Temiz su kaynaklarının tüketilmesi, kirletilmesi sizler için önemli değil mi?

Temiz su kaynaklarının tüketilmesi, kirletilmesi sizler için önemli değil mi?

“28.08.2019 tarihinde İlçemiz Fındıklı Mahallesinde Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin son ürünü olan cürufların bertarafı için….” sözler İYİ Parti Orhangazi İlçe Başkanı İsmail Kaya’ya ait. Kaya; ” Endüstriyel Atık Depolama Tesisi Projesinin ÇED raporu halkın katılımı toplantısı yapılmış, orada bulunan vatandaşların konunun tüm Orhangazi’yi ilgilendirdiği toplantının daha geniş katılımlı olarak Orhangazi merkezde yapılması ısrarı üzerine ” vatandaşların ÇED bilgilendirmesini reddettiği” yönünde rapor tutulmuştu. Ancak, tutulan rapora yapılan itirazlara rağmen Orhangazi halkı yok sayılmış 01.04.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Valilik aracılığıyla ÇED raporunu askıya çıkardı ve proje Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisi olarak yayınlandı.

Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş nin sunduğu projeyi incelediğimizde;

_Bahsi geçen alana tek çeşit atık döküleceği,

_İzin alınmak istenen 140.663 metrekare alanın sadece 45.279 metrekaresini depo olarak kullanacağı

_Yıllık ortalama 50.000 ton/yıl cüruf dökülerek en az 40 yıl içinde bölgede atıl durumda bulunan Taş Ocağı alanının rehabilite edilmiş olacağı,

_Projenin 2. Sınıf Düzenli Depolama alanı olarak planlanmasına rağmen su kaynakları kirlenmemesi için 1. Sınıf Düzenli Depolama alanı kriterleri sağlanacağı belirtilmiştir.

Kusura bakmayın Orhangazili hemşerilerimizin süslü sözlere karnı tok. Hep böyle başlar sonuçta yöre halkı sorunlarla baş başa kalır. Farzedelim ki söylemleriniz de samimisiniz! Neden Orhangazi’de daha geniş katılımlı bir toplantı yapıp bunları ilçenin sahibi Orhangazi’li hemşehrilerimizin yüzüne söylemeye cesaret edemediniz? Bölge halkını yok saymak kimin haddine?

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan temiz su kaynaklarının kirlilik ve kuraklık sebebiyle azalmasına rağmen cüruf depolama tesisini Orhangazi’nin en zengin içme suyu kaynaklarının bulunduğu bu havzaya yapılmasında ki inadınız nedir?

Temiz su kaynaklarının tüketilmesi, kirletilmesi sizler için önemli değil mi?

İmar Planlarında atık depolama sahası olarak gösterilmemesine rağmen ve imar planı değişikliği yapılmadan bu tesisin yapılması yasa dışı olmuyor mu? Birkaç aydır ”Orhangazi’nin Anayasası hazırlanıyor 1/100.000 ölçek planlamalar yapılıyor dikkatle takip ediyoruz” diyen Sn. Bekir AYDIN planlarda bu değişiklik de var mı?

Yapılan İmar Planları sizin umurunuzda mı?

Yaklaşık 2 yıl süren bu ÇED raporu kapsamının başlangıcında ”böyle bir şeye en çok ben karşı çıkarım” diyen Sn. Bekir AYDIN durdurmak için hiçbir çalışman oldumu?

İyi bir projeni görmedik, Orhangazi’ye yapılacak kötülüğe dur demeyi düşünüyormusun?

Tükettikleri suyu, kirlettikleri havayı denetleyemez iken 40 yıldan uzun sürecek bu projede alana başka fabrikaların, farklı atıklarını dökmeyeceğini kim nasıl denetleyecek?

Ona Büyükşehir bakıyor, buna DSİ bakıyor diye yerel yönetim burayı kime havale edeceksin?

Bölge de atıl durumdaki Taş Ocağı rehabilite edilip ormana kazandırılacak mış, lütfedersiniz! Taş ocağını o hale getirenler yapması gerekeni yapmamış, bu işten kimler ne kazanç sağlayacaklar?

Bölgeye dökülecek cüruf tehlikesiz atık olarak tanımlanıyormuş! Bırakın bu lafları kardeşim cüruf tehlikesiz madde ise size söylüyorum şirket yetkilileri, süreçte sesini hiç duyamadığımız Orhangazi Belediye Başkanı, ÇED raporunu onay veren yetkililer alın o malzemeyi götürüp villalarınızın bahçesine doldurun üzerinde sebze meyve yetiştirin.

Orhangazi’ye, Orhangazi’lilere bu kötülüğü yapmayın, yaptırmayız. Bu kararın iptali için İYİ Parti Teşkilatları olarak her türlü hukuki süreci takip edeceğiz.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?