Bursa’nın incisi Koza Han şimdilerde birçok sorunla boğuşuyor!

Bursa’nın incisi Koza Han şimdilerde birçok sorunla boğuşuyor!

Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılan ve kozalardan elde edilen ipek kumaşlarla Bursa’nın tekstil merkezi olmasında önemli rol oynayan Koza Han, günümüzde birçok sorunla karşı karşıya bırakılmış durumda. Koza Han’da yıllardır esnaflık yapan ve aynı zamanda Koza Han Yönetim Kurulu Başkanı olan Haluk Sorgut, “Buraya mutlaka ama mutlaka kurşun kaplaması gerek. Bunun yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi’nden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ve Bursa Valiliği’nden isteğimiz bir durak yeri. Turistleri getiren otobüslerimiz için durak yerimiz yok. Otobüsler buraya geliyor ama durduramıyoruz. Koza Han Bursa’nın göz bebeği. Burada yapılacak tonlarca iş var. Turistler buraya gelip, yeni haliyle alışveriş yaptığı zaman çok daha mutlu olacaklar” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa‘da Hanlar Bölgesi’nde yer alan Koza Han 530 yıllık bir tarihe sahip.

Uzun yıllar ipek böceği kozalarının satıldığı han, elde edilen ipekli kumaşlarla Bursa’nın tekstil merkezi haline gelmesinde ilk adım olmasının yanı sıra turistlerin de ilk duraklarından biri.

Bursa’da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Koza Han, şimdilerde ise birçok sorunla boğuşuyor.

Han içerisine yeterli bakımın yapılmaması, kubbelerde bulunan kurşun kaplamaların çıkarılması ve otopark yerinin olmaması Koza Han esnafını kara kara düşündürüyor.

“TURİSTİN BURAYA GELMESİ ZORLAŞMIŞ OLUYOR”

Kozahan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sorgut, “Koza Han tarihi bir mekan. Yerli ve yabancı bütün turistler buraya uğruyor. Koza Han’ın en önemli sorunlarından biri çatı sorunu. 1983 yılında yapılan tadilatlarda üst taraflarda bulunan kurşun kaplamalar alındı. Bu kurşun kaplamalar alındıktan sonra dükkanların içine gereksiz su sızmaları, çatı kabarmaları oldu. Buraya mutlaka ama mutlaka kurşun kaplaması gerek. Bunun yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi’nden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ve Bursa Valiliği’nden isteğimiz bir durak yeri. Turistleri getiren otobüslerimiz için durak yerimiz yok. Otobüsler buraya geliyor ama durduramıyoruz. Durduramadığımız içinde araçlar gelemiyor, haliyle turistin buraya gelmesi zorlaşmış oluyor. Aşağıda bulunan kafe alanımızda 5 adet kafe var ve bu kafeler kendi imkanlarıyla masa, sandalye koymuşlar. Buraya ilgili belediye ya da Anıtlar Kurulu tek tip masa ve sandalye getirerek buradaki çirkin görüntüyü kaldırabilirler. Bu çirkin görüntüyü kaldırdıktan sonra 5 ayrı kafemize minder rengi verebiliriz. Bu sayede herkes kendi minder rengini bilir ve ona göre sahip çıkar. Koza HanBursa‘nın göz bebeği. Burada yapılacak tonlarca iş var. Turistler buraya gelip, yeni haliyle alışveriş yaptığı zaman çok daha mutlu olacaklar” şeklinde konuştu.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN RUHSATLARIMIZI İSTİYORUZ”

Koza Han esnafı Erdinç Şentürk, “Koza Han’da yapılması gereken çok şey var. Öncelikle bu kubbelerin kurşun kaplama yapılması gerekiyor. Burası UNESCO Dünya Tarihi Miras Listesi’ne giren bir yer. Burası Bursa’nın misafir odası. Bizler gelen misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Zamanında burası satılmış. Mülklerin çoğu şahıslara ait. Vakıf’ın olan yerler var. Vakıf bu orta alanı sonradan tescilledi. Ayrıca buradaki ruhsatları Osmangazi Belediyesi veriyor ama şu an Osmangazi Belediyesi ile bizlerin ruhsat sorunu var. 10 sene önce buranın restorasyon projesi çizilmişti ve o projenin uygulanması gerekiyor. O proje uygulandığında buradaki bütün sorunlar çözülmüş olacak. Buraya sonradan ilave edilen yapılar var. Bunların projede yok hali var ve biz bunun yapılmasını istiyoruz. Osmangazi Belediyesi’nden ruhsatlarımızı istiyoruzBüyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Burayı temizledi, yaptı. Burası için bir araya gelinip ortak noktada çözülmesi lazım. Osmangazi Belediyesi’ne sorunumuzu iletmek için gittiğimizde bize orası Anıtlar Yüksek Kurulu’nu ilgilendiriyor deniliyor. Anıtlar Kuruluna gittiğimizde ise biz projenizi çizdik ama oranın imalatının sizler tarafından yapılması gerekiyor deniliyor. Alt kattaki ara duvarlar yıkılsın diye söyleniyor. Burası bitişik nizam ve yıktığımız zaman komşumuza çıkıyor. Nasıl yıkabiliriz burayı? Kraliçe II. Elizabeth burayı 2008 yılında ziyaret etti. Popüler bir yer burası ama kurumların hepsinin ayrı ayrı bu işin içinde olmasından dolayı esnaf olarak bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bursa’mızın bir değeri Koza Han. Bu değer yok olmasın, kaybolmasın” ifadelerine yer verdi.

Diğer esnaflar ise “Koza Han’ın en büyük sorunu turizm. Pandemiden dolayı ne yerli ne de yabancı turist var. Bizim en büyük müşterimiz turistler. Koza Han’da bakım da yok. Bahçemiz güzelleştirilebilir, tanıtım yapılabilir, sosyal medya ile burayı tanıtabiliriz. Otopark sorununa çözüm bulunması gerek. Burası Bursa’nın en önemli değerlerinden bir tanesi. Hep beraber sahip çıkmalıyız. Koza Han’ı kaderine terk etmemeliyiz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?