Isırma Olayının Bir Kişiye Yapılmış Olmasıyla İlçedeki Sokak Canlarının Tamamını Hedef Haline Getirilmesi Hangi Habercilik Anlayışı Mümkündür

Isırma Olayının Bir Kişiye Yapılmış Olmasıyla İlçedeki Sokak Canlarının Tamamını Hedef Haline Getirilmesi Hangi Habercilik Anlayışı Mümkündür

“Bursa’nın Gemlik ilçesinde son bir yılda köpek ve kedi ısırmasından dolayı hastanelerde müdahale sayısının arttığı bildirildi.” herşey 1 hafta önce Gemlik Merkezli internet haber sitelerinde çıkan bu haberle başladı. Sokak fısıltısı ile yayılan bu haberler önce Bursa merkezli internet haber sitelerine daha sonrada ulusal medyaya servis edildi. Haberde; “İlçede son dönemde başı boş köpek sayısı hızla artarken, vatandaşlar yetkililerin tedbir almalarını istiyor. Belirli bölgelerde gruplar halinde gezen sahipsiz köpek sayısı binleri aştı. Aç kalan başı boş köpekler, bazen marketlerin kapısında nöbete yatıyor, bazen de ATM önlerinde insanlara saldırıyor. Öte yandan Gemlik’te son bir yılda köpek ve kedi ısırmasından dolayı hastanedeki müdahale sayısının bin 500’ü bulduğu öğrenildi.” ifadeleri yer aldı.

Haberlere önce Gemlik’ten itiraz sesleri yükselirken Bursa’daki hayvanseverlerden de güçlü itirazlar geldi. Sosyal medya hesaplarından yükselen itirazlara hayvansever ve sokak canlarının düzenli beslemelerini yapan Mustafa Katırcı’dan bir açıklama geldi. Katırcı ; “Gemlik ilçemizdeki ısırılma vakası ile sokaktaki hayvanlarımiza karşı yapılan algı haberlerine istinaden açıklama yapmak durumunda kaldık.  Gemlik ilçemizde Gemlik Gündem, Gemlik Manşet, Gemlik Haber gibi çeşitli yayın organları bir şansın ısırılma vakası ile ilgili sokak hayvanlarının toplanmasına vesile olacak bir paylaşım yayınlamış ve şahsi ısıran köpeğin sahiplimi, karnelimi diye araştırmadan genelleme yaparak tüm sokaklarımızdaki can dostlarımızı zan altında bırakmıştır.

Isırma olayı gerçekleşen köpekler Gön.. adında bir bayanın peşinde dolaşan 5 hayvandan biri olup karneli ve sahipli hayvanlarından biridir. Sokaklarımızda bulunan az sayıda hayvanlarımız gerek hayvan severlerimiz gerekse ilçemizin vatandaşları tarafından sevilmekte ve beslenmektedir . Habercilik anlayışı bu mudur ? Yapılan bu algı paylaşımları belki de birçok sokak hayvanımızı yerinden edip dağlara taşlara aç susuz bölgelere atılmasına sebep olacaktır.

5199 sayılı hayvanları koruma kanununa göre sokaklar hayvanların yaşam alanıdır maddesi ile bunu güvenceye almıştır. Gemlik belediyesi işini hakkı ile yapıp saldırgan olan hayvanları tespit etmekte ve hayvan severlerle irtibata geçip her daim çözüm aramaktadır. Yapılan bu algı haberini lanetliyor bu zihniyeti kınıyor ve bu paylaşım bu haberle birlikte tarihe kara bir leke olarak geçecektir. İddia edilen bin 500 ısırma ve Gemlik’teki köpek sayısını öğrenmenin en basit yöntemi yetkili kurumlar ve İlçe Sağlık Müdürlüğü verilerine bakmakla mümkündür. Kulaktan dolma bilgiler ile sokaktaki canlarımız hedef haline getirilmemelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?