yaşanan doğal afetlerden biri olan yangınlar maddi ve manevi kayıpların yanı sıra ekolojik dengeye de büyük zarar veriyor. Konut, AVM, hastane, otel, fabrika, metro başta olmak üzere doğada ve tüm yaşam alanlarında büyük risk taşıyan yangınların başlıca nedenini ise önlem yetersizliği oluşturuyor. Türkiye’de her yıl 25 Eylül’de başlayıp 1 Ekim’de sona eren “Yangından Korunma Haftası” kapsamında açıklamada bulunan Hilti Türkiye Enerji ve Endüstri Satış Direktörü Mehmet Soydemir, Pasif Yangın Durdurucu ürünlerle can ve mal kayıplarının önüne geçmeye çalıştıklarını belirtti. Soydemir, binalar ve endüstriyel tesislerin kapalı alanlarının yanı sıra büyük tehlike altında olan enerji sektöründe de ortaya çıkabilecek yangınlara karşı yangın durdurucuların kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Can ve mal kayıplarının yanı sıra doğal yaşama da büyük zarar vererek ekolojik dengeyi bozan doğal afetlerden biri olan yangınlar; bilgisizlik, önlem yetersizliği, kazalar, deprem gibi birçok nedenden dolayı oluşabiliyor. Yangınla mücadelede ise alınacak önlemler hayat kurtarıyor. “Yangından Korunma Haftası” kapsamında açıklamada bulunan Hilti Türkiye Enerji ve Endüstri Satış Direktörü Mehmet Soydemir,Hilti’ninUL listeli yangın durdurucu ürünleri ile enerji sektörü gibi tehlikeli iş kolları sınıfına giren alanlar ve endüstriyel tesisler başta olmak üzere pek çok farklı alanda önleyiciliği bir üst noktaya taşıdığını ifade etti. Pasif yangın durdurucular kulvarında geliştirdiği inovatif ürünlerle dünya genelinde fark yarattıklarını söyleyen Mehmet Soydemir, Türkiye’de yangınların ve dolayısıyla yangından kaynaklanan can ve mal kayıplarının en aza indirilmesini amaçladıklarını vurguladı.

Yangını çıktığı yere hapsediyor

Enerji tesisleri ve fabrikalar gibi endüstriyel alanda faaliyet gösteren yapılarda yangın güvenliğini sağlamak için Hilti’nin gerekli standartları sağladığını belirten Soydemir; “Araştırmalar gösteriyor ki, yangın esnasında duman zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 60’ı buluyor. Ölümlerin yüzde 57’si ise yangının meydana geldiği alanın dışında yaşanıyor. Bu istatistikler dikkate alınarak hazırlanan Hilti Pasif Yangın Durdurucu ürünlerimiz depreme de dayanıklı hale getirildiği için herhangi bir yıkım anında zarar görüp işlevini yitirmiyor. Yangın sırasında alev, duman ve zehirli gazların yayılmasını dört saate kadar engelleyen bu ürünlerimiz, yangın nedeniyle yapıda meydana gelen boşlukları şişirerek kapatıyor ve yangının çıktığı yere hapsedilmesine yardımcı oluyor. Böylelikle yangının büyümesini önleyerek insanların fabrika veya tesisi terk etmesi için güvenli bir ortam, dumansız bir hava sahası sağlıyor.” sözleriyle yangın durdurucuların deprem anındaki önemine dikkat çekti.

Yangın riskinin en yoğun olduğu alanlarda güvenliği maksimize ediyor

Yangınların yüzde 65’inin elektrik ve mekanik tesisatlardan kaynaklandığına dikkat çeken Soydemir; “Hilti Pasif Yangın Durdurucular, çoğunlukla yapılardaki elektrik ve mekanik geçişlerin yalıtılmasında kullanılıyor. Bu sayede tesisatlarda yaşanabilecek herhangi bir yangın olasılığına karşı güçlü ve efektif bir önlem alınmış olunuyor. Ürünlerimiz elektrik ve mekanik tesisatların yanı sıra duvar-tavan birleşimleri, dilatasyonlar ve giydirme cephe-döşeme birleşimleri gibi yangının yayılma riski olan bölgelerde de tercih ediliyor. Pasif Yangın Durdurucular grubumuzda; mastikler, spreyler, köpükler, kelepçeler, sargılar, bandajlar, boyalar, yastıklar, harçlar, macunlar ve kablo koruma boyası gibi yangın karşısında güvenliği maksimize etmek için kullandığımız ürünler yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Yapı performansını da üst noktaya çıkarıyor

Hilti yangın durdurucu ürünlerin yangına karşı korunmadan daha fazlası için tasarlandığını dile getiren Soydemir, sözlerini şöyle tamamladı; “Hilti uzmanlığıyla geliştirilen yangın durdurucu teknolojilerimiz aynı zamanda yapı akustiğini yükseltiyor ve ses çıkabilecek boşlukları tıkıyor. Borulama sistemlerinin hareketi, yapısal sehim ve titreşim gibi durumlarda maksimum performans göstererek olası riskleri minimize ediyor. Küfe karşı dayanıklı yapısı sayesinde binaları pas ve küfe karşı koruyor. Bu durum özellikle hastanelerin tasarımına büyük oranda yardımcı oluyor. Uluslararası yangın güvenliği standartlarına uygun olan, kolay kurulum ve kontrol imkanı tanıyan yangın ürünlerimiz aynı zamanda LEED ve BREEAM sertifikasyonu için gerekli sürdürülebilirliği ve yeşil yapı kriterlerini sağlıyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?