PASHA Bank’tan tarım sektörüne 2021’in ilk yarısında 96 milyon TL’lik destek

PASHA Bank’tan tarım sektörüne 2021’in ilk yarısında 96 milyon TL’lik destek

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak ve rehberlik yapan, yatırım bankacılığı ve kurumsal bankacılık ürünleriyle hizmet veren PASHA Bank, tarıma yönelik yıl içerisindeki 2. Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı (VDMK)’nı gerçekleştirdi. Ortalama 135 gün vadeli 50 milyon TL tutarındaki VDMK ihracıyla PASHA Bank, tarıma 2021’in ilk yarısında toplam 96 milyon TL’lik, 2020/2021 yıllarındaysa toplam 170 milyon TL’lik destekte bulundu.

PASHA Bank ve OMG Capital Advisors, Tarfin Tarım A.Ş. adına nitelikli yatırımcılara sunulmak üzere ortalama 135 gün vadeli 50 milyon TL tutarında VDMK ihracı gerçekleştirdi. 6 taksit ödemeli olacak şekilde yıllık yüzde 22,00 basit faiz getirisi sunan VDMK, JCR Eurasia tarafından “Yüksek Düzeyde Yatırım Yapılabilir” kategorisinde değerlendirilmiş olup “AA-” kredi notuna sahiptir.

Reel sektörün kalkınması, istihdamın artması için önem teşkil eden VDMK, yatırım bankaları arasında PASHA Bank’ın öncülüğünde gerçekleşiyor. PASHA Bank, bu anlamda geçtiğimiz günlerde finans sektöründe ilk kez T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Erdurmuş’un katılımlarıyla “Finansman Kaynağı Olarak Sermaye Piyasaları ve Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler” üzerine bir toplantı da düzenlemişti. 2020 yılından itibaren tarıma destekte bulunan PASHA Bank, böylece 2021’in ilk yarısında toplam 96 milyon TL, 2020/2021 yıllarındaysa toplam 170 milyon TL’lik destekte bulundu.

Pandemi sürecine rağmen ihraç tutarının üzerinde gelen bir taleple tamamlanan ihracın yatırımcıları arasında yatırım fonları, emeklilik fonları, sigorta şirketleri, kurumsal hazine departmanları ve nitelikli bireysel yatırımcılar yer aldı.

Yaklaşık 6.600 çiftçinin tarımsal girdi ihtiyaçları sermaye piyasalarından fonlandı. Bu ihraç, hem Tarfin’in daha fazla çiftçiye destek vermesini sağladı hem de VDMK gibi yenilikçi sermaye piyasaları enstrümanlarının reel sektörün finansmanında oynadığı kritik rolü bir kere daha gösterdi.

TARFİN, Türkiye genelinde 65 ildeki 6.080 köyde üretim yapan 21.000’i aşkın çiftçiye 795 satış noktasında rekabetçi fiyatlarla ve çiftçilerin nakit akışlarına uygun vade imkanlarıyla uyumlu gübre, tohum, yem ve benzeri tarım girdileri satışı yapmaktadır.

PASHA Bank Hakkında

PASHA Yatırım Bankası A.Ş., 25 Aralık 1987’de Yatırım Bank A.Ş. unvanıyla İstanbul’da kurulmuştur. PASHA Bank, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak, bölgede yatırım yapan işletmelere kaynak ve rehberlik sağlamak üzere, yatırım bankacılığı ve kurumsal bankacılık ürünleriyle hizmet vermektedir. 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet veren bankanın Aralık 2015 tarihi itibariyle yüzde 99,92 oranında sermaye payı, Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu PASHA Bank OJSC’ye geçmiştir. Mayıs 2018 itibariyle, Bankanın ortaklık yapısı yüzde 51 PASHA Bank OJSC, yüzde 49 PASHA Holding LLC olarak değişmiştir. Ayrıntılı bilgi için www.pashabank.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?