Bursalı pazarcılar açılmak istiyor!

Bursalı pazarcılar açılmak istiyor!

Tam kapanma kararı çerçevesinde semt pazarları da yasaklar boyunca faaliyetlerini durduracak. Alınan karara tepki gösteren Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, “Şu an Bursa’da bakla sezonu başladı. Pazarlar kapandı, bu bakla kime satılacak? Halk pazarlara çıkamayacak ve 17 gün sonra bu bakla çöpe gidecek ya da buzhaneye koymak zorunda kalınacak. Marul ve soğanlar günlük toplanan şeyler. Satılmadığı için at çöpe gitsin. Önümüzdeki hafta Manisa’da erik ve kiraz hasadı başlayacak. Bu arkadaşlarımız ürünleri toplayamayacak. Marketlerde satılıyor ama hepsinin satılması imkansız. Marketler paketleyip satıyor ve ürünler hava almıyor, haliyle çürüyor. Bu noktada pazarlarımızın kalitesi de ortaya çıkmış olacak. En büyük cezayı halk çekecek. Hal esnafı yerlerini kapatmak zorunda kalacak çünkü hal esnafı pazarcılara güvenerek mal yapıyor” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Kabine toplantısında alınan tam kapanma kararı uyarınca pazar yerleri de kapatılacak.

Vatandaşlar yasak süresince meyve sebze alışverişini marketlerden yapacak.

Bu yasaklardan şüphesiz ki en çok etkilenen meslek gruplarından biri de pazarcılar olacak.

“En büyük cezayı halk çekecek”

Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, “Pazarcılar yağmur, kar demeden tezgah açıyorlar ama pandemide en çok onlar mağdur oldu. Türlü zorluklarla mücadele eden esnafımız bu süreçte ciddi sıkıntılardan geçti. Birçok pazarcı çek ve senetle çalışıyor. Borçlar ödenemedi. Sadece pazarcılar değil, vatandaşlar da büyük sıkıntı çekecek. Pazarlar kapatıldığı için vatandaşlar  market ve bakkallara yönelecek, bulaş riski artacak. Bu pazarların kapatılması kararından inşallah dönülür diyeceğim ama biraz zor. Bakın şimdi enginar zamanı ve enginar Kıbrıs’tan geliyordu ama zamanı bitti. Şu an Aydın’dan alıyoruz ve pazarlarda satılıyor. Marketlerde satılması zor. 17 gün pazarlar kapalı, üretim duracak. Haller de kapanacak gibi duruyor. Marketler zaten hallerden ürün almıyor, kendileri yetiştiriyor ama buna rağmen marketler pahalı. Neden ucuz satmıyorlar? Şu an Bursa’da bakla sezonu başladı. Pazarlar kapandı, bu bakla kime satılacak? Halk pazarlara çıkamayacak ve 17 gün sonra bu bakla çöpe gidecek ya da buzhaneye koymak zorunda kalınacak. Marul ve soğanlar günlük toplanan şeyler. Satılmadığı için at çöpe gitsin. Önümüzdeki hafta Manisa’da erik ve kiraz hasadı başlayacak. Bu arkadaşlarımız ürünleri toplayamayacak. Marketlerde satılıyor ama hepsinin satılması imkansız. Marketler paketleyip satıyor ve ürünler hava almıyor, haliyle çürüyor. Bu noktada pazarlarımızın kalitesi de ortaya çıkmış olacak. En büyük cezayı halk çekecek” ifadelerine yer verdi.

NEDEN HALK MARKETLERE, MANAVLARA VE BAKKALLARA MECBUR BIRAKILIYOR”

Aksu, “Hal esnafı yerlerini kapatmak zorunda kalacak çünkü hal esnafı pazarcılara güvenerek mal yapıyor. Bu sürede kime satacak ürünlerini? Geçen gün bir esnafımız İran’dan iki tır karpuz getirmiş. Bunlar çok büyük karpuzlar ve dilim olarak satılıyor. Bu karpuzu manavların ve marketlerin satma gibi bir lüksü yok. Bunun zararını kim karşılayacak? Giyimci esnafını zaten her sene bir piyango vuruyor. Bu arkadaşlarımızın durumu ne olacak? İnşallah bu yanlıştan dönülür. Marketlerde sosyal mesafe yok. Kapalı alanda bulaşmayan virüs, açık alanlarda Allah rızası için nasıl bulaşıyor? Bu kararları neye göre alıyorsunuz, böyle bir saçmalık olabilir mi? Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Türkiye Hal Federasyon Başkanlığı’na, Türkiye Pazarcılar Federasyonu Başkanına, BESOB Başkan’ına soruyorum: Bu kararlar alınırken neredeydiniz? Bu kararların alınacağı belliydi neden bir şey yapmadınız? Kapanma varsa hep beraber kapanalım diyoruz biz. Kapanmaya karşı insanlar değiliz. Bizdne 1 kilo 10 gram ürün aldığınızda 1 kilo parası ödersiniz ama markette sizden o 10 gramın parasını da alırlar. Pazarlarda taze, ucuz ve bol ürün alırsınız. Neden halk marketlere, manavlara ve bakkallara mecbur bırakılıyor” şeklinde konuştu.

BENDE DOMATES 5 LİRA, MARKETTE 7 LİRA”

Yasaklar süresince kapalı olacak olan pazarcılar, “Pazarlar kapalı, marketler açık. Durumu olmayan halk ne yiyecek? Biz pazarcılar ne yapacağız, ne yiyeceğiz? Biz aldığımız bu ürünlerin parasını ödemek zorundayız. Bu ürünler çürüyüp, çöpe gidecek. Bize bir yol göstersinler. 20 gün ne yapacağız biz? Halk da bir şeyler yapsın. En azından iki ya da üç gün açık kalalım. Büyükler bizi duysun” derken bir diğer pazar esnafı da, “Biz bu durumdan hiç memnun değiliz. 20 gün boyunca ne yapacağız? Olan biz pazarcılara oluyor. Büyük market zincirlerine hiçbir şey olmuyor, onlar kazanmaya devam ediyor. Bende domates 5 lira, markette 7 lira. Biz mağdur kesimiz. Satılmadığı zaman direkt çöpe gidecek ve herkes perişan olacak. Pazarların açılmasını istiyorum. Millet taze sebze ve meyve yesin” dedi.

VATANDAŞ OLARAK ÇOK KÖTÜYÜZ”

Vatandaşlar ise “Marketlerin belli bir satış noktası olduğu için bu yasakların da rantı oluyor. Burada pazarcı esnafların ekmeğine engel oluyorlar ama bu durumdan dolayı fiyatlar artmış. 14 lira olan çilek 16 liraya satılıyor. İnsanları eve tıkıyor ve pazarları kapatıyorlar. Bu bayram zehir olacak bize. Kapıdan girişte HES kodu sorulmuyor. Zabıtalar denetim yapmıyor, siz varsınız diye geldiler. Vakalar 1 gün düşüyor 1 gün çıkıyor. Vatandaş olarak çok kötüyüz. Böyle ne olacak bilmiyoruz. İnsanların cebiyle ve maaşıyla oynuyorlar. Tam kapanma ama fabrikalar çalışıyor. Nasıl tam kapanma anlamadık. Yaşlılarla çocuklar evde, geri kalan herkes dışarıda. Yasaklarda gelin de şu Çarşamba’yı bir görün. Yasak falan yok burada. Pazarlar açılmalı” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?