Ben Yıldırımlıyım! Benim Vicdanım Bu Yüksek Borcu Ödemek İçin Yıldırımlının Gayrimenkulünü Satmaya El Vermiyor!

Ben Yıldırımlıyım! Benim Vicdanım Bu Yüksek Borcu Ödemek İçin Yıldırımlının Gayrimenkulünü Satmaya El Vermiyor!

“2021 yılı Nisan Ayı başında gerçekleştirmiş olduğumuz Yıldırım Belediye Meclisimizin 4. Olağan Toplantısının 2. birleşiminde gündemimizin 1.ve 2. Maddelerindeki “Denetim Komisyonunun, Yıldırım Belediyesinin 2020 yılına ait Denetim Raporu” ve “Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Başkanlık Faaliyet Raporu” ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubumuz adına söz almış bulunmaktayım.” CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi İsmail Tekin söz aldığı mecliste önemli tespitlerde bulundu.

Tekin; “Konuşmama başlamadan önce şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm şehit ailelerine sabırlar diliyorum. Gazilerimize sağlık, sıhhat, afiyet diliyorum.

Covid-19 salgın döneminde canları pahasına mücadele veren sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu mücadele esnasında hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarımıza da vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum.

Kıymetli Hazirun!

Belediyemizin ilgili birimlerinin de katkılarıyla hazırlanmış olan 2020 Yılına Ait Denetim Raporu Meclisimizce seçilmiş 5 Belediye Meclis Üyesi arkadaşımızdan oluşan Denetim Komisyonu tarafından imzalanarak Meclis Gündemimize alınmış ve incelememiz için birer suretleri parti gruplarımıza iletilmiştir.

Bir Mali Müşavir olarak Denetim Raporunu incelemeye başladığımda görsel ilk izlenimimde, raporun 2. Sayfasındaki tabloda 7. ve 8. satırlardaki banka hesaplarının bakiye sütunlarında yazılmış olan rakamların aynı olduğunu gördüm ve Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcımızı arayarak, bu iki rakamda sorun olabileceğini konu ile ilgili bir inceleme yapmasını rica ettim. Başkan Yardımcımız gerekli incelemeyi yaptıktan sonra bana geri dönüş yaparak rakamsal hata olduğunu ve gerekli düzeltmenin yapıldığını söyledi. Daha sonra düzeltme evrakının raporun arkasına ilave edilmiş ve Komisyon üyesi arkadaşlarımca imzalanmış olduğunu gördüm.

Arkadaşlar, kim üzerine ne alınacaksa alınsın. Yaptığımız işlere ehemmiyet vermiyoruz, dikkat etmiyoruz. Raporu düzenleyen arkadaşlarımın gözlerinden kaçmış olan hatalar yüzünden ilgili rapora imza atan Meclis Üyesi arkadaşlarımızı da yanıltmış oluyoruz, hatalı raporlara imza atmalarına sebep oluyoruz.

Daha önceki konuşmalarımda da bu tür uyarılarda bulundum. Muhalefet Meclis Üyesi olmamız sözümüzün dinlenmemesi anlamını taşımamalı. Lütfen rica ediyorum; Yıldırım Belediye Başkanlığının kurumsal kimliğine yakışır işler çıkarmamız gerekiyor. “Küçük bir rakam hatası, hata yapmak insana özgü” diyeceksiniz, tabi ki ama arkadaşlar, hizmet üretiminin yapıldığı yerden sonra denetimin yapıldığı yerlerden de bu hataların geçiyor olması doğru değil… Bizim görevimiz mümkün olduğunca mükemmele yakın işler çıkarmaktır, Yıldırım Halkı bize bunun yetkisini verdi, hata yapma lüksümüz yok.

