Hükümet Günü Birlik Yardımlar ile Günü Kurtarmaya Çalışıyor!

Hükümet Günü Birlik Yardımlar ile Günü Kurtarmaya Çalışıyor!

Hükümet’in 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma kararını almasının ardından, CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel ÖZKAN konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özkan; “Tam kapanma kararı sonrasında gerek firmalar, gerekse çalışanlar belirsizliklerin ortadan kaldırılması için seslerini yükseltmektedirler. 3 Mayıs Pazartesi günü, tam kapanmadan muaf olacak firmalar konusunda yaşanan belirsizliğin ortadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.

NACE Kodu Belirsizliği ve Kaos

Özkan; 17 günlük kısıtlamada ortaya çıkan sorunlarla ilgili olarak; “Covit-19 pandemi dolayısıyla Hükümet’in 17 Mayıs’ a kadar almış olduğu tam kapanma kararı bugün itibari ile uygulamaya geçmiş, ancak beraberinde bir takım sıkıntılar da ortaya çıkmıştır.

Özellikle firmaların 2 Nisan’dan sonra geçerli olacak olan “NACE kodu ile izin almaları” firmalar arasında haksız rekabete yol açacaktır. Zira NACE kodu ile yapılacak olan ayrım, birden farklı alanlarda üretim ya da ticaret yapan firmalar için pazartesi günü adeta kaosa dönüşecektir. İçişleri Bakanlığı’nın ivedi bir şekilde bu duruma müdahale etmesi gerekmektedir.”

Vatandaş Kaderine Terk Edildi

“IMF’nin son açıkladığı rapora göre, tam kapanma verileri hariç, Türkiye pandemi sürecinde vatandaşlarına en az destek veren ülkeler arasında yer almaktadır. Hükümet’in tam kapanma ile ilgili kararında destek konusunda maalesef gerekli adımların atılmadığı görülmüştür. Tam kapanma süresince günlük olarak geçimini sağlayan vatandaşlar olmak üzere, iş yeri kapanmış milyonlarca insan kaderine terk edilmiştir. Vatandaşa günlük 50 TL ile geçin deyip, yandaşa kapanma döneminde garanti dolar ödemesi yapılmaktadır. Vatandaş yatağa aç giriyorsa, sorumlusu bu Hükümet’tir.”

Kira Yardımında Eşitsizlik

“Daha önce Meclis’e vermiş olduğumuz soru önergemizde de bahsettiğimiz gibi, tüzel kişi firmaları kira yardımlarından yararlanamamakta, bu durum ise aynı işi yapan iki esnafın arasında adaletsizliğe yol açmaktadır. Kira yardımının kapsamının acilen genişletilmesi gerekmektedir.”

Banka Kredileri

“Pandemi başından bugüne kadar, işletmeler ayakta kalabilmek için farklı bankalardan krediler almak durumunda kalmışlardır. Hükümet tam kapanma dolayısıyla sadece belirli bankadan verilen kredilerin ödemesini ertelemiş, diğer bankalardan kredi kullanan firmaları ise adeta kaderleri ile baş başa bırakmıştır. Kredi ödemeleri genel olarak ertelenmeli, bu konuda düzenleme yapılmalıdır.”

Vergi, SGK ve Bağkur Ödemeleri

“İşyerleri kapanan esnaf ve işletmelerin vergi ve prim borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmelidir. 3 aylık erteleme ancak “günü kurtarma” politikasından öteye gitmeyecektir.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?