Fransızca çeviri ödüllerine büyük ilgi

Fransızca çeviri ödüllerine büyük ilgi

Institut français Türkiye’nin nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek ve çevirmenlik mesleğine hak ettiği değeri vermek amacıyla bir manifesto yayınlayarak bu yıl ilk defa başlattığı Fransızca Çeviri Ödülleri’ne başvuru süresi 16 Nisan’da sona erdi. Yoğun ilgi gören Fransızca Çeviri Ödülleri’ne Genel kategoride 37,  Genç Çevirmen kategorisinde ise 5 adet başvuru yapıldı.

Başkanlığını INALCO Türkçe Kürsüsü Başkanı ve Actes Sud Yayınevi Koleksiyon Müdürü Timour Muhidine’in yaptığı ; Ankara Üniversitesi’nden Prof. Emin Özcan; Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr Lâle Özcan,  Hacettepe Üniversitesi Çeviri Bölümü Başkanı Doç. Dr Zeynep Oral ve çevirmen Ayça Sezen’den oluşan jürinin 15 Haziran tarihine kadar eserleri değerlendirmesi bekleniyor.

Institut français Türkiye Genel Müdürü ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Jean-Jacques Victor, Institut français Türkiye Fransızca Çeviri Ödülleri’ni ‘memnuniyetle karşıladığı mükemmel bir girişim’ olarak nitelendirdi. Çevirmenler olmadan diller arasında edebiyat aktarımı olmayacağını, bu nedenle çevirmenlerin gerekli ve vazgeçilmez olduklarını ifade eden Victor, şunları söyledi : « Çevirmenlerin işini takdir etmek ve ödüllendirmek bizim için çok önemli.  Duyurusunu yaptığımız bu ödüle, klasik ve çağdaş yazarları edebiyatımızın canlılığının kanıtı olarak seçkin bir şekilde birleştiren 40’a yakın başvuru almak büyük bir başarı oldu. Jürinin, içtenlikle selamladığım Türk çevirmenlerin yaratıcılık ve merakını gösteren bu ilginç projeler arasında karar vermek için kesinlikle zorlanacağına inanıyorum. Çevirmen derneklerinin yanı sıra, cesur ve gözüpek yayınevlerine de teşekkür etmek isterim. Ödüllerin açıklanacağı Haziran ayında görüşmek üzere! »

Fransızca Çeviri Ödülleri’ne başvuran katılımcılar genel ve teşvik adı altında  iki ayrı kategoride yarışacak. Genel kategori ödülü 20 000TL, ve Genç Çevirmen Teşvik Ödülü ise 10 000TL olarak belirlendi.

Institut français 2021 Fransızca Çeviri Ödülleri hakkında detaylı bilgi için : https://www.ifturquie.org/fransizca-ceviri-odulu/

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?