Aynı listede dikkat edilmesi gereken bir konu daha var. Listede 15 kalem var. Bu 15 kalem içerisinde bir tane elma, 14 tane armut var. Elmalarla armutları aynı yerde saymak doğru değil. 1. sıradaki kasa toplamı olan 9.500,00 lira genel toplama dâhil edilmemiş. Edilmemeli de zaten lakin ayrı bir başlıkta değerlendirilmesi daha doğru olacaktır kanısındayım. Bir bölümde Belediye kasamızda 9.500,00 liranın olduğu diğer bölümde de banka mevduat toplamlarının 9.743.700 lira 83 kuruş olduğunu belirtmek gerekir diye düşünüyorum.

Şimdi sevgili arkadaşlar!

“İşimize gereken özeni ve saygıyı gösterelim” şeklinde bir uyarı yaparak şekilsel konuları geçelim.

Müsaade buyurursanız Denetim Raporunun içeriği ile ilgili de bir iki söz söylemek istiyorum.

Raporun “Bütçe” başlıklı 2. Maddesinde öngörülen gelir bütçesi rakamının 427 milyon lira olduğu ve bu rakamın 426 milyon 98 bin 16 lira 81 kuruş olarak gerçekleştiği görülmektedir.

Aynı maddede öngörülen gider bütçesinin de 427 milyon lira olduğu ve bu rakamın 389 milyon 233 bin 177 lira 83 kuruş olarak gerçekleştiği görülmektedir.

İlk bakışta 37 milyon civarında bir gelir fazlalığının ya da tasarrufun olduğu düşünülmektedir. Lakin ben kazın ayağının öyle olmadığını düşünüyorum. Bütçemize 37 milyon civarında bir ek/yedek ödemenin konulduğunu hatırlıyorum. Bu rakamı harcamazsak borç ödemesinde kullanırız denildiğini hatırlıyorum.

Şimdi bu rakam borç ödemesinde kullanılmış mı?

Belediye yöneticilerimiz kullanıldı diyecekler. Kullanıldı da kullanılan bence ek bütçe ek ödeme falan değil. Geçen sene de aynı eleştiriyi yapmıştım, yine yapacağım ve bu eleştiriyi yapmaktan da vaz geçmeyeceğim.

Tıpkı bir müflis tüccar gibi malımızı mülkümüzü satarak borç ödüyoruz arkadaşlar ve bu borç karşılığında üretilmiş bir değer yok. Bana göre önceki dönemde belediye yaklaşık 500 milyon civarında zarara uğratılmış ve bu zarar karşılığında oluşan borçlar şu andaki yönetim tarafından ödenmeye çalışılıyor. Geçen yılki konuşmamda geçmiş yönetimden hesap sorulmasını teklif etmiştim. Tarafınızdan ibra edildiklerini söyleyerek konuyu geçiştirmiştiniz. Şimdi devralınan borcu ödemek için geçen yıl 53 milyon 40 bin 818 lira 10 kuruşluk bina ve arsa satmışız.

Arkadaşlar!

Yıldırımlıların mallarını bu şekilde satarak çarçur etmeniz doğru değil.

2020 yılında satılan arsa, arazi, daire, dükkân türündeki tüm gayrimenkullerin cinslerini, metrekarelerini, ada, pafta, parsel numaralarını, adreslerini, ne kadara satıldıklarını gösteren bir listenin tarafımıza verilmesi talebini içeren yazılı önergemizi hazırladık, önümüzdeki olağan toplantımızda Meclis Başkanlığına sunacağız.

Geçen yıl Yıldırımlılardan toplamış olduğumuz 53 milyon 873 bin 917 lira 13 kuruş Bina Arsa Arazi vergilerinin yaklaşık üçte ikisi olan 36 milyon 640 bin 563 lira 47 kuruşu faiz gideri olarak bankalara ödemişiz. Şimdi arkadaşlar samimiyetle bir soru sorayım, siz de bana samimiyetle cevap veriniz; burası kendi işletmeniz olsa bankalara 36 trilyon faiz öder misiniz? Ne suçları var da 2 yılda 80 milyon faiz ödedi Yıldırımlılar… Paralar Yıldırımlıların cebinden çıkıyor, yazık…

Hangi banka ve kurumlara 2020 yılında ne kadar faiz ödemesi yaptığımızı gösteren bir listenin tarafımıza verilmesi talebini içeren yazılı önergemizi hazırladık, önümüzdeki olağan toplantımızda Meclis Başkanlığına sunacağız.

