KAYNAYAN KAZAN KAPAK TUTMAZ

KAYNAYAN KAZAN KAPAK TUTMAZ

Ne güzeldir, ne özlüdür şu atasözlerimiz. Sayfalarca anlatılacak olayları, düşünceleri, duyguları bir tümce ile anlatıverir. Hem de en kısa yoldan , en özlüce. Çağlarca yaşanmışlıkların özetidir atasözlerimiz. Saatlerce konuşmaya, sayfalarca gerek duymadan bir çırpıda özetler her şeyi.

“Kaynayan kazan kapak tutmaz” atasözünün, Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı “İçten içe, gizlice gerçekleşen olaylar veya duygular bir yerde patlak verir.” biçimindedir. Toplumsal veya bireysel konuların gizli tutulmaya çalışılması sonucu daha büyük olaylara neden olacağı söz konusudur. Üstü kapatılmaya çalışılan her olay ve duygu bir gün ortaya çıkmaktadır.

Önemsiz olan küçük olayların üst üste gelmesiyle de insanlar kendini tutamamaktadır. Detaylı düşünüldükçe insan içine atmakta ve gelecekte içinden çıkılmaz bir duruma gelmektedir. Olayların büyümeden en kısa zamanda çözüme kavuşması sağlanmalıdır. Bu sayede oluşabilecek sorunların önüne geçilmiş olacaktır.

İçten içe biriken ve gün geçtikçe büyüyen olayların bir anda patlak vereceği anlamına gelmektedir. Hiçbir şeyin gizli kalmayacağı ve elbet bir gün ortaya çıkacağı anlamındadır.

Önüne geçilemeyen ve kolayca yatıştırılamayacak olayların patlak vermesi, zamanında biriken duyguların sonucudur. İnsanların duygularını veya yaşadıklarını içine atarak biriktirmesi ile ileriki zamanlarda dayanamayacağı anlamına gelir. Atasözünde kaynayan kazan, insanların içine attıklarını simgeler.

Günümüzde yaşanan olayları da en güzel açıklayan atasözümüzdür bu. Son birkaç haftadır yeraltı dünyasının liderlerinden birinin kimi bakanları yaylım ateşine tutmasıyla yakıldı kazanın ateşi. Suçlamalar, karalamalar, yanıtlar birbirini izledi. Olaylar büyüdükçe büyüdü. İşin içine cinayetler, silah kaçakçılığı, uluslarası uyuşturucu ticaretine dek pek çok iddia girdi. Ülke gündemine oturdu.

Kazan kaynadıkça içindeki buhar, önce yanlardan çıkmaya başladı .Sonra da yavaş yavaş kapağı oynatmaya. İçindeki su ısındıkça, kaynamaya başlayınca her yanda bir hareketlilik. Destekleyenler, karşı çıkanlar. Basın dünyası, görsel ve yazılı basın, siyasetçiler, yöneticiler…

Adalet dünyası harekete geçmedikçe , araştırmalar, soruşturmalar yapılmazsa, gerçekler gün yüzüne çıkmazsa, toplum aydınlatılmazsa kazan , kaynamaya devam edecektir. Kapağın düşmemesi için aydınlanma şarttır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?