Geçici Olarak Atadığınız Memurun Çalıştığı Süre Emeklilik Sürecinde de Değerlendirilmelidir

Geçici Olarak Atadığınız Memurun Çalıştığı Süre Emeklilik Sürecinde de Değerlendirilmelidir

“657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler Ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu İle Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları Ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı Ve Kıdem Aylığı İle Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifim Gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.” memurların geçici görevlendirmelerin uğradığı hak gasbına CHP’li vekilden kanun teklifi ile haksızlığın önüne geçmek için destek geldi. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; “Türkiye’de kamu personel rejimi, birçok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda kamu personel rejiminin sorunları, üzerinde çok tartışılan ancak bir türlü nihayete erdirilemeyen başat problemler arasında yer almaktadır. Bir şekilde sonlandırılmadığı için de her zaman ülke gündemini meşgul etmekte, resmi olarak yapılan birçok çalışma ile kamu personel rejiminin nasıl daha iyi kurgulanabileceği sorusuna yanıt aranmaktadır. Bunun için de kamu personel statüleri, kamu personel alım sistemi ile personel dağılımında denge, kamu Personel ücret sistemi, kamu personelinin değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi ve cezalandırılması, kamuda terfi sistemi vb. birçok konu üzerinden kamu personel rejimi yeniden biçimlendirilmeye çalışılmaktadır.

Kamu personel rejiminin problemleri çözülerek ilerlenemediğinden, problemler giderek birikmekte. Örnek verecek olursak bilindiği üzere, kamu idarelerinde görevli personelin kurumlar arası geçici süreli görevlendirme yapılabilmektedir. Kendi kurumları dışında aynı ya da başka şehirlerde geçici görevle çalışan yüzlerce hatta binlerce kamu personeli bulunmaktadır. Görevlendirme işlemleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 8 inci maddesinde düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanuna göre kurumların asli ve sürekli mahiyetteki hizmetleri Devlet Memurları eliyle görülmektedir. Süreklilik arz eden hizmetler için personel sayısının yetersiz olması durumunda kadro imkanları dikkate alınarak açıktan veya naklen memur istihdamı yapılmaktadır. Hizmetlerin, kurumların kendi personeli eliyle gördürülmesi temel ilke olmakla birlikte kısa sürede personel temininin mümkün olmaması, olağanüstü şartların oluşması, geçici süreli olarak iş yükünde artış olması gibi istisnai ve arızi durumlarda kurumlar arasında geçici görevlendirmeye de imkân sağlanmıştır. Ancak her ne kadar geçici süreli görevlendirme denilse de kendi kurumları dışında uzun yıllardır çalışan “geçici görevli” devlet memurları var.  Söz konusu memurların Kurumlar arası geçici görevlendirme yönetmeliğinin 5.Maddesine göre geçici görevlendirilen personel kurumlarından aylıklı/ücretli izinli sayılır, mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından almaya devam eder. Yani çalıştıkları kurumların hiçbir mali ve sosyal hak ve yardımlarından yararlanamazlar. Beş on yıldan fazla kendi kurumundan uzak başka kurumda çalışan memurlar bile, atanmış oldukları kurumların hiçbir mali ve sosyal haklarından yararlanamamaktadırlar. Aynı kurumda çalışan, aynı şartlarda hizmet veren geçici görevli personel yıllardır mağdur edilmektedir. Bu nedenle zorunlu ya da kendi isteği ile yer değiştirme suretiyle atamaya tabi tutulan personelin geçici görevlendirildiği sürelerin tamamı (kendi isteği doğrultusunda) emeklilik işlemlerinde de dikkate alınması gerekmektedir ve çalıştığı kurumun tüm haklarından yararlandırılmalıdır.

Bu sebeple Kanun Teklifimiz ile kendi kurumu dışında başka bir kamu kurumuna geçici görevlendirme ile görevlendirilen memurların görevlendirildikleri kurumdaki mali haklardan yararlanabilmeleri amaçlanmıştır. Geçici görevlendirmeyle çalışan personelin kendi isteği doğrultusunda, eşit şartlarda eşit haklardan çalıştıkları kurumun mali ve sosyal hak ve yardımlarından yararlanması ve personel arasında ki eşitsizliğin giderilmesi, yaptıkları işin eşit şartlarda karşılığının alınması amaçlanmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler Ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu İle Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları Ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı Ve Kıdem Aylığı İle Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi Madde 1- 27/6/1989 tarih ve 375 sayılı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler Ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu İle Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları Ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı Ve Kıdem Aylığı İle Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 5. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu madde üzerinden “Ek Madde 5- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun ek 8 ve ek 9 uncu, 13/11/1996 tarihli ve 4208 sayılı Kanunun 3 üncü, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 38, 40 ve 41 inci maddelerine ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu ile 17/8/1983 tarihli ve 2879 sayılı Kanuna göre  görevlendirilenler ile güvenlik görevlileri ve sosyal hizmet kuruluşlarında görevlendirilen öğretmenler ile sağlık personeli de dahil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca diğer kurumlarda vekâleten veya geçici olarak görevlendirilen ve kadro aylıklarını kendi kurum veya kuruluşlarından alan memurlar veya kamu görevlileri, vekâleten veya geçici olarak görev yaptıkları kurumda görev yapan personele ödenen aynı kadro, derece aylıkları veya pozisyon ücretleri ile kurum personelinin yararlandığı ve ilgili mevzuatında söz konusu personele de ödenebileceği belirtilen her türlü tazminat, fazla çalışma ücreti ve diğer ödemelerden, talepleri halinde yararlanabilirler.Geçici görevlendirilen personelin görevlendirildikleri kurumlarda aldıkları aylıklar ile bu sürelere ait sigorta primleri ile diğer mali haklarına ilişkin ödeme usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile düzenlenir.” ek maddesi ile hak mağduriyetleri ortadan kalkacaktır.” dedi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?