Bursa trafikte neyi yanlış yapıyor?

Bursa trafikte neyi yanlış yapıyor?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’dati trafik yoğunluğuna farklı bir bakış açısı getiren bir uzmanın çözüm önerilerini bugünkü köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Fotoğrafa bakınca… Tedirgin olmamak elde değil. Fakat bu görüntü Bursa’dan değil, Güney Kore’nin başkenti Seul’den.

Ama şu gerçek de unutulmamalı:

Eğer trafik yönetimi bilimsel kurallarla düzenleyip erken önlem alınmazsa, her yer Seul trafiği gibi olur.

Bu durumu…

Yol ve Ulaşım Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’e sorduk.

Farklı bir değerlendirmeyle trafiğe yeni tanım getirdi:

“Bazıları trafiğin ‘sıvı’ olduğunu ve aktığını varsayar. ‘Trafik akıyor’ sözü buradan gelir.  Bu görüştekilere göre ne kadar çok yol yapılırsa, var olan yola şerit eklenirse, katlı yol yapılırsa trafik o kadar rahatlayacaktır. Çözüm olmadığı görülmesine rağmen yollar hep buna göre yapılır.”

Bakışı şu:

“Oysa trafik ‘sıvı’ değil ‘gaz’ formatında. Yeni yol yapıldıkça, mevcut yola şerit eklendikçe, katlı yol yapıldıkça ‘gaz’ yani ‘trafik’ o alanı da doldurur. Bir süre sonra tekrar sıkışıklık başlar. O zaman ‘gazın’ yani trafiğin olduğu yolları azaltarak gazın yayılması engellenebilir.”

Örneği de fotoğraftaki Seul’den verdi:

“Seul merkezindeki nehir kapalı kanala alınıp üzerine şehrin en işlek anayolu yapılmıştı. Trafik daha çok sıkışınca bu yolu iptal edip, kanal da yıkılarak yolun altında kalan nehir yeniden gün ışığına çıkarıldı. Eş zamanlı olarak otobüs filosu güçlendirilip sadece otobüsler için şeritler yapıldı, metroya ağırlık verildi.”

Şunu vurguladı:

“Metroyu özendirici politikalar izlendi. Metro duraklarında park et devam et sistemi artırılıp bütünleşik sistemler kolaylaştırıldı. Metronun gece sefer saati uzatıldı.”

İlk aşamada…

10 milyonluk Seul’de trafiğin katlanılabilir seviyeye geldiğini vurgulayıp sonuçları açıkladı:

“Araç sayısı yüzde 2.3 azaldı. Toplu ulaşımda otobüs kullanımı yüzde 1,4 ve metro kullanımı yüzde 4,3 arttı. Şehir nefes aldı, yeşillendi, yaşanabilir oldu. Ortalama sıcaklık da azaldı.”

 

Uzmanı anlattı: Bursa’nın trafikte yanlışı ne?

Kent merkezine araç girişini azaltmak için merkeze otopark yapılmaması önerisiyle dikkat çeken Yol ve Ulaşım Uzmanı Yüksek Mühendis M. Tözün Bingöl farklı bakış açısıyla trafik yatırımlarındaki yanlışı da söyledi.

Dedi ki:

“Yeni yol, yeni köprülü kavşak, bat-çık denen altgeçit yapma, yola şerit ekleme, katlı yolu düşünme, bazı yolları ve dereleri yeraltına alıp kesitini daraltma gibi yanlışlar yapıyoruz. Zaman ve para da boşa gidiyor.”

Hızlı tren Bandırma etabında gelişme var: Karacabey’de ÇED toplantısı

Bizler… Adını kısaltıp sadeleştirerek hızlı tren dediğimiz ve daha çok yük taşımacılığının asıl hedef haline geldiği projede yeni gelişmeler var.

Daha doğrusu…

Yeni gelişmeler olduğunu Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın açıklamasıyla öğrendik. Verdiği iki yeni ve önemli bilgi var.

İlki…

Osmaneli’nden Yenişehir’e ve Bursa’ya gelecek olan Yüksek Standartlı Demiryolu hattının Bandırma’ya uzatılmasıyla ilgili proje çalışmaları belli bir aşamaya gelmiş.

Özkan, yüklenici firma Kalyon İnşaat ile görüşmesi sonrası, Bursa-Bandırma hattında Karacabey’e iki istasyon yapılacağını duyurdu.

İstasyonların biri yük ve yolcu için TEKNOSAB’da, diğeri yolcu amaçlı Karacabey Taşlık Mahallesi’nde olacak.

İkincisi…

Hızlı trenle ilgili 30 Temmuz Cuma günü TEKNOSAB’da halka çevre ve sosyal etki bilgilendirmesi yapılacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?