Bursa’da bir ilk daha!

Bursa’da bir ilk daha!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da depreme karşı kurulan ilk gönüllü grubunu bugünkü köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında şu önemli bilgileri verdi:

Sevilay Karaca… 31 Mart 2019 yerel seçiminde Nilüfer İlçesi’ndeki Barış Mahallesi Muhtarlığı’na aday olurken, mahallenin karşısına projelerle çıktı.

İlkini…

29 Ekim 2019’daki Cumhuriyet Bayramı için mahallesinde kadınlardan oluşan bando kurdu.

Şimdi de…

Başta deprem olmak üzere afetlerde mahalle sakinlerine destek olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ni kurdu.

Aradığımızda…

1999 depreminden sonra, İstanbul’da yaşayan kardeşi Nazmiye Karaca’nın böyle bir öneri yaptığını, kendisinin de seçim beyannamesine aldığını söyledi.

Düşüncesi şu:

“Afetlerden sonra devlet kurumlarının gelmeleri, organize olup çalışmaya başlamaları zaman alıyor. Afetlerde çok kritik olan ilk 72 saatin boş geçmemesi gerekiyor.”

Bu noktada…

“İzmir depreminde yaşanan kaosu gördük. Biz de potansiyel deprem bölgesiyiz. Oturduğumuz yerden devletin kurtarıp yardım getirmesini beklemeden üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi ve devam etti:

“Mahalle Afet Gönüllüleri İstanbul, Kocaeli, Yalova gibi kentlerde var, ama Bursa’da yoktu. Biz de Barış Mahallesi’nde böyle bir gönüllü ekibi kurduk.”

Çalışma anlayışı şu:

“Devlet mahalleye gelinceye kadar MAG ekibindeki arkadaşlar önce kendilerini, sonra ailelerini, sonra yaşadıkları apartmanı, sonra sokaklarını düzene sokup kaostan kurtaracaklar. Koordinatör de muhtar olacak.”

Şu bilgiyi verdi:

“İstanbul’daki MAG Acil Müdahale Ekibi Başkanı Hüseyin Karadayı’dan 36 saat eğitim aldık. Bazı eğitimler AFAD Eğitim Sahası’nda, teorik eğitimler internet üzerinden oldu. Basit ilkyardım, haberleşme, hatta kurtarma eğitimler aldık.”

Amaç da şu:

“Mahalle Afet Gönüllüleri’nin görevi; afete önceden hazırlıklı olmak, afet anında kaosa engel olmak, mahalledeki durumu tespit edip bilgi toplamak, yetkili kurumlara bilgi vermek, hafif arama kurtarma yapmak.”

Bu proje Bursa’nın tüm mahallelerine örnek olmalı.


3 mahallede 32 kişi MAG eğitimi aldı

Bursa’daki ilk Mahalle Afet Gönüllüsü uygulaması için harekete geçen Nilüfer İlçesi’ndeki Barış Mahallesi Muhtarı Sevilay Karaca, çevre mahallelerle temas kurunca Altınşehir Muhtarı Melahat Şanal ve Yüzüncüyıl Muhtarı Ayşenur Amanat Sayan’da katıldı.

Böylece…

Eğitime Barış Mahallesi’nden 18, Altınşehir’den 5 ve Yüzncüyıl Mahallesi’nden 9 kişi katıldı.

Karaca’nın hedefinde mahalle sayısını arttırmak var.

Bu heyecan başka… Mahalle Afet Gönüllüsü olma kararını anlattı

Fotoğraflarda… Özge Ciner Şayuk’u da kurtarma eğitimi alırken görünce aradık. Çok erken kaybettiğimiz babası Dr. Birol Ciner değer verdiğimiz bir büyüğümüzdü.

Mesleği sigortacılık olan, Barış Mahellesi Muhtarı Sevilay Karaca’nın 2019 Cumhuriyet Bayramı’nda kurduğu Kadınlar Bandosu’nda da yer alan Özge Ciner Şayuk heyecanla anlattı.

Söze…

“Muhtarımız Sevilay Hanım Mahalle Afet Gönüllüleri’ni söyleyince çok heyecanlandım” diye başlayıp şunu söyledi:

“Ülkemiz ve yaşadığımız şehir deprem bölgesi. Afet durumunda çaresizce oturup yardım beklemek yerine bir kişiye bile olsa yardım edebilmek, bir kişinin bile hayatını kurtarabilmek çok önemli. Her şeyden önce kendi ailemize, komşularımıza yardımcı olabilecektim.”

Eğitimlerde…

Evde  nasıl yerleştirilmesi gerektiğine ilişkin bilgiler verildiğini de ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?