Bursalı esnaf tekrar kepenk kapatacak!

Bursalı esnaf tekrar kepenk kapatacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu, Türkiye’de 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar tam kapanma ilan edildi. Koronavirüs sürecinde yasaklardan kötü etkilenen Bursa esnafı, normalleştik derken kısmiden sonra bu kez tam olarak bir kez daha dükkanlarını kapatacak. Alınan kararı olumlu karşılayanlar kadar kötü bulanlar da var. Bursa Berberciler Odası Başkanı Mustafa Ocak, “Tam kapanma bize sürpriz oldu. Biz bayramdaki 9 günlük tatili bekliyorduk. Bunu göze almıştık, ama bu yasakları beklemiyorduk” dedi.

TAM KAPANMA SÜRPRİZ OLDU

Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak, “Tam kapanma bize sürpriz oldu. Biz bayramdaki 9 günlük tatili bekliyorduk. Bunu göze almıştık, ama bu yasakları beklemiyorduk. Devletin bildiği daha doğru durumlar vardır. Bu yüzden bir şey diyemiyoruz. İnşallah bu hastalık 17 Mayıs’tan sonra ya bitmiş olur ya da en düşük seviyeye inmiş olur. Böyle olursa biz de rahatlarız. 3 haftalık süreçte hastalık baya biter. Bundan sonraki süreçte meslektaşlarımız rahat çalışacağız diye beklemesin. Yine tüm tedbirler belirli bir süre devam edecektir. Bu bizim beklediğimiz bir şey. Korunarak çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşın tıraşa ihtiyacı var. Artık bayanlar gibi erkekler de bakıma özen gösteriyor. Sürekli saç, sakal bakımına önem veriyor. Dolayısıyla bu iki günlük süreç yetmeyecek. Devlet büyüklerimizden çalışma saatlerini 18.00 yerine 21.00’e çekmelerini talep ediyorum. Valiliklere bu yetkiyi verirlerse Türkiye genelinde çalışma saatini 21.00’e çekmeleri uygun olur. 17 Mayıs için berberler için pek endişeli değilim. Neticede iş yerlerinde tıraş olamayan kişilerin 3’te biri kendi saçlarını makineye vuracak. Bu kesin. Geriye kalan grup için ise bizleri 17 Mayıs’tan sonra dükkanlar açıldığında yoğun bir tempo bekliyor olacak. Burası bir çarşı ve Bursa’nın tarihi merkezi. Bizler günlük çalışan insanlar olduğumuz için çok fazla düşünmüyoruz, ama çok eleman çalışan yerleri göz önünde bulundurduğumuzda onlar için olumlu şeyler söyleyemeyeceğim. Herkesin ciddi ödemeleri var. Esnaf bu bayrama borçlarını kapatmak için umutla bakarken onlara da bu kapanma sürpriz oldu. Elimizden başka bir şey gelmediği için bu 2 günlük sürecin saatlerini 21.00’e uzatmalarını talep ediyoruz. Ayrıca biz ihtiyaç sahibi insanlara Ramazan erzakı dağıtalım dedik fakat tam kapanmayla bu yardımsever vatandaşlarımız da sokağa çıkamayacak. Burada da bir sıkıntı oluştu. En azından daha önceden bilgimiz olsaydı yardımları daha önceden yapardık” ifadelerini kullandı.

YOĞUNLUKTAN HEPİMİZ KORKUYORUZ

Esnaf Serhat Üreme, “Tam kapanma hiç iyi olmadı. Esnafın 1 yıldır durumu çok kötü, daha da kötü olacak. Pandemi bizi sektör olarak etkiledi. Biz pandemi nedeniyle sektör değiştirmek zorunda kaldık. Bu yıldan pek ümidimiz yok. Bayramdan sonra ne olacağı belli değil” şeklinde konuşurken, çarşı pazarında aktarcılık yapan Refik Karakaş ise, “Tam kapanma normal, çünkü vakalar artıyor. Bayramdan sonra da kapanması lâzım. Bence güzel oldu. Çarşıda insanlar birbirlerine sürtünüp geçiyor. Kapanması normal. İnşallah bir faydası olur. Başka çare kalmadı. Yoğunluktan hepimiz korkuyoruz. Ailecek korkuyoruz. Esnaf ekonomik yönden etkileniyor, ama önce sağlık. Normal bir insanın kapanmadan memnun olması lazım. Devlet hangi birine yetişecek. Bence önce sağlık, para ikinci planda” dedi.

EVDEYİZ, SIKINTIDAN PATLAYACAĞIZ

Kuyumcu Hüseyin Sevim, “Tam kapanma aslında güzel, ama 21 gün çok. Bizim beklentimiz 1 haftaydı. Evdeyiz, sıkıntıdan patlayacağız. Vaka sayıları tam kapanmayla birlikte düşer. Bizim insanımız çok rahat. En ufak bir rahatlamayla sokaklara, pazarlara saldırıyor. Daha sonrası için bir şey diyemiyoruz” diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN SAĞLIKSA, BU YASAKLAR İYİ OLDU

Pazarcı esnafı olan Babürhan Aydın ise “Tam kapanmanın gelmesi esnaf için iyi olmadı, ama hastalığın yayılmaması için bir yandan iyi oldu. İnsanlar pazarlardan taze ürün alıyorlardı, ama şimdi marketlere akın edecekler. Yapacak bir şey yok. Önemli olan sağlığımızsa, bu yasaklar iyi oldu. Ben olumlu düşünüyorum. Genel olarak Cumhurbaşkanımızın verdiği karar çok doğru. Esnaf ve ekonomi için kötü olabilir, ama hastalığın önüne geçilecekse doğru bir karar verildiğine inanıyorum. Biz bu süreçte elimizde, yastığımızın altında ne varsa onu yiyeceğiz. Bizim kazançlarımız günlük olarak dönüyor. Diğer esnaf çalışmadan ne yapacak bilmiyorum. Umarım buna bir çare bulurlar” şeklinde konuştu.

“TİCARET SEZON İŞİDİR”
Bursa Yorgancılar Çarşısı esnafı olan Gürhan Şahin
, “Tam kapanmanın çok daha öncesinde yapılması gerekiyordu. Yeterince esnaf olarak sıkıntı yaşadık. Ticaret sezon işidir. Bayramla beraber tam sezona girerken biz kapandık. Belki de iş yapacağımız zaman kapandık. Zaten yasakların geleceği belliydi. Vaka sayıları çok yüksek. Ben rakamların çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Yanıltıldığımızı ve vaka sayılarının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bunu daha önce yapabilirlerdi. Bayram arifesinde esnafı biraz daha rahatlatabilirlerdi. Kış sezonunu kapalı geçirebilirdik. Bizi kapatıyorlar, ama benim yanımda çalışan insanlar var. Onlara ne vaat ediliyor, hiçbir şey. Onu da ben karşılamak zorundayım. Devletin burada bize ne katkısı var? Bunun ne anlamı var. Daha farklı şeyler yapılabilirdi. Devlet devletliğini gösterebilirdi. Ekonomi iyi değil ve devlet bunu öngörmeli” görüşünü dile getirdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?