Bursa’nın tarihi çarşısında fiyatlar yüzde 300 arttı!

Bursa’nın tarihi çarşısında fiyatlar yüzde 300 arttı!

Bursa Ulu Cami yakınında bulunan Şengül Hamamı’nın geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Uzun yıllar hamam olarak bilinen bu yapı günümüzde ‘Gümüşçüler Çarşısı’ olarak kullanılmakta. Esnafa göreyse altın karşısında gümüş bitik durumda! Buna karşın fiyatlar son bir yılda yüzde 300 artmış.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Gümüşçüler Çarşısı eski adıyla Şengül Hamamı olarak biliniyor.

Çeşitli onarımlardan geçtikten sonra 1930’lu yıllara kadar da hamam olarak kullanılan tarihi yapı günümüzde ise gümüş takıların satıldığı bir mekana dönüşmüş, halka açık hizmet veriyor.

ALTININ KARŞISINDA GÜMÜŞ BİTİK DURUMDA

40 yıldır Gümüşçüler Çarşısı’nda esnaf olan Hayati Karaerkek, “Şu dönemde biraz sıkıntılarımız var, çalışamıyoruz. İnşallah her şey daha iyi olacak. Çalışıp, üretmeye devam edeceğiz. Eskiden burası hamam olarak kullanılıyordu. Şimdi çarşı olarak hizmet veriyor. Tarihi eser oluşu insanların hoşuna gidiyor. Güzel bir ortam var ve millet bu ortamı seviyor. İşlerimiz pandemi dolayısıyla durgun. Bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Gümüş eski bir takı. Herkesin alabileceği ve sevebileceği bir üründür. Herkese hitap ediyor. Vatandaşımız 30 liraya da, 300 liraya da gümüş alıyor. Kişinin zevkini gideriyor. Gençler daha çok zarif takıları tercih ederken, ileri yaştaki kişiler ise yaşına göre gümüşleri tercih ediyorlar. Zevk olayı kişiden kişiye göre değişiyor. Bir şeyler ürettikten sonra o ürüne illa müşteri bulunuyor. Bu yüzden bizlerin ürettiği ürünler vitrinde olmalı. El işi bir ürün 100 liraya da, 500 liraya da alınabilir. İşçilikler oynaktır. Bir ürünün taşlarını monte etmek zaman alıyor. Zaman aldığı için ürünün işçiliğini ortaya koyup, müşteriye sunuyoruz. Biraz daha hafif işçilik olduğu zaman da daha ucuza alınabiliyor. Bu çarşıda fiyatlar uygun, çünkü üretici usta çok. Üreten ustalar fahiş fiyat isteyemezler. 10 liralık ürüne 50 lira kimse isteyemez. Altının karşısında gümüş bitik durumda. Gümüşçüler olarak zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

FİYATLAR SON BİR YILDA YÜZDE 200-300 ARTTI

Bir başka esnaf Emre Erinkarlı ise “Gümüşçüler Çarşısı,1299 yılında Ulu Cami yapılırken hamam olarak inşa edilmiş. Bundan 60-70 yıl öncesine kadar hamam olarak kullanılıyormuş. Şimdi ise gümüş işi faaliyetlerine devam etmektedir. Günümüzde Gümüşçüler Çarşısı olarak adlandırılıyor. İsmi de Şengül hamamı olarak geçiyor. 4-5 yıl öncesine kadar vatandaşlar bu çarşıyı net olarak bilmiyorlardı. Son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla buranın Gümüşçüler Çarşısı olduğunu biliyorlar. Bursalı vatandaşlar uğrak olarak gelip, gümüş ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Pandemi dolayısıyla bütün sektörlerde düşüş olduğu gibi bizim sektörde de düşüş oldu, fakat işler çok kötü değil. Evimize ekmeğimizi götürebiliyoruz. Genç arkadaşlarımız aralarında söz, nişan yaptıklarında bizlerden rahatlıkla alyans yüzük alabiliyorlar. Altın biraz pahalandığı için altına benzer, kaplamalı ürünler elimizde çok fazla var ve son zamanlarda bu ürünlere çok rağbet var. Fiyatlar son bir yılda yüzde 200-300 arttı. Biz bunları fiyatlarımıza çok fazla yansıtamasak bile fiyatlar ortalama 100 lirayla 500 lira arasında” ifadelerine yer verdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?