Artan kira fiyatlarının önüne bakın nasıl geçilir?

Artan kira fiyatlarının önüne bakın nasıl geçilir?

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Bursa Kent Konseyi Başkan Şevket Orhan. Astronomik kira fiyatlarına karşı sosyal medyada kampanyalar düzenlenirken, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’dan bakın nasıl bir çözüm önerisi geldi?

Astronomik kira fiyatlarına karşı sosyal medyada kampanyalar düzenlenirken, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’dan çözüm önerisi geldi. Özellikle öğrencilerin mağdur olduğunu söyleyen Orhan, “ Serbest piyasa koşulları altında olabiliriz ama hükümet bu duruma müdahale etmeli. Devletimiz 2 bin liranın üzerindeki kiralara ek vergiler koysun. Bunu da kanunla belirlesinler. Böylece artan kira fiyatlarının önüne geçilebilir.”

Türkiye’deki kent konseylerinin bağımsız olmadığını savunan Orhan, “Kent konseylerinin bütçesi, belediyelerden sağlandığı sürece bağımsız olamayız” dedi. Yaklaşan kongre öncesi adaylık sinyali de veren Orhan, Bursa’nın istemesi halinde yeniden aday olacağını kaydetti. AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan Orhan, geçmiş yıllarda siyasette heyecan ve yardımlaşma olduğunu sözlerine ekledi.

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Bursa Kent Konseyi Başkan Şevket Orhan.

Büyükşehir Belediyesi’nde zabıta müdürlüğü ve siyasette milletvekilliği görevlerinde bulunan Orhan, deneyimlerini Bursa Kent Konseyi’ne aktarıyor.

Orhan ile kent konseylerini, Bursa’nın sorunlarını, siyaseti ve özel yaşamını konuştuk.

“BELEDİYE MECLİSLERİNE GÜNDEM ÖNERİYORUZ”

Kısaca Bursa Kent Konseyi’nin yapısından söz eder misiniz?

Bursa Kent Konseyi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesine istinaden kurulmuş bir oluşumdur. Yürütme kurulu ve başkan, seçimle görev alıyor. Bunun yanında kadın, gençlik, çocuk, engelliler ve yabancılar olmak üzere 5 meclisimiz, 33 çalışma grubumuz var. Tamamen gönüllülerden oluşan bir yapı. Mesela son olarak profesörlerden, doçentlerden, hemşirelerden ve eczacılardan oluşan 40 kişilik sağlık grubunu kurduk. Bu grupların çalışmalarını belediye meclisine aktarıyoruz. Belediye  meclisleri, önerilerimizi ilk meclis oturumunda gündemine almak zorunda.

“KENT KONSEYLERİ BAĞIMSIZ DEĞİLDİR”

Kent konseyleri her ne kadar bağlı oldukları yerel yönetimlerden bağımsız olsalar da, uygulamada belediyelerden bağımsız hareket edemediklerini görüyoruz. Bu düşünceye katılıyor musunuz?

Katılıyorum. Ben zaten birçok kez bunu dile getiriyorum. Dünyadaki diğer kent konseyleri Türkiye’den daha bağımsız. Bizim kent konseylerinin  bağımsız çalışması için bütçelerinin de bağımsız olması gerekir. Bunu bir kurumdan yüzde 2 pay olarak mı sağlarlar, bütçeden farklı bir fonla mı yaparlar bilemem ama bütçeler, belediyelerden sağlandığı müddetçe kent konseyleri bağımsız olamaz. Her ne kadar bugünkü belediye başkanı (Alinur Aktaş) kent konseyinde etkili olmasa da her belediye başkanı bütçeyi kısabilir. Ben de bu konuda bir baskı hissedersem, görevimi bırakırım.

Bursa Kent Konseyi’nin bütçesi ne kadar?

Geçen yılki bütçe 3 milyon liraydı. Bunun yarısı personel gideridir. Fotofest gibi 26 ülkeden konuk ağırladığımız uluslararası festivali de bu bütçe ile yapıyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?