EYT için büyük gün! İşte çözümü getirecek 5 madde…

EYT için büyük gün! İşte çözümü getirecek 5 madde…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın sorunlarının çözülmesi amacı ile Gelecek Partisi’nin ortaya koyduğu çözüm önerisi, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Öneri listesinde EYT’lilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması, ABO’nun yeniden düzenlenmesi, birikmiş prim borçlarının affı da yer alıyor…

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacı ile Gelecek Partisi’nin, EYT Dernekleri ile yaptığı çalışmalar sonucu ortaya koyduğu ‘EYT Sorununun Çözümünde Gelecek Modeli’ açıklandı.

Marmara EYT Federasyonu ve EYTSYDD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın da katıldığı toplantıda sorunun çözümü için Gelecek Partisi’nden 5 maddelik bir liste geldi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

-Partimizin kuruluşundan itibaren teşkilatlanma çalışmalarımızın yanı sıra ülkedeki ekonomik belirsizliklere de çözüm üretmeye çalıştık. Bu belirsizliklerin temel sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi idi.

-Partinin kuruluşundan itibaren toplumun faydasına, toplumun sorunlarının çözümüne dair eylemlerde bulunduk. Pandemi sürecinde esnaflar için, eğitimciler için, tarım için çalışmalar yaptık, bu çalışmaları kamuoyu ile paylaştık. Bu çalışmalar içinde en çok önem verdiğimiz kesimlerden biri EYT’liler idi.

-Tek başımıza bir heyet ile EYT’lileri çalışmayı tercih etmedik. Özel bir komisyon kurduk ve EYT dernekleri ile temasa geçtik. Geçen mart ayı itibariyle geliştirdiğimiz bir model üzerinde çalışırken Gönül Hanım ve ekibi bizim ekibimizle oturdu, sorunları en ince detayına kadar tartıştı.

-EYT hakkında kapsamlı çalışma yapılmamış, envanter çalışması gerçekleştirilmemişti. Biz de ezbere bir çalışma yapmak yerine bilimsel bir çalışma yaptık ve bu çalışma bir yıl sürdü. EYT’lilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi konusunda modellemeler yapıldı, maliyetleri hesaplandı ve EYT’lilerle sıkça görüşmeler yapıldı. Bu sorunun artık çözülmesi lazım.

-EYT için çalışmalarımızı yaparken Türkiye’nin bugünkü ekonomik verileri ışığında çalışmaları tamamladık. Bu iktidarın, ülkeyi yıpratması sebebiyle ileride nasıl bir tablo ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Biz Gelecek Partisi olarak, geleceğimizi bağlayarak bir taahhütte bulunuyoruz. EYT sorununun çözümü lütuf değil zarurettir.

Beş temel ilkeden hareket edeceğiz.

1) Adalet ilkesi. EYT’liler sorunu teknik bir sosyal güvenlik sorunu değil adalet sorunu haline gelmiştir.

2) Sistemin ve devletin güvenilirlik ilkesi.

3) Artan yoksulluk. Gelişen bir ekonomik ortam içinde olsaydık belki de EYT’liler yeni istihdam içinde olup bu kadar talep içinde olmayabilirlerdi. Şimdi yoksulluk baremiyle ortalama gelir arasında neredeyse bir fark kalmadı. Böyle bir dönemde iş imkanı bulamayan emeklilikten istifade edemeyen EYT’liler.

4) Gelir dağılımında denge ilkesi.

5) Pandemi şartlarında toplum kesimlerinin desteklenmesi ilkesi.

ÖZÜPAK: İNSAN ONURUNA YARAŞMALI…

Marmara EYT Federasyonu ve EYTSYDD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Gelecek Partisi’nin EYT sorununun çözümüne dair projelerini açıkladığı toplantıda konuştu.

Özüpak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“EYT’li kardeşlerim adına size teşekkür ediyorum. Bir yıldır devam eden bir çalışmayı yürüttük ve bir sonuca ulaştık. Bugüne kadar EYT sorununa hep siyasi yaklaşıldı, üzerimizden siyaset yapıldı. Bugün bilimsel verilere dayanan bir çalışma önümüze koyulmuş durumda. EYTSYDD olarak bu çalışmayı önemsiyoruz. Sayın Davutoğlu ve ekibiyle taleplerimizi herkesle paylaştığımız gibi paylaştık. EYT’lilerin mücadelesinin iskeleti bizlere yaşatılan tarihten itibaren başladı. 5510 sayılı kanunla düzenlenen Aylık Bağlanma Oranı (ABO) daki düşüşler de mağduriyetin üstüne mağduriyet ekledi, hayatı çekilmez hale getirdi. EYTSYDD olarak siyaset bizim hak mücadelesi verdiğimiz bir zemin oldu, öyle de olacak. Bugün Türkiye’de ‘Maliyet kaldırılamaz’, ‘Herkes emekli olamaz’ cümleleri kuruluyor ancak şehir hastanelerine, havaalanlarına milyonlarca euro garanti edilebiliyor. EYT’liler için emekli olduktan sonra ‘çift dikiş’ yapacaklar deniyor ama görüyoruz ki bürokratlara bol keseden maaşlar bağlanıyor. 4447 sayılı yasanın geçmişe yönelik uygulanmasının kaldırılmasının, 5510 sayılı yasanın yeniden insan onuruna yaraşır bir şekilde düzenlenmesi mücadelemize devam edeceğimiz. Burada sevindirici olan konu, EYT’nin finansal değil sosyal bir problem olduğunun anlaşılmış olmasıdır. Çözülmesi gereken acil sorunlarımız var. Her ildeyiz, her evdeyiz. Sunduğunuz çözümler bizim için büyük önem arz ediyor. EYT’ye destek açıklayan tüm siyasi partiler bilimsel çalışmalar yapmalı, bir ittifak yaparak çözüm önerilerini paylaşmalı. Çözümsüz değiliz, sürecin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.”

‘EYT SORUNUNDA GELECEK MODELİ’, ŞU MADDELER ÜZERİNDE ŞEKİLLENİYOR:

1-Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla herkes, emeklilere tanınan bütün sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. EYT’lilerin birikmiş gelir sigortası prim borçlarının affı yoluna gidilecek.

2- Asgari 5000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara, halen en düşük emekli maaşına denk bir meblağ, hak kazanım öncesi desteği kapsamında, yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar süre sınırı olmaksızın ödenecektir.

3- Asgari 7000 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara asgari ücretin net tutarını geçmemek koşuluyla emekli olmaları halinde alacakları emekli maaşının eşdeğeri, hak kazanım öncesi desteği kapsamında, yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar ödenecektir.

4- 5510 sayılı kanun ile yeniden düzenlenen aylık bağlama oranlarındaki (ABO) yüzde 70 seviyelerinden yüzde 28 seviyelerine düşüş sonunda insanca yaşamak için elverişli şartları sağlayamayacak kadar düşük emekli maaşlarının bağlanması, ve yine aynı kanunla kayıt dışı istihdamı teşvik eden, çalışma süresi arttıkça bağlanacak maaşta meydana gelen azalma konularını düzeltici yönde adımlar atılacaktır.

5- 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasanın, çalışanların aleyhinde olacak şekilde, geçmişe yönelik uygulamaya alınması nedeniyle oluşacak hak kaybının azaltılması için yönetime geldiğimizde, ülkenin ekonomik imkanları göz önüne alınarak mümkün olan adımlar atılacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?