Bursa’da 301 Mahalle Kırsal Statüye Geçti… Muhalefet Parti Temsilcileri Köylerin Mallarının Tekrar Asıl Sahiplerine Verilmesini İstiyor…

Bursa’da 301 Mahalle Kırsal Statüye Geçti… Muhalefet Parti Temsilcileri Köylerin Mallarının Tekrar Asıl Sahiplerine Verilmesini İstiyor…

Bursa’da mahalleye dönüşen 301 köy, ‘kırsal’ statüsüye geçti. ‘Kırsal mahalle statüsü’ kazanan bu yerleşim yerleri, bundan sonra alınacak kararlarla; köylere sağlanan su indirimi, emlak vergisi muafiyeti gibi haklardan faydalanabilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınan kararla, Büyükşehir Yasası ile 2012 yılında mahalleye dönüşen köylerden talep eden 301 mahalle, kırsal mahalle statüsüne geçti. 2012 yılında yapılan düzenleme ile mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimde mağduriyet oluşturması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği’ hazırladı. Bursa’nın da dahil olduğu 30 büyükşehiri kapsayan yönetmelikle, mahalleye dönüşen köy ve beldelere ‘kırsal’ statüye geçme hakkı tanındı. Kırsal yerleşim için ilk kararı ilçe belediye meclisleri aldı. Ardından karar Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı ikinci oturumunda gündeme alındı.

Buna göre alınacak kararlarla; kırsal statüye geçen yerleşim yerlerinde, konutlarda su kullanım bedeli en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçemeyecek. İşyerleri için bu oran yüzde 50 olacak. Zirai amaç için kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Ticari amaç için kullanılan bina ve araziler için vergi oranı yüzde 50 indirimli uygulanacak. Büyükşehir Belediye meclisinde alınacak kararla; köy özelliğini kaybetmemiş olan bu mahallelerde, yapılar harç ve ruhsat alınmadan muhtarlığın bilgisi dahilinde yapılabilecek. Öte yandan Yıldırım, Mudanya, Gemlik, Kestel, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi ilçelerinden ise kırsal statüye geçmeyle ilgili henüz bir talep gelmediği öğrenildi.

Kazanılan bu hak sonrası muhalefet partilerden köylülere destek geldi. Eski statüsüne kavuşan yerleşim birimleri içinde en çok mahalleye sahip olan ilçelerden biri konumundaki Dağ Yöresi’nden tam destek geldi. Keles Belediye Meclis Üyesi Sedat Akar; sosyal medyasından Büyükşehir’e hitaben “Kırsal mahallelere dönüştürdüğünüz birimlerdeki köy mallarını gerçek sahiplerine verin” çağrısında bulundu. Gazetemizin ulaştığı Akar; “2012 yılından bugüne kadar köylülerimizin ne çektiklerini, nasıl bir hukuki mücadele başlattıklarını, onlar ile yaşayarak gördük, onlarla birlikte mücadelelerinde ön cephede yer aldık. 2012’den 2021 yılına kadar köylülerimizin öz malları, 301 mahallemizde birçok taşınmaz bir şekilde el değiştirdi. Kalanlarda belli. Bu yasanın çıkmasının getirisini kendi hanelerine yazmak isteyen iktidar mensupları bu saatten sonra eğer söylediklerinde samimi iseler, köylülerimize dürüst davranmak zorundadır. Köylülere ait olan taşınmaz mallar ile diğer malzemeler vakit geçirilmeden asıl sahiplerine ivedi olarak teslim edilmelidir. Dağ Yöresinde 158 köyümüz eski statüsüne geçti. Köylülerimizin bu taleplerinin karşılanması toplumsal barış içinde çok önemlidir.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Kırsal köyle ilgili Mudanya DEVA olarak 47 mahalle gezildi olumlu karşılandığı görüldü. Güzel bir gelişmek oldu

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?