2020 yılında 66 milyon yatırım giderimiz var, 60 milyon borç ödemek mecburiyetinde kalmasaydınız, 36 milyon parayı da bankalara faiz olarak kaptırmasaydınız toplamda 162 milyon yatırım yapabilirdiniz ya da Pandemi döneminde Yıldırımlı fakir fukaraya, garip gurebaya, emekçiye, işçiye, emekliye, dula, yetime, öksüze yardım eder, dertlerine çare olurdunuz.

Ben Yıldırımlıyım, benim vicdanım bu borç ödemek için gayrimenkul satışına da bu yüksek faiz ödemesine de el vermiyor ve bu yüzden de sizi Yıldırım Halkına şikâyet ediyorum.

Alacaklarımızla ilgili tahsilat oranlarımızın düşüklüğünü, kira alacaklarımızın alınamamasını eleştiri olarak getirmiyorum çünkü memleket yangın yeri…

Makroekonomik dengelerle uğraşırken mikro ekonomik dengeleri ihmal ederek sıkıntıya sokmuş olduğunuz, her koşul ve şartta Türkiye’nin ekonomisini ayakta tutan Esnafımıza borcunuz var; esnaf Pandemi döneminde perişan oldu. 36 milyonu faize vermeseydik de keşke en azından bir kısmını esnafımıza dağıtsaydık.

Denetim Raporuna dönüyorum arkadaşlar…

  1. Maddede incelenen Yapı Kontrol Müdürlüğü faaliyetleri içinde Yapılan Yıkım Sayısı var 131 adet. Bu sayı içerisinde Çınarönü mahallesinde Eski AKP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi ve yine eski AKP Yıldırım Belediye Başkan Aday Adayı olan arkadaşınızın kaçak inşaatı var mı? O kaçak binayı yıkabildiniz mi? Yıkamadıysanız “Makine parkı gücümüz yetmiyor” diye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazı yazdınız mı? O konu ile ilgili gereğini yapmanızı rica ediyorum arkadaşlar.

Bu konuda yetkiniz var, yetkinizi sonuna kadar kullandınız mı?

Arkadaşlar!

Yaptığımız bütün hizmetler Yıldırımlılara karşı taahhüdümüz ve görevimizdir, bu hizmetleri Yıldırımlılara lütufmuş gibi sunmak haksızlık olacaktır kanısındayım.

Ben şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi Grubumuz adına 2020 yılı ile ilgili Yıldırım Halkına borç ödemek için yapılan gayrimenkul satışlarıyla ve gereksiz borçlanmalardan dolayı yapılan faiz ödemeleriyle ilgili “hem geçmiş olsun, hem de Allah kurtarsın” diyorum.

Bu arada Yeşil Yıldırım A.Ş. ‘nin borçlanma durumunu anlayabilmek için ay sonu itibarıyla belediyemize kesmiş olduğu, dolayısıyla belediyemiz bünyesinde olan istihkak faturası ve faturaya konu olan ücret bordrosu ve de eklerinin birer suretlerinin tarafımıza verilmesi talebini içeren yazılı önergemizi hazırladık, önümüzdeki olağan toplantımızda Meclis Başkanlığına sunacağız.

Her zamanki gibi beni dinleme nezaketini gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

Ramazan Ayının ülkemize, milletimize huzur ve bereket getirmesini diliyorum.

En başta benim de içlerinde olduğum, içlerinde olmaktan da onur duyduğum; ezilmiş, ötekileştirilmiş, Bursa’nın zengini yapılacağına zencisi yapılmış olan Yıldırım Halkı olmak üzere hepinizi şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi grubumuz adına saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?