Pandemi gölgesinde turizm! Bursa’nın yerli ve yabancı turist sayısı düştü

Pandemi gölgesinde turizm! Bursa’nın yerli ve yabancı turist sayısı düştü

Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Turizm Haftası, ne yazık ki bu sene pandeminin gölgesinde kaldı. Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, “Bursa’ya kültür turizmi için geliniyor. Osmanlı’nın ilk dönemindeki eserler, Bizans dönemi, ilk altı padişahın kabirlerinin burada olması buraya önem katıyor. Bursa sadece sanayi şehri değil aynı zamanda turizm şehridir çünkü turizmle ilgili başka yerde olmayan örnekler var” dedi. Pandeminin sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Sezgin, “Bursa’da Uludağ’ın olması ve kış mevsiminde dolu olması, Uludağ’daki turizmcileri sevindirdi. Genel olarak Bursa’ya baktığımızda ise yerli ve yabancı turist sayısı düştü. Bu durum acenteleri, otelcileri ve rehberleri etkiledi. Turlar olmadığı için rehberler tura çıkamadı ve ekonomik olarak zor durumda turizm” ifadelerini kullandı.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Pandemi süreci, turizm sektöründe de krize neden oldu.

Ülkemizde ve dünyada 15-21 Nisan arasında farklı etkinliklerle kutlanan Turizm Haftası, bu sene pandemi nedeniyle buruk geçiyor.

Koronavirüs salgını sebebiyle kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanması, son veriler turizm sektörünün ekonomik açıdan küçüldüğünü de ortaya koyuyor.

BURSA’YA BAKTIĞIMIZDA YERLİ VE YABANCI TURİST SAYISI DÜŞTÜ”

Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, “2020 yılına baktığımızda pandemiden dolayı özellikle yurtdışından gelecek olan turistler sınırlar kapalı olduğu için ve uçaklar iptal olduğu için ülkemize gelemediler. Sadece bir parça yerli turist ile 2020 yılı devam etti. 2021 yılına girdik ama daha turizm sezonu tam olarak açılmadı. Bursa’da Uludağ’ın olması ve kış mevsiminde dolu olması, Uludağ’daki turizmcileri sevindirdi. Genel olarak Bursa’ya baktığımızda ise yerli ve yabancı turist sayısı düştü. Bu durum acenteleri, otelcileri ve rehberleri etkiledi. Turlar olmadığı için rehberler tura çıkamadı ve ekonomik olarak zor durumda turizm. Bursa’da bir turizm platformumuz var. Belediyeler, Valilik, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Rehberler Odası ve diğer derneklerle beraber çalışmalarımıza devam ettik. Zoom üzerinden toplantılar yaptık. 2020 yılı çok iyi başlamıştı aslında. Çeşitli etkinlikler yapmıştık. Güney Asya’dan gelenler, YouTuberlar, İrlanda ve Fransız televizyonları Bursa ile ilgili yayınlar yapmıştı. Daha sonra Mart ayında pandemi nedeniyle her yer kapandı ve turizmle ilgili bir etkileşim yapamadık. Daha çok içe dönük etkileşimler yaptık. Her şeye hazır olmalıyız. Tıp doktorlarının söylediğine göre bu bir süreç, geçecek ve düzeldikten sonra bizler turizm sektöründe kaldığımız yerden devam etmemiz lazım. Bununla ilgili aşı çok önemli. Turizmcilere aşı önceliği verildi ve aşılar yapılıyor. Bunun dışında maske, mesafe ve hijyen konularına dikkat etmemiz gerekiyor. Bu pandemi dünyanın her yerinde. Ne yapacağımızı tam olarak bilmiyoruz. Doktorların söylediğine göre hareket ediyoruz ve öyle de yapmamız gerekiyor. Turlar tam kapasiteyle olmuyor. Ramazan dolayısıyla önlemler artırıldı. 15 gün sonra kısıtlamalar kontrol edilecek ve ona göre yeni adımlar atılacak. Umarım yaza doğru turizm için daha iyi olur” şeklinde konuştu.

REHBERLER NE KADAR İYİ BURSA’YI BİLİRSE, YABANCI DİLİ BİLİRSE YABANCILARIN TÜRKİYE İMAJI DAHA İYİ OLUYOR”

“Hijyen konusunda ciddi anlamda çalışmalar yapılması gerekiyor” diyen Denizhan Sezgin, “Aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu önlemler alındığı takdirde daha iyi olacak turizm sektörü. Bu yaza baktığımızda normalde biz bu sıralar turizm sezonuna girmiş oluyorduk. Şu anda turizm ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bazı ülkeler yurt dışına çıkmaya izin vermiyorlar. Haliyle ülkemize turist gelmiyor ama bu doğru karar. Aşılama daha bitmedi. Aşılama ne kadar hızlı olursa turizm için o kadar iyi olur. 2020 yılında olan olumsuzluklara rağmen aşılama olursa 2021 yılı o kadar iyi olur. Tam olarak virüsün durumunu da bilmiyoruz çünkü sürekli mutasyon geçiriyor. Bekleyip sonucu görmek lazım. Pandemi sürecinde rehberler de çok etkilendi. Onları unutmamak gerek. Bununla ilgili Turizm Bakanlığı çalışmalar yaptı ama süreç uzun olduğu için yeterli olmadı. Bunların devamının yapılması gerek. Rehberler sadece bu işle ilgileniyorlarsa iş olmadığı için bu süreçte sıkıntıya düştüler. Onlar için ekonomik anlamda çalışmalar olması lazım. Rehberler bu sektörden yavaş yavaş uzaklaşmaya başlarlarsa iyi olmaz çünkü yabancı turistler geldiklerinde ilk olarak rehberlerle karşılaşıyorlar. Rehberler ne kadar iyi Bursa’yı bilirse, yabancı dili bilirse yabancıların Türkiye imajı daha iyi oluyor. Ülkelerine gittiklerinde Türkiye’yi iyi anlatıyorlar ve başka turistler de geliyor. Bununla ilgili daha önce bir çalışma yapıldı ve bu kanıtlandı” ifadelerine yer verdi.

 

BURSA’DA İZNİK’İN OLMASI HRİSTİYANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Sezgin, “Turizm Haftası, uzun yıllardır hem dünyada hem de ülkemizde kutlanıyor. Bu haftada çeşitli etkinliklerle turizmin ve turistin önemini anlatan çalışmalar yapılıyor. Bizim isteğimiz pandeminin olmadığı bir ortamda rahat rahat turizm mevsimini yaşamak. Türkiye’de yaza doğru mevsim açılıyor. Yabancı turistler güneşe ve denize geliyorlar. Bursa’ya ise kültür turizmi için geliyorlar. Osmanlı’nın ilk dönemindeki eserler, Bizans dönemi, ilk altı padişahın kabirlerinin burada olması buraya önem katıyor. Bursa sadece sanayi şehri değil aynı zamanda turizm şehridir çünkü turizmle ilgili başka yerde olmayan örnekler var. Bursa’da İznik’in olması Hristiyanlar için çok önemli. Özellikle yabancı turistlerin buraya gelmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Pandemi turizmi yavaşlattı ama çalışmalar devam edecek. Sonuçta bu hastalık kalıcı değil. Yaz için çok kötümser bakmıyorum. Mutlaka turistler buraya gelecektir. Kurallara dikkat ettiğimiz takdirde her şeyin daha olumlu olacağını düşünüyorum. Turizm Haftası hem Bursa’ya hem de ülkemize hayırlı olsun” dedi.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?