Bursa için ‘abi’ önerisi: Uydukent değil, doğru olan yerinde dönüşüm

Bursa için ‘abi’ önerisi: Uydukent değil, doğru olan yerinde dönüşüm

Bursa için düşünüp dertlenen ve kente projeler üreten Necati Şahin, hazırlığı süren Çevre Düzeni planıyla ilgili gözleme dayalı çok kritik öneriler yaptı. Uydukent düşüncesine karşı çıkan ve kent merkezindeki çöküntü bölgelerinin dönüşümünü önemseyen Şahin’in uyarıları arasında “Bursa’nın İstanbul’un Uydu Sanayi Kenti haline gelmemesi” de var… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Tanışıklığımız… 1979 yılında AP İl Gençlik Kolları yönetimindeyken başladı. Siyasetin ilk basamağında gencecik mühendisken de Bursa için düşünüyordu.

Aradan bunca yıl geçti, Necati Şahin yine “Bursa için dertlenen adam” olarak sürekli kenti izliyor ve öneri üretiyor.

Dahası…

4 farklı dönemde toplam 8 yıl projeler ve önerilerle İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin yerel yönetimlere kılavuz olmasını sağladı.

Son dönemde…

2014’te CHP Büyükşehir Adayı ve 2019’da AK Parti Nilüfer Adayı olup şantiyeye döndü, ama deneyimiyle Bursa’ya öneriler üretmeye devam ediyor.

Sohbetimizde…

Tanıklık ettiği Bursa’nın değişimini anımsattığımızda, “Bursa Türkiye’ye ilkleri sunan ve planlamaya öncülük eden bir il oldu” diye başlayıp yaşanan çarpıklığa çarpıcı örnek verdi:

Merinos fabrikası kurulurken Merinos Evleri, Ucuz Meskenler’le sanayi ve konut ihtiyacı birlikte düşünülmüştü. Tarıma elverişli olmayan Yalakçayır’da ilk Organize Sanayi Bölgesi’ni kuran, ama Merinos’un kuruluşunu örnek almayan bir kent oldu.”

Dikkat çektiği şu:

Pilot Sanayi Bölgesi’nde çalışacakların konut ihtiyaçları düşünülmediği için kaçak olarak Bağlarbaşı, Emek mahalleleri mantar gibi türedi.”

Ardından…

Bursa’yı planlayan Piccinato’yu anıp “Keşke Piccinato gibilerini günümüze getirebilseydik” dedi. Bursa 2020 Yılı 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı için de, “Bursa halkı bu planı kabul etmiş ve benimsemiştir” diye ekledi

Gelinen noktada…

Bu planın revize edilmesi gerektiğine işaret edip “abi uyarısı yaptı:

Özellikle Uydukent ve Kentsel Dönüşüm gibi kulağa hoş gelen tabirlerin arkasındaki tuzağın farkında olmamız gerekir.”

Bir de “abi önerisi var:

Bursa’nın tarihi kent dokusunun olduğu alanları çöküntü alanına terk etmeyelim. Dünyanın her yerinde kent merkezleri sürekli onarım, bakım yapılarak, yeni fonksiyonlar yüklenerek canlı tutulur. Kent merkezlerinin altyapı, ulaşım ve sosyal donatı alanları rantabl kullanılıp israf edilmez. Bursa’mıza kesinlikle bu anlayışı taşımalı ve uygulamalıyız.”

Bursa’nın yeni vizyonu 4T olmalı”

İMO Bursa Şubesi eski başkanlarından Necati Şahin, 2040 yılı hedefli Çevre Düzeni Planı’yla ilgili olarak sağlıklı gelişme ve büyüme üzerinde duruyor.

Önerisi de şu:

Kentimiz kimliksiz bir yapıya büründürülmemeli. Bursa her şeyin kenti olmamalı, bazı değerleri ön planda olmalı. 4T olarak adlandıracağımız bu değerler; Tarım, Tarih/Turizm, Ticaret ve Teknolojik Sanayi. 4T Bursa’nın yeni vizyonu olmalı.”

Bursa’nın Anayasası için Şahin’in gözleme dayalı çok kritik önerileri

Bursa’nın Anayası” vurgusu yaptığı Çevre Düzeni Planı’nda göz önüne alınması dileğiyle Necati Şahin kritik noktalara parmak bastı.

Bir…

39.000 hektar Bursa Ovası, 19.000 hektarı kaçak sanayi ve yüz binlerce kaçak binayla yok edilip kontrolsüz göç tetiklendi.”

İki…

Kent merkezinde Doğanbey gibi müdahaleler yaşandı. Uludağ eteğindeki sit alanlarına Akçağlayan gibi müdahaleler yapıldı. Bunlar maliklerini mağdur etmeden kentin tarih ve yeşil dokusuna uygun hale getirilmeli.”

Üç…

Kentsel Dönüşüm adıyla; 0.50 emsal gösterilip, 2.50 emsal artışı sağlayan plan notları ve hormonlu ruhsatlarla gökyüzünün mavisi dahi kapatıldı. Yeni yönetimin dur demesine ve yenilerine müsaade etmemesine teşekkür ediyoruz.”

Dört…

Nilüfer’de yeşil alanların, sosyal donatı alanlarının kafe, restoran, dernek lokali gibi yapılaşmaya açılmasına kesinlikle müsaade edilmemeli.”

Bursa İstanbul’un Uydu Sanayi Kenti olmamalı”

Bursa’nın kendi Çevre Düzeni Planı’nı hazırlarken dikkat etmesi gerekenler var. Necati Şahin buna da dikkat çekti:

2006’daki İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda İstanbul finans merkezi olarak düşünüldü, ulaşım yatırımları dahil İstanbul’un tasfiyesine göre strateji belirlendi. Bursa’ya ise İstanbul’un kirletici sanayisi uygun görüldü. Bu baskıyı yaşayan Bursa İstanbul’un Uydu Sanayi Kenti olmamalı.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?