Evine Ekmek Götürebilmek İçin Her Türlü Zorluk ve Şartta Çalışanın Teri Soğumadan Hak Ettiği Rakam Verilmelidir!

Evine Ekmek Götürebilmek İçin Her Türlü Zorluk ve Şartta Çalışanın Teri Soğumadan Hak Ettiği Rakam Verilmelidir!

Türk Diyanet Vakıf Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı dolayısı ile yayınladığı mesajında; “Var edildiğimiz yeryüzü ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte yaratılmış , göklerde ve yerde bulunan her şey Yaratanımız tarafından emrimize verilmiş ve yaşadığımız bu dünyada geçimimizi sağlamamız için rızıklar verilmiştir. İnsanlar kendilerine verilen bu rızıkları temin etmek, gerek ferdi gerek müşterek ihtiyaçlarını gidermek için bir araya gelmişler ve birbirleri arasında maddi ve manevi münasebetler kurmuşlardır. İşte bu münasebetlerin sonucunda çalışma hayatı ortaya çıkmıştır. Çalışma hayatının en temel iki unsuru ise, işçi ve işverendir.

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de “Rabbinin rahmetini onlar mı paylaştırıyorlar? Dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz paylaştırdık. Birbirlerine iş gördürmeleri için kimini ötekine derecelerle üstün kıldık. Rabbinin Rahmeti onların biriktirdikleri şeylerden daha hayırlıdır.” (Zuhruf 43/32) buyurarak, işverene iş verme imkanını, işçiye ise o işi görme kabiliyetinin kendisi tarafından verildiğini bildirmiştir. Bu sebeple patronluk kibirlenme, işçilik ise incinme yeri değildir.
Yüce Dinimiz işçi ve işveren haklarını düzenlemiştir. İşveren üzerindeki en temel yükümlülük çalıştırdığı işçisine kararlaştırılmış ücretini tam ve zamanında ödenmesi gelmektedir. Nitekim Hz Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, işçiye ücretinin teri kurumadan verilmesini (İbn Mace,Ruhun.4) istemiştir. Günümüzde paranın değerinde azalma meydana getiren Enflasyonda göz önüne alınmalı ve çalışanlar enflasyona karşı korunmalıdır. Ayrıca çalışanların güvenlik, sağlık, izin, dinlenme gibi temel haklar ile mal, can, din, akıl ve ırz güvenliği gibi temel özgürlüklerin tanınması ve bu husus da gerekli tedbirlerin alınması işverenin temel yükümlülüğü altındadır. Sevgili Peygamberimiz, işverenlerin çalışanlarına, kendi yediğinden yedirmesi, kendi giydiğinden giydirmesi ve onlara güçlerinin yetemeyeceği işler yüklememesini (Buhari,ifk.10) buyurarak, çalışana yapılacak her iyiliğin insani ve ahlaki bir görev olduğunu vurgulamıştır.
Çalışan ise kendisine verilen işi, işverenin isteği tarz ve zamanda yerine getirmeli, iş saatleri içinde işiyle meşgul olmalı ve talimatlara uymalıdır. Ayrıca kamu hizmetini yürütenler ise, bu hizmeti Milletimizin bir emaneti olarak görmeli, yapılan hatalardan dolayı kul hakkına girileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir Müslüman yaptığı iş ne olursa olsun, daima dürüst olmalıdır. Memur görevini yaparken, işçi çalışırken, işveren ise işçinin hakkını ödemede hak, adalet ve doğruluk üzere olmalıdır. Nitekim İşçi-İşveren ilişkilerinin sevgi, saygı ve adalete uygun bir şekilde gerçekleşmesi, çalışma hayatını ve toplum huzurunu sağlam bir hale getireceği unutulmamalıdır.
Sevgili Peygamberimi. “ Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur.” (Beyhaki fi’abü’ül iman 4/33)
İlk defa Türkiye kamu Sen tarafından dillendirilen yılda 2 defa Bayram ikramiyesini işçi ve memur emeklileri alırken ne yazık ki bu fikri ortaya atan bizler yani çalışan memurlar alamamaktadırlar. Hükümetimizin bu yıl, memurları da ayırmayarak Bayram ikramiyesi verilmesini arzu etmekteyiz.
Bu vesile ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü tebrik ederim.” dedi. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?