Ulusal Egemenlik Bayramı Hepimizindir

Ulusal Egemenlik Bayramı Hepimizindir

“Ulusal bayramlar, ulusun ortak mücadeleleri ile elde edilen kazanımların andaçlarıdır.” 29 Ekim Kadınları Derneği Bursa Şube Başkanı Sultan Yurdunal yaptığı açıklamada; ” Ülkemizin tarihindeki ilk bayram, 1909 yılında ikinci Meşrutiyet’in ilanının birinci yılında kutlanmaya başlanan “Hürriyet Bayramı”dır. 2. Meşrutiyet’in ilanı ile 1878’lerden başlayarak Anayasa’yı rafa kaldırmış olan İkinci Abdülhamit’in 30 yıl sürdürdüğü diktatörlük rejimine, nihayet son verilmişti. Ne yazık ki, Birinci Dünya Savaşı ve İttihat ve Terakki’nin yanlış uygulamaları bu bayram sevincinin uzun sürmesini engelledi.

İkinci ulusal bayramımız, 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün birinci yıldönümünde kabul edildi. Meclis, ulusal iradeyi temsil ediyordu. Ulusal egemenlik, ülkenin geleceğinde kararların, doğrudan doğruya halka ait olması anlamına geliyordu. Bütün ulusun öncelikli istemi, vatanın emperyalist işgalden kurtarılması idi. Büyük Millet Meclisi, milletin iradesi ile savaşın önderlerinin iradesini birleştiriyordu. Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları, 19. Mayıs.1919’dan başlayarak bu iradenin ortaya çıkması için çok çalışmışlar, izleyen tüm kongreleri bu amaçla gerçekleştirmişlerdi. İzleyen süreçte de izlenecek yol konusunda tartışarak, ortak kararlar aldılar. Halk, bu karar aşamalarına katılmamış olsaydı savaşın kazanılması da olanaksız olabilirdi. Kısaca, savaş demokrasi ile kazanıldı. 1. ve 2. İnönüler, Sakarya Savaşı, Büyük Taarruzun başladığı ve Yunan Ordusu’na kesin darbenin vurulduğu İzmir’in kurtuluşu, Lozan Barış Anlaşması gibi Kurtuluş Savaşı’nın önemli zaferlerinin gücü, TBMM’nin açılışında toplanmıştır.

Kurtuluş Savaşını, zafere götüren temel politikalardan biri, milletin kendi gücüne güvenmesidir. Halk, kurtuluşu için, emperyalist ülkelerin koruyuculuğunu reddetmiş, kendi azim ve kararına güvenmiştir. Bu güven, ona, Cumhuriyeti armağan etmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın 1929 yılında “Çocuk Bayramı “ olarak da kabulü, kendi gücüne güvenen, bağımsızlıkçı, onurlu ve kendi tarihine sahip çıkan bir nesil yetiştirme isteğinin ürünüdür. Ulusal bayramlar, ulusu var eden değerlerin bilince çıkarılma günleridir. Geçmişi öğrenme ve ders çıkarma günleridir. Bu nedenle halkın da yönetenlerin de, bu günlerin bayram sevinci içinde geçmesi için tüm olanakları seferber etmesi gerekir. Ne yazık ki son yıllarda ulusal bayramların kutlanması konusunda iktidar güçleri, çeşitli gerekçelerle, hepimizin olan bayramları evlere sıkıştırmaya çalışmaktadır. Bugün içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının gerekçe gösterilmesi, ikna edici olmaktan uzaktır. Bu tutum siyasidir ve tek adam rejimi ile geniş halk iradesinin temsili arasındaki çelişkinin sonucudur. Yeni rejim, halk iradesinin temsil etmemektedir. Ancak, yüzyıllık bir geleneğin ve onun yaratılması için verilen emeğin hakkı için bayramlar halkındır diyor ve onlara sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha yineliyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?