Kütahya’da Maden Yüzünden Yaşanan Ağaç Katliamına Köylülerden Sert Tepki!

Kütahya’da Maden Yüzünden Yaşanan Ağaç Katliamına Köylülerden Sert Tepki!

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırındaki Eğrigöz Dağı eteklerinde bulunan Örencik, Kavaklı, Gılmanlar ve Avcılar köyünde, Zenit Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madeni açık ocak işletmesi kapasite artırımına köylüler tepki gösterdi. Maden şirketi sessiz sedasız bölgede 5 binden fazla ağacı kesti. Kütahya’nın Simav ilçesi Örencik köyünde altın ve gümüş madeni çıkarılmak isteniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran Zenit madenciliğin talebi kabul edilip ÇED sürecinin başlatıldığı Kütahya Valiliğinin sitesinden duyurulmuştu.

Kköy halkı, “Köyümüzde maden istemiyoruz, 70 yaşından sonra nerede yaşayacağız, maden kurulursa biz burada nasıl yaşayacağız; biz sağlığımızı, köyümüzün yeşil kalmasını istiyoruz” diyerek birkaç ay önce ÇED raporu hakkında bilgi vermek isteyen yetkililere tepki göstermişti

Örencik köy muhtarı Mustafa Baysarı daha önce ‘maden kurulan yerlerde bize bunun bir faydası dokundu’ diyeni görmediklerinin altını çizdi. Baysarı, “Bizim geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. İlk önce bizim geçim kaynağımız elimizden alınacak. Burada madeni kesinlikle istemiyoruz. Maden sahası çam ağaçlarının olduğu bölge, orada ağaçları kestiler. Her şey bir yana madenin zehiri var, ömür boyu biz bu havayı soluyacağız. Burada kanser riskimiz artacak, geçim kaynağımız elimizden alınacak. Bu yüzden madeni istemiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Köyün gençlerinden olan Mustafa Akçakaya, “Maden tesisinin kurulması planlanan bölge bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Geçim kaynağımız tarım ve büyükbaş hayvancılık, buraya maden yapıldığı takdirde biz her anlamda zarar göreceğiz. Maden sahası köye 300 metre mesafede ve oralar bizim meralarımız. Buraya maden kurulması demek köyümüzün yok olması anlamına geliyor. Biz Dulkadir köyüne de gittik. Orada da Eti Gümüş’ün işlettiği maden ocağı var. Madenin siyanür havuzları köyde kanser oranını artırdı. Dulkadir köyünde şu an sadece tek hane var. Köyümüzün, Dulkadir köyü ile aynı kaderi paylaşmaması için doğamıza sahip çıkıyoruz ve maden istemiyoruz. Şirket bizim maden ocağını istemediğimizi bildiği halde yüzlerce her birinin yaşı 50-60 olan çam ağacını kesti biçti. Hukuki yolları sonuna kadar zorluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Muhalif  Partililerin Siyasileri köylülerin direnişine destek vererek Kütahya’nın Tavşanlı İlçesine bağlı Avcılar ile Simav İlçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında açılması planlanan Altın ve Gümüş madeni projesinin bölgenin havasını suyunu ve toprağını kirleteceğini ve köy sakinlerinin yerlerini yurtlarını terk etmelerine sebep olacağını söylediler. Siyasiler, topraklarını maden şirketine satmak istemeyen köylülerin tehdit edildiğini de ifade ettiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 18 Kasım 2020 tarihinde konu hakkında yazılı soru önergesi verilmiş alınan cevapta; ““Kütahya İli, Simav ve Tavşanlı İlçeleri sınırları içerisinde yapılması planlanan ‘Altın-Gümüş Madeni/Açık Ocak Kapasite Arttırımı – Yığın Liçi ve Adr Tesisi Projesi’ ile ilgili olarak 13 Aralık 2019 tarihinde Bakanlığımıza başvuru yapılmış, 11 Şubat 2020 tarihinde de Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızca verilmiş herhangi bir ÇED kararı bulunmamakta olup ÇED süreci devam etmektedir.” ifadeleri yer almıştı.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?