Bursa’nın tarihi Pirinç Han’ı depoya döndü!

Bursa’nın tarihi Pirinç Han’ı depoya döndü!

Pirinç Han Bursa’nın en eski ve değerli hanlarından bir tanesi. II. Bayezid’den kalma tarihi yapı ne yazık ki şimdilerde kaderine terk edilmiş durumda. Pandemi nedeniyle şu anda büyük bir kısmı kapalı olan ve yetkililer tarafından ilgilenilmeyen Pirinç Han esnafı geleceklerini kara kara düşünüyor.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com 

Hanlar Bölgesi Projesi’nde bulunan ve Bursa‘nın en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Pirinç Han, hem hak ettiği değeri görmüyor hem de tamamen kapatılması düşünülüyor.

Pirinç Han’ın alt katında kafeler, üst katında ise iş yerleri bulunuyordu. Fakat son zamanlarda Pirinç Han’ın üst katıyla ilgilenilmediği için büyük bir çoğunluğu depo olarak kullanılıyor.

Pandemiden dolayı kafelerin kapandığı ve bazı işletme sahiplerinin de kendi isteğiyle dükkanlarını kapatmasının ardından Pirinç Han adeta sessizliğe gömülmüş durumda.

Üst kattaki çoğu yerin depo olarak kullanılması nedeniyle han içerisinde esnaf yok denecek kadar az.

Pirinç Han’daki tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan esnaf ise temizlik sorunundan, dükkanların depo olarak kullanılmasından ve Osmangazi Belediyesi’nin han ile hiç ilgilenmemesinden yakınıyor.

“BURASI TARİHİ BİR YER VE DEPO OLARAK KİRALANMASI ÇOK SAÇMA”

Pirinç Han’da uzun yıllardır çizgi roman dükkanı bulunan bir esnaf, “Pirinç Han’ın en büyük sorunu ilgisizlik. Sonuçta burası 500 yıllık bir tarihe sahip. Temizliğinden bakımına kadar her şeyin çok hassas olması lazım ama kimse burayla ilgilenmiyor. Kendi içimizde bir şeyler yapıyoruz ama bazı durumlarda elimiz kolumuz bağlı. İzin alamıyoruz, o yüzden burası sıkıntılı bir şekilde devam ediyor. Pirinç Han’ın üst katı Milli Emlak ve vakıflara ait. Bu kat dükkan olarak değil de depo olarak kiralanmış. Burası tarihi bir yer ve depo olarak kiralanması çok saçma. Bu konuda hassas olmak lazım. Burası insanların gezeceği bir yer olmalı. Biz daha önce kapısı açık olan insanlara kiralayın, biz temizleriz dedik ama yine olmadı. Şehrin göbeğinde bir yer ama görün ki han bomboş” dedi.

“HANI KAPATMA KARARI ALDILAR”

Han içerisinde el sanatlarıyla uğraşan bir diğer esnaf ise “Ben el sanatlarıyla uğraşıyorum ve suya ihtiyacım var ama bu handa bir çeşme yok. Belediyenin ya da resmi kurumların uğramadığı bir yer burası. Ben bu durumu çok yoğun görmüyorum çünkü ara sıra geliyorum ama burada bulunan diğer esnaflar şikayetçi. Hanın içi çöplük gibi. Belli bir yönetimi yok. Bir ara toplantı yapıldı ve bu toplantı sonucunda hanı kapatma kararı aldılar. Burada aktif olarak çalışan arkadaşlarımız var. Han kapatılırsa onlar ne yapacak? Burası bir tarih ve birilerinin sahip çıkması gerek. Pirinç Han merkezde bir yer ama kimse uğramıyor” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?