Deniz canlıları beslenme ve oksijen sıkıntısı yaşatan müsilaj nedeniyle ölürken siz ne yapıyorsunuz!

Deniz canlıları beslenme ve oksijen sıkıntısı yaşatan müsilaj nedeniyle ölürken siz ne yapıyorsunuz!

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel ÖZKAN, son haftalarda Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj sebebi ile, balık ölümlerinin artması, balık tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkileri ve dolayısıyla balıkçılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel ÖZKAN, son haftalarda Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj sebebi ile, balık ölümlerinin artması, balık tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkileri ve dolayısıyla balıkçılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

Yüksel Özkan, ayrıca araştırmasında şu ifadeleri kullandı:

Marmara Denizi’nde yaşanan ve gün geçtikçe etkisi Ege Denizi ve Karadeniz’de de görülen “müsilaj” (deniz salyası) nedeniyle oluşan çevre felaketinin ardından, balıkçılık sektörünün de etkileneceği gerçeği ortaya çıkmıştır.

Medyaya yansıyan haberlere göre, uzmanlar balık tüketimi konusunda çokça soru işareti bulunduğunu belirterek, deniz canlılarının bu toksik oluşumdan etkileneceğini söylemektedirler. Deniz canlıları beslenme ve oksijen sıkıntısı yaşatan müsilaj nedeniyle ölmektedirler.

Müsilajın denizdeki canlılara ve tüketilmeleri halinde insan beynine etkilerini değerlendiren uzmanlar, müsilajın içindeki yağlı yapının civa, bakır gibi ağır metalleri tutmaya yatkın olduğunu açıklamışlardır. Ayrıca, deniz dibine çöken müsilajın kabuklu deniz canlıları tarafından süzülmesi ve bunların gıda olarak tüketilmesi felç, Alzheimer, ALS, MS, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artıracağı belirtilmiştir.

Marmara Denizi’nde 200, Ege Denizi’nde 300, Karadeniz’de 247, Akdeniz’de 500 balık türü yaşamaktadır. Ekonomik değeri olan ve avlanan balık türü yaklaşık 100 kadardır.

15 Nisan’da başlayan av yasaklarından, boyu 12 metreden küçük tekneler muaf tutulmaktadır. Ancak pandemi sürecinde küçük teknelerin de balık avına çıkamaması, balık hallerinin kapalı olması ve balık restoranlarının da kapanması sektörü ekonomik anlamda zora sokmuştur. Günübirlik tuttuğu balıkla yaşamlarını sürdüren 13 bin civarında küçük balıkçı için, acilen bir çözüm bulunmazsa bu sektörün yok olacağını ifade edilmektedir.

Marmara Denizi’ni eski günlerine döndürebilmek için, balıkçılık sektöründe faaliyet gösterenlerin taleplerinin dikkate alınması önemli olacaktır. Özellikle, yük gemilerinin atıklarının engellenmesi, av sezonu tarihlerinin iklim şartlarına göre yeniden düzenlenmesi, balık ağ boylarının ve tutulan balıkların denetiminin sıkı olması,20 metre üzeri teknelerde su ürünleri mühendisi çalıştırılması vb. konuları Marmara Denizi’nde balıkçılık yapan binlerce balıkçının talepleridir.

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğin yanı sıra bundan etkilenen balıkçılık sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve iç tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?