A-Plas’da çalışan genç işçi: Gelecek kaygımıza şimdi de Kod29 eklendi

A-Plas’da çalışan genç işçi: Gelecek kaygımıza şimdi de Kod29 eklendi

Bursa’da A-Plas fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 77 işçinin fabrika önündeki eylemi sürüyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren A-Plas fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye oldukları için Kod29’dan işten çıkarılan 77 işçinin eylemi sürüyor.

320 işçinin çalıştığı A-Plas fabrikasında çalışan genç işçiler geleceklerini göremediklerini söyleyerek günü yaşadıklarını ifade ediyor.

Sendikaya üye olduktan sonra Kod29’dan çıkarılan ve fabrika önünde direnen genç işçilerle yaşanan süreci konuştuk.

A-Plas’ta çalışan genç işçiler de bir yandan gelecek kaygısı yaşarken, buna Kod 29’un eklendiğini vurguluyor.

Cumartesi günleri çalışma olmadığından asgari ücret düzeyinde bir parayı bile alamadığını söyleyen genç işçi, “Maaş yattığında iki üç gün rahat geziyoruz, sonra tekrar eski halimize dönüyoruz” dedi. Hayatın kendileri için zor olduğunu söyleyen işçi, “Babamlar zamanında iyi kötü bir şey yaptılar. Onların zamanında paranın bir değeri varmış, bizim öyle değil. Aldığım maaşla bir tam altın alamıyorum. Durum bu kadar gerçekçiyken ben nasıl bir gelecek planı yapabilirim? Nasıl evliliği düşünebilirim?” diye konuştu.

‘Emekli olmanın hayalini bile kurmuyorum’

“Artık günü yaşıyoruz” diyen işçi şöyle devam etti: “Ben emekli olmayı düşünmüyorum, düşünmek bir yana hayalini bile kurmuyorum. Maaş yatıyor, faturaları öde, oraya ver buraya ver derken elde bir şey kalmıyor. En çok vergiyi bizden alıyorlar ama patronlara teşvik üstüne teşvik veriyorlar. Biz iki ay elektrik faturasını ödemesek hemen gelir keserler ama patronlar için bu böyle mi? Her şey onlar için resmen, hele bu pandemi dönemi en çok onlara yaradı.”

‘Hangi sosyal yaşam?’

Sosyal yaşamının nasıl olduğunu sorduğumuz genç işçi, “Hangi sosyal yaşam” diye yanıt veriyor: “Pandemiden kaynaklı her şey bitti. Gerçi pandemi öncesinde de durum pek farklı değildi. En iyi yaptığımız sosyal aktivite mahallede arkadaşlarla parkta oturup çekirdek çitleyip kola içmek. Gerçi kola bile neredeyse 10 lira olmuş, onun da tadı tuzu yok. Şimdi de hakkımızı istedik diye Kod 29’dan işten çıkarıldık. Gel şimdi gelecek planı yap. Gelecek kaygımıza şimdi de Kod 29 eklendi. Hepimizin kredi kartı borcu var. Benim çevremdeki gençlerde kredi çekme oranı çok yüksek. Eskiden bu böyle değildi.”

BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?