Sarıbal’dan ‘insan kaçakçılığı’ önergesi

Sarıbal’dan ‘insan kaçakçılığı’ önergesi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, son günlerin sıcak tartışma konusu olan “insan kaçakçılığı” ile ilgili, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması talebiyle, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergede “Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından 15-27 Eylül 2020 tarihleri arasında “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında 45 kişinin Almanya’ya gönderildiği, gönderilen 45 kişiden 2’sinin yurda döndüğü diğer 43 kişinin ise kayıp olduğu” bilgisini paylaşan Sarıbal, “Çevreye duyarlı bireyler yetiştirme projesi ve başka benzer projeler kapsamında yurt dışına gönderilen ve geri gelmeyen kişi sayısı kaçtır?” diye sordu.

Malatya Yeşilyurt Belediyesi’ndeki olayın ardından ülkenin farklı noktalarında benzer yöntemlerle 1000’e yakın insanın yurt dışına kaçırıldığı yönünde iddialar ortaya atıldığını anımsatan Sarıbal, vize gerektirmeyen özel pasaportlarla insan kaçıran kişilerin herhangi bir terör örgütü ile ilgisi olup olmadığı sorusuna da cevap aradı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, insan kaçakçılığına adı karışan kişi ve kurumlar hakkında yürütülen bir soruşturma olup olmadığını da sordu.

Sarıbal’ın önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 15.04. 2021

Orhan SARIBAL

Bursa Milletvekili

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından 15-27 Eylül 2020 tarihleri arasında “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında 45 kişinin Almanya’ya gönderildiği, gönderilen 45 kişiden 2’sinin yurda döndüğü diğer 43 kişinin ise kayıp olduğu, Yeşilyurt Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunun görüldüğü meclis toplantısında ortaya çıktı.

13 Nisan 2021 tarihinde Habertürk Gazetesi Yazarı Sevilay Yılman, bazı resmi evrakları da kanıt olarak göstererek yazdığı iki yazıda, konunun “insan kaçakçılığı” olduğunu belirtti.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Yeşilyurt Belediyesi tarafından 15-27 Eylül 2020 tarihinde özel pasaportla Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43’ünün yurda giriş yapmadıkları ne zaman fark edilmiştir? Yurda dönmeyenler için ne gibi bir işlem yapılmıştır? Almanya Hükümetinin bu konuda ülkemiz hükümetinden bir talebi olmuş mudur? Yurda dönmeyen vatandaşlarımızın iadesi için Türkiye Hükümetinin, Almanya Hükümetine bir talep iletilmiş midir? Sonuç ne olmuştur?
  2. ‘Çevreye duyarlı bireyler yetiştirme projesi’ ve başka benzer projeler kapsamında yurt dışına gönderilen ve geri gelmeyen kişi sayısı kaçtır?
  3. Tokat’ın Erbaa, Van’ın Tuşba, Elazığ’ın Arıcak ve Üçocak ile Bursa’nın Yıldırım belediyelerinde de benzer projelerle, vize gerektirmeyen hizmet pasaportu ile bazı vatandaşların Almanya’ya gönderildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru ise Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile aynı yöntemle Almanya’ya gönderilen kişi sayısı kaçtır? Bu insanlardan kaç kişi yurda dönüş yapmıştır? Yurda dönüş yapmayanların sayısı kaçtır?
  4. Vize gerektirmeyen pasaportlarla 1000’den fazla kişinin yurt dışına kaçırıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu yöntemle yurt dışına insan kaçıranların herhangi bir terör örgütü ile bağlantıları olup olmadığı araştırılmış mıdır? Bu konuda elde edilen bilgi var mıdır?
  5. Vize gerektirmeyen özel pasaportlarla yurt dışına insan çıkaran kişilerden birinin Adalet ve Kalkınma Partisi Bingöl Belediye Başkan adayı da olan Ali Ayrancı olduğu iddiaları doğru mudur? Halen Bingöl Belediyesi imar müdürlüğünde görevli olduğu ifade edilen Ali Ayrancı ile ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmekte midir?

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?