Türkiye’de çocuklar 23 Nisan’ı bayram gibi yaşamıyor

Türkiye’de çocuklar 23 Nisan’ı bayram gibi yaşamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, tüm çocuklara Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında Türkiye’de çocukların yaşadığı ciddi sorunları açıkladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara duyulan güvenin ve büyük sevgisinin ifadesi olarak Milli Bayramımız olan 23 Nisan’ı çocuklara armağan ettiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya çocukları ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Ancak bugün ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 30’u oluşturan çocuklar, hem çok ciddi sorunlar yaşıyor hem de bu sorunların çözülmesinde çocuğun yüksek yararını dikkate alan uluslararası haklarından mahrum bırakılıyor. Ata’larının onlara armağan ettiği 23 Nisan’ı Türkiye’de çocuklar bir bayram olarak yaşayamıyor çünkü “çocuk evlilikleri”, “çocuk işçiliği”, “çocuk yoksulluğu”, “kaliteli ve yeterli bakım ve koruma eksikliği”, “şiddet ve dayak”, “ihmal, istismar ve taciz”, “düşük nitelikli eğitim”, “sağlık, adalet ve sosyal hizmetlere erişim” gibi çok sayıda sorun yaşıyor” dedi.

Bugün Türkiye’de neredeyse 250 bin çocuğun, istihdamda olduğunu için eğitimine devam edemediğini dile getiren Karabıyık, AKP döneminde haneleri saran yoksulluk ve işsizlik nedeniyle, çocukların erken yaşta yoksulluk döngüsüne girdiğini söyledi.

Yoksul fertlerin yüzde 45’ini çocuklar oluşturuyor

Ülkede yoksul fertlerinin yaklaşık yüzde 45’inin çocuklar oluşturduğunu ve çalışan çocukların, çalışma nedenlerinin yoksulluk olduğunu vurgulayan Karabıyık, “Ailesi yoksullukla mücadele ettiği için istihdama katılan birçok çocuk, sokakta oyun oynaması gereken yaşta ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Ayrıca bu çocukların yarısı okulu terk etmiş durumda. Bugün Türkiye’de neredeyse 250 bin çocuk, istihdamda olduğu için eğitimine devam edemiyor.Bu ülkede çocuklar okulda olması gereken yaşta çalışıyor, erken yaşta evlendiriliyor, evden kaçıyor ve suça sürükleniyor. Çocuklarımızın bayramı olan bugünde öncelikli olarak konuşmamız ve çözmemiz gereken sorunlar bunlar” açıklamasında bulundu.

Eğitim AKP iktidarında yapboz tahtasına döndü

Çocuklara yapılacak olan sosyal yatırımlarla kısa vadede daha sağlıklı ve donanımlı bir kuşak yaratılması gerektiğini vurgulayan Karabıyık, “Türkiye’de uygulamadaki yanlışların en başında, çocukla ve gençlerle ilgili alınan tüm kararların merkezinde sadece gelecek nesilleri şekillendiren ideolojik çıkarların var olması geliyor. 19 yıllık AKP iktidarında yapboz tahtasına dönen eğitim sistemindeki değişikliklerin sonucunda Türkiye, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde sınıfta kaldı.” ifadelerini kullandı.

İktidarın, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefi gözeten, çocuğun üstün yararını gözetmediğini ve pandemi döneminde de eğitim sistemini ve aileleri sorunlarla baş başa bıraktığını belirten Karabıyık, bütün hataların bedelini imkansızlıklar nedeniyle evinde bilgisayarı, televizyonu, interneti olmayan çocukların ödediğini ve eğitimde eşitsizliğin derinleşmesine neden olduğunu söyledi.

Çocukların geleceği için olumlu adımlar atılmalı

Eğitimi iyileştirmek için tüm çalışmaların, doğru bir eğitim sistemi ve planlamasıyla ivedikli yapılması gerektiğini ifade eden Karabıyık, “Ancak burada öncelikle eğitimi siyaset aracı olarak gören zihniyeti değiştirmek gerek. Çocuklarımız arasında var olan makası kapatmanın yolu, parasız, eşit ve nitelikli eğitimden geçiyor. CHP iktidarında önceliğimiz, bu makası ortadan kaldırılmak için çocuklarımızın parasız, eşit ve nitelikli eğitim imkanına erişimini sağlamak olacak. Çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek, bu şekilde çocuklarımızın gelecekleri için olumlu adımlar atılabilir ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gerçekten coşkuyla kutlanabilir. Bu ülkede çocuklarımıza yaşanabilir, mutlu ve umutlu günler bırakmak için çalışmak hepimizin asıl sorumluluğudur” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?