Bursa’da Demiryolu altına kentsel dönüşüm!..

Bursa’da Demiryolu altına kentsel dönüşüm!..

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin Demiryolu altındaki kentsel dönüşü tetikleyecek projesindeki yeni gelişmeyi bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu dikkat çeken bilgileri verdi:

Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanından elde ettiği gayrimenkullerin satışı sürüyor. Dairelerden sonra satılacaklara dükkanlar da eklendi.

Belediye, dönüşüm alanında elde ettiği 8 adet dükkanı ihaleyle satacağını duyurdu.

Osmangazi Belediye Encümeni’nde 25 Mayıs tarihinde gerçekleşecek ihaleyle dükkanlar 850 bin lira ile 1 milyon 70 bin lira arasında değişen muammen bedellerle açık artırma yöntemiyle satılacak.

Osmangazi Belediyesi’nin semtte başlattığı ve vatandaşla uzlaşılamadığı için devamını üst bölgelere taşıyamadığı dönüşüm projesinden elde edilen gelirin, devam eden diğer yatırımlarda kullanılması bekleniyor.

Belediyenin sadece bu sekiz mülkün satışından 10 milyon lira dolayında gelir hedeflediği konuşuluyor.

Gerçekleşecek ihalede 80 metrekare ile 145 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip dükkanlara yoğun bir ilgi olması bekleniyor.

Demiryolualtındaki dönüşümü tetiklemesi beklenen proje ne yazık ki, çevre Yolu’ndan Ankara İzmir Yolu’na doğru, diğer çöküntü bölgelerine yaygınlaştırılamadı.

Vatandaşla uzlaşı sağlayamayan belediye diğer etapları da geliştiremiyor. Rezerv alanı kat karşılığı müteahhitlere yaptıran Osmangazi Belediyesi ilk etaptan onlarca daire ve dükkan sahibi olmuştu.

Şimdi bunları da tek tek satarak yatırım bütçesinde değerlendiriyor.

Öyle anlaşılıyor ki, bölgedeki dönüşümü sürdürebilmek için tıpkı Hanlar Bölgesi’nde olduğu gibi ‘acele kamulaştırma kararı gerekiyor.

10 yıl sonra başa mı dönülüyor?

Olay’da dün arkadaşımız Derya Demir Pınar’ın haberini okumuşsunuzdur.

‘Mahalleden köye dönüş’ başlığıyla verilen haberde, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 9 ilçe belediyesinden gelen taleple Bursa’nın 301 mahallesini yeniden kırsal statüye alınmasını kararlaştırmış.

Kırsalda oturanlara kısmi vergi ve idari avantajlar sağlayacak düzenleme bu kararla kesinleşmiş oldu.

2012 yılında yürürlüğe giren ve Bursa’nın il sınırlarını Büyükşehir sınırı kabul eden 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’ndan kısmen bir geri dönüş söz konusu. Ancak buralardan Büyükşehir elini çekilmeyecek. Büyükşehir Belediyesi yasa gereği statüleri kırsala dönse de buralara yatırım yapmaya devam edecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?