“Özellikle aşılama oranı Bursa’da çok düşük”

“Özellikle aşılama oranı Bursa’da çok düşük”

‘Tam kapanma’ süreci başladı. Bu kapanma sonrasında vaka sayılarının ne durumda olacağı ve aşılamadaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Konuyla ilgili Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Aşısız olan işçiler çalışmayı sürdürecek. Bu daha çok pandemiden korunmak, baskılamak için olan kapanma yerine ekonominin çarklarının döndürüldüğü bir kapanmaymış gibi gözüküyor. Kapanmanın başarılı olmasının tek bir koşulu var o da tam kapanmanın gerçekten uygulanması ve aşılanmanın buna eklenmesi. Tam kapanmada sosyal ve ekonomik desteğin halka verilmesi gerekiyor. Şu an uygulanan tam kapanma değil. Tam kapanma sosyal ve ekonomik destek olmadan olmaz” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Türkiye’deki vaka sayıları hızla artışa geçince tabloyu tersine döndürmek, aşılama sürecini biraz da olsa hızlandırmak için tam kapanma ilan edildi.

Tam kapanma süreci 17 Mayıs itibariyle son bulacak.

Tam kapanmanın ardından kontrollü açılma sonrası vakaların artış gösterip göstermeyeceği ise merak konusu.

TAM KAPANMADA SOSYAL VE EKONOMİK DESTEĞİN HALKA VERİLMESİ GEREKİYOR”

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda tam kapanmaya geçtik. Tam kapanma adını verdikleri bu sürecin nasıl işleyeceği genelgede belirtilmiş. Mesela esnaf kapalı ama marketler, bankalar açık. Günlük geliriyle geçinebilen inşaat işçileri çalışacak. Peki, kapanan kim? Kapanan aşı olan yaşlılar, gençler ve çocuklar. En az 10 milyon işçinin çalışacağını, bu işçilerin her gün toplu taşıma araçlarını kullanarak işine gideceğini biliyoruz. İş yerlerinde bulaş riski devam edecek. Yani kapanan sadece aşı olan 65 yaş üstü, gençler ve çocuklar oldu. Aşısız olan işçiler çalışmayı sürdürecek. Bu daha çok pandemiden korunmak, baskılamak için olan kapanma yerine ekonominin çarklarının döndürüldüğü bir kapanmaymış gibi gözüküyor. Kapanmanın başarılı olmasının tek bir koşulu var o da tam kapanmanın gerçekten uygulanması ve aşılanmanın buna eklenmesi. Tam kapanmada sosyal ve ekonomik desteğin halka verilmesi gerekiyor. Şu an uygulanan tam kapanma değil. Tam kapanma sosyal ve ekonomik destek olmadan olmaz. Kısmi olan kapanma da kısmi yanıt verecektir. Vaka sayıları düşer ama bir nebze” ifadelerine yer verdi.

ASLINDA BUGÜNLER TAM KAPANMAYI DEĞİL DE TAM AÇILMAYI KONUŞMAMIZ GEREKEN GÜNLER”

Doç. Dr. Türkkan, “Aşılamada sıkıntılar yaşıyoruz. Aşılama yavaşladı ve özellikle aşılama oranı Bursa’da çok düşük. Aşılama oranları yüzde 10 civarında. Bu hastalıkla mücadele etmek şu koşullarda pek mümkün değil gibi görünüyor. Aşılamanın hızlandırılması ve özellikle ikinci dozların aksamaması gerekiyor. Son açıklamaya göre aşının eczanelerde satılacağı söylendi.  Aşıların koruyucu sağlık hizmeti olarak devlet tarafından karşılanma zorunluluğu var. Sosyal devletin özelliklerinden biri de aşıdır. Aşı vatandaşa ücretsiz olarak uygulanmalıdır. Eczanede satılan ve uygulanan aşılar toplumda sağlık eşitsizliğine yol açar. Parası olanın aşılanabileceği bir ortam yaratır. Aslında bugünler tam kapanmayı değil de tam açılmayı konuşmamız gereken günlerTam kapanma demek evlerinize kapanın komutudur. Oysaki biz kapalı alanlarda hastalığın çok daha kolay bulaştığını biliyoruz. Ev ziyaretleri doğru bir şey değil. Tam açılmadan kastım ise aşılı kişilere çıkın parklarda dolaşın ama mesafeye dikkat edin dememiz gerekiyor. Ne yazık ki Bursa’da doğru düzgün park olmadığı, park yapılmadığı için dolaşın diyemiyoruz. Şu an üçüncü piki yaşıyoruz. Bu kapanmayla olgu sayısı azalacak ama sonrasında kontrolsüz bir açılmayla birlikte hasta sayısı hızla yukarıya çıkacak. Bu yaşanan kısmi kapanmanın acaba turizm sektörünü canlandırmak için mi yapıldığı sorusu meslektaşlarım tarafımdan bana sıkça soruluyor. Umarım böyle bir durum söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?