TEMEL HİZMETLER GÜVENCESİ BİR HAKTIR

TEMEL HİZMETLER GÜVENCESİ BİR HAKTIR

13 Haziran 2021 Cumartesi günü saat 13.00/16.00 arası Kapitalist sistemin çürümüş neoliberal politikalarına karşı, BATİS-BAMİS İşçi Sendikaları ve GÜVENCE HAREKETİ olarak Bursa’da BATİS-BAMİS İşçi Sendikaları toplantı salonunda, Pandemi Sürecinde Derinleşen, Ekonomik Krizi ve Güvencesizliğe Karşı, Güvence Talebini Konuşuyoruz Konferansı gerçekleştirdi.
GÜVENCE HAREKETİ adına Kezban Konukçu ile BATİS-BAMİS İşçi Sendikaları adına Metin Burak konuşmacı olarak katıldı.
Metin Burak tarafından yapılan açılış konuşması,
Değerli ve onurlu dava yoldaşlarım merhaba;
Türkiye işçi sınıfının 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişinin 51’inci yıldönümü yaklaşırken, BATİS-BAMİS İşçi Sendikaları ve GÜVENCE HAREKETİ ile birlikte bugün düzenleyeceğimiz, pandemi sürecinde derinleşen ekonomik krizi ve her geçen gün, yaşamın olduğu her yerde artan güvencesizliğe karşı, güvence talebini konuşuyoruz konferansına hoş geldiniz.
15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişinde hayatını yitirenler için 1 dakika saygı duruşu..!,
Yoldaşlar;
Nefes almakta ve adım atmakta zorluk çektiğimiz, kapitalist-emperyalist, sömürü ve zulüm düzeninde, dünyada ve ülkemizde, en çok ihtiyacımız olan elbette güvence, ama ihtiyacımız olan güvenceyi nasıl sağlayacağız..?
Bugün için en önemli ihtiyacımız olan, kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik nasıl kaldırılır..? İşsizliğe, pahalılığa, yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı, istihdam ve gelir güvencesi nasıl sağlanır..?
>Örgütsüzlüğe karşı sendikalarda örgütlenme nasıl yapılmalı..?
>Örgütsüz işçiler nasıl örgütlemeli..?
>Bir işçinin ve işçi olmaya hazırlanan öğrenci veya bir gencin bulunduğu ailede yaşam perspektifi nasıl olmalı..?
Örgütsüz toplumlar köle toplumlardır söylemi; burjuvazi tarafından neden ücretli köle olarak görüldüğümüz, neden ve nasıl örgütlenmemiz gerektiğini, ücretli kölelikten nasıl kurtulacağımız emeğiyle geçinen bir ailenin en önemli sorunu olmalı.
Bir işçinin, bir öğrencinin veya bir gencin bulunduğu ailede, sorun nerede ve nasıl örgütlenmemiz gerektiği perspektifini ortaya çıkarmalıyız.
Emeğiyle geçinip onuruyla yaşayan bir ailenin beyninde üçgen şeklinde, en alt sol köşede aile, en üst tepede sınıf eksenli mücadele veren sendikada örgütlenme, en alt sağ köşede ise ekmeğini kazanacağı iş hayatı olan bir yaşam biçimi oturmalı.
Bu perspektife sahip olmayan bir işçi veya işçi adayı, ihtiyaç nedeniyle önce düzayak gittiği işyerinde çalışırken, zora düştüğünde veya ihtiyacı olduğunda, engelleri aşabilirse, geri vitesle gider gibi zorla gittiği sendikaya üye olur. Bu işçinin sendikayla ilişkisi pamuk ipliğine bağlıdır. En ufak sarsıntıda kopar.
İhtiyacımız olan güvence köleliğe boyun eğen toplumların değil, örgütlü toplumların güvencesi olur..!
İşsizler için çözüm açlık sınırının yarısı olan işsizlik ödeneği ile ücretsiz izin veya kısmi çalışma ödeneği değil, çözüm işsizliğe karşı istihdam ve gelir güvencesi olmalı.
İşsizliği önlemek için işçi sendikaları ile işyeri komiteleri ve iş-kur ortak çalışma yürütmeli, istihdam bu ortak çalışma ile sağlanmalı. İstihdam edilemeyen işsizlere istihdam sağlanana kadar devlet bütçesinden, en az asgari ücret gelir güvencesi sağlanmalı..!
Değerli ve onurlu yoldaşlar;
Ekonomik krizler ve pandemi gibi salgın süreçleri, aslında yoksul ve güvencesiz bırakılan işçi sınıfı ile birlikte tüm yoksullar için, fırsata çevrilebilecek süreçlerdir. Maalesef mafya bari ve alabildiğine gerici, yoz ve yobaz faşist yönetim anlayışına karşı, bizim gibi bilinçsiz, örgütsüz ve kardeş halklar arası dayanışmadan yoksun toplumlar için ise, daha fazla işsizlik, daha fazla pahalılık, daha fazla yoksulluk, daha fazla eşitsizlik ve güvencesizliktir.
Umarız bu ölü toprağını üzerimizden kısa sürede atarız. Pandemiyle birlikte derinleşen ve daha fazla derinleşecek olan krizle birlikte, işsizliğe, pahalılığa, yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı nasıl bir güvence sağlamak gerekiyor.
Güvence Hareketi’nin çalışmalarını anlatacak olan, Kezban Hocayla birlikte sizinde katkılarınızla konuşup tartışacağız..!
Kezban Konukçu Güvence Hareketinin Manifesto Başlıklarıyla konuşmasını gerçekleştirdi..!
Güvence Hareketi Manifestosu: Kimiz? Nasıl Görüyoruz? Ne İçin Mücadele Ediyoruz?
Güvence Rejimi ve Tarihsel Gelişim
Kapitalist Güvence Rejiminin Çöküşü
Kapitalizmin gelinen konağında İSTİHDAM, MÜLKİYET, SOSYAL DEVLET ve AİLE kurumları GÜVENCE sağlama kapasitesini kaybetti.
Toplam iş saati süresinde %8,8’lik bir azalma olduğu, küresel işsizliğin ise 33 milyon kişi artarak, 220 milyona çıktığı tespit edildi. ILO: 2020’de 255 milyon iş kaybı yaşandı | EKONOMİ | DW | 25.01.2021
GELİR GÜVENCESİ BİR HAKTIR
TEMEL HİZMETLER GÜVENCESİ BİR HAKTIR
KAYNAK SERVET VERGİSİDİR, DEVLETİN AİLE ŞİRKETİ OLMAKTAN ÇIKARILMASIDIR
RANT VE FAİZ GELİRİ OLMAYAN İHTİYAÇ KREDİSİ SAHİPLERİNİN BORÇLARI SİLİNMELİDİR
KEYFİ İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALIDIR
GÜVENCE TOPLUMU İNŞA EDECEĞİZ..!
Hepimiz Güvencede Değilsek Hiçbirimiz Güvencede Değiliz.
Güvence lütuf değil haktır.
Güvence birliğimizdedir.
Gelecek güvence mücadelesini büyütenlerindir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?