Bursa’da iptal edilen metro ihalesi yenilendi! Bakın kimler ne kadar kazandı?

Bursa’da iptal edilen metro ihalesi yenilendi! Bakın kimler ne kadar kazandı?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Danıştay tarafından iptal edilen Bursa’daki Emek-Şehir Hastanesi metro hattının ihalesinin tekrar yapıldığını ve detaylarını bugünkü köşesinde paylaştı…

Yılmaz, yazısında yenilenen ihaleyle ilgili şu önemli bilgileri paylaştı:

Açıkça söylemek gerekirse… Ankara bürokrasisinin ihale süreçlerinde ne kadar ağır işlediği bilinir. Fakat, Bursaray’ı son durak Emek’ten Balat’ta hızlı tren ve Şehir Hastanesi’ne uzatacak projenin ihalesi ikidir çok hızlı ilerliyor.

İlk olarak…

Ulaştırma Bakanlığı’nın Bursa’da üstlendiği ilk raylı sistem projesi için 27 Ekim 2020’de ihale kararı alındığını son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu bilgilendirmesiyle 18 Ekim günü duyurduk.

9 günde yapılan ihaleye davet edilen 6 firmadan 4’ünün katıldığını, ihaleyi Söğüt-Taşyapı ortaklığının 1 milyar 607 milyon 824 bin liraya kazandığını da yine Çavuşoğlu bilgilendirmesiyle aktardık.

Sonrasında…

Şehir Hastanesi Metrosu’nun temeli 2 Nisan günü Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle atıldı.

Ne var ki…

Danıştay ihaleyi iptal edince çalışmalar durdu. 28 Nisan günü de, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’le görüşen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in “1 ay içinde yeni ihaleye çıkılacağı, sürenin 42 aydan 24 aya ineceği” bilgisine yer verdik.

2 Mayıs günü ise yeni ihalenin 5 Mayıs’ta yapılacağını ve 6 firmaya davet çıkarıldığını yine bu sütunlardan duyurduk.

İşte…

O ihale 5 Mayıs Çarşamba günü Ankara’da yapıldı. İhaleye, 27 Ekim’de olduğu gibi Söğüt-Taşyapı firmaları yine birlikte katıldı ve ortak teklif verdi.

Verdikleri 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 lira 85 kuruşluk teklif en iyi teklif oldu ve onaylandı.

Yanı sıra…

27 Ekim’de 42 ay süre veren Söğüt-Taşyapı ortaklığı bu kez 700 günde bitirmeyi taahhüt ederken, 24 ay olarak hedeflenen yeni ihalenin süresini biraz daha kısaltıp 23.3 aya indirdi.

İtiraz süreci ve Kamu İhale Kurumu incelemesi sonrası ihale kesinleştiğinde, şantiyesi hazır olan firma işe hemen başlayacak.

Sayıştay fiyat farkı için Danıştay’ı inceler mi?

Şehir Hastanesi Metrosu için 27 Ekim’deki ilk ihalede en iyi teklif 1 milyar 607 milyon 824 bin liraydı. Danıştay iptal edince 5 Mayıs’taki ikinci ihalede en iyi teklif 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 lira 85 kuruş oldu.

Böylece, ihale bedeli 342 milyon 804 bin 508 lira arttı.

Şimdi soru şu:

Kamu kurumlarını denetleyip sorgulayan Sayıştay acaba, ihale iptaliyle bedel artışına yol açtığı için Danıştay’ı inceler mi?

Acı ama gerçek… En çok yatırım alan iller arasında Bursa geride

Hafta sonu… Bu sütunlarda yol ve ulaşım uzmanı olarak önemsediğimiz, yatırımlar konusunda takibi sevdiğini iyi bildiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le sohbet ederken acı tabloya dikkat çekti:

Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı internet sitesini inceledim. Maalesef Bursa en az yatırım alan iller arasında.”

Gönderdiği tablodan acı gerçeği daha iyi anladık.

2004 yılında 358 milyar 743 milyon liralık yatırım alan Bursa listede İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra 4. sırada. 2007’de Artvin de Bursa’nın üstüne çıkmış. 2010 yılında İstanbul, Ankara, Artvin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Antalya’nın gerisinde kalmış.

2013’te Ankara, İstanbul, Mardin, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Konya, Antalya, Artvin’den sonrayız. 2016’da bu illerden Şanlıurfa ve Artvin’i, 2019’da ise Şanlıurfa’yı geçmişiz.

Bursa ile benzerliği olan yalnızca Antalya var, ama o da Bursa’dan 3 kat fazla yatırım almış.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?