İklim Değişikleri Felaket Dönüşürken İdareciler Sadece Bakıyor!

İklim Değişikleri Felaket Dönüşürken İdareciler Sadece Bakıyor!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizin yaşadığı çevre felaketlerinden kurtulması için AKP’den kurtulması gerektiğin söyledi. AKP’nin 19 yıllık iktidarı döneminde doğaya ve çevreye verdiği zararları sıralayan Sarıbal, “Yaşadığımız çevre felaketlerinden kurtulmamız için öncelikle sorunun kaynağı olan AKP’den kurtulmamız, bunun için de biran önce seçim sandığının halkın önüne getirilmesi gerekiyor” dedi.
Sarıbal’ın mesajı şöyle: “Bugün Dünya Çevre Günü. 1972 yılından beri çevre sorunlarına dikkat çekmek için 5 Haziran gününü Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Çevre Günün bu yılki teması ise Birleşmiş Milletler tarafından “Ekosistem Restorasyonu” olarak belirlendi.
Artan hava kirliliğine, plastik ve atık sorununa, iklim değişikliğine, yok edilen doğal yaşam alanlarına ve biyoçeşitliğe dikkat çekmek ve çözüm üretmek için ilan edilen Dünya Çevre Günü, geçen 49 yılda, bir avuç insanın bütün çabalarına rağmen vahşi kapitalizme yenik düştü ve her geçen yıl çevre sorunları daha da ağırlaştı.
Sorunlar felakete dönüştü
Çevre sorunları hızla artan ülkelerin başında da ülkemiz gelmektedir. 19 yıllık AKP iktidarları döneminde ise çevre sorunları değil artık ‘çevre felaketleri’nden bahseder olduk.  AKP döneminde; Çanakkale’de Kazdağlarından Kütahya Murat Dağı’na, Tunceli Munzur Dağından Samsun Şahin Dağlarına, Artvin Carettepe’den Rize İkizdere İşkence Vadisine kadar ülkemizin neredeyse bütün dağları, ormanları maden sahalarına, taş ocaklarına açıldı. Maden uğruna Balıkesir’den Erzincan’a, Bursa’dan Niğde’ye, Samsun Fatsa’ya onlarca ilde siyanürlü atık barajları kuruldu. Pandemi süreci bile fırsata çevrilerek orman, doğa talanı arttırılarak sürdürüldü.
Başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere her dereye HES kurularak ekosistem, biyoçeşitlilik yok edildi, insanların yaşam alanları tahrip edildi. Kontrolsüzce yapılan JES’lerle tarım alanlarında üretim yapılamaz hale getirildi.
Türkiye, bugün de kömürle çalışan termik santral sayısında dünyanın başta gelen ülkelerinden biri. 2020 verilerine göre 33 termik santrali çevreyi kirletmeye devam ediyor. Yetmezmiş gibi, binlerce tarım arazisi yok edilmek pahasına, insan sağlığı için tehdit olduğu bilimsel olarak ispatlanmış nükleer santral ve kömürlü termik santral yapımında ısrar ediliyor.  Ülkemiz, kimsenin kabul etmediği Avrupa ülkelerinin çöplerinin merkezine dönüştürüldü.
Denizlerimiz ölüyor
Göllerimiz nehirlerimiz kurudu, kirlilik nedeniyle Marmara Denizi ölüm döşeğinde. Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz tehdit altında. . Marmara Denizi ölürken bile Kanal İstanbul gibi felakete yol açacak projeyi hataya geçirmekte ısrar ediyorlar.  Özetle AKP döneminde çevreye yönelik her türlü tahribat yapıldı, yapılıyor. AKP varsa çevre yok. Yaşanan onca felakete, pandamiye ve çevre kirliliğinin bir sonucu olan iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklı kuraklığa rağmen AKP bildiğini okumaya devam ediyor. Yaşadığımız çevre felaketlerinden kurtulmamız için öncelikle sorunun kaynağı olan AKP’den kurtulmamız, bunun için de biran önce seçim sandığının halkın önüne getirilmesi gerekiyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?