Dolar ve altını olanlar… Bu tarihe dikkat!

Dolar ve altını olanlar… Bu tarihe dikkat!

Elinde doları ve altını olanlar gözünü 15 Nisan günü yapılacak olan Merkez Bankası Faiz toplantısına çevirdi. Yeniden artışa geçen döviz kurları ve altın fiyatları için TCMB’nin bu toplantıda vereceği kararlar çok önemli.

Artışa geçen döviz kurları ve altın fiyatlarında kritik gün 15 Nisan olarak belirlendi.

Borsada yabancı dalgası yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar bir taraftan önemli miktarda satış yaparken bir taraftan da belirli hisselerde alıma devam ediyorlar. Yabancıların ilk çeyrekte 160 hissede net alıcı oldukları gözlendi

Milliyet’ten Zeynep Aktaş’ın haberine göre; Borsada yılın ilk çeyreğinde 1.9 milyar dolar ile en büyük çeyreklik satışlarından birini yapan yabancılar, 239 hissede net satış yaparken 160 hissede de net alımda bulundu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi yılın ilk çeyreğinde en düşük 1.256 seviyesini görürken en yüksek 1.589’a çıktı. Endeks ilk çeyreği yüzde 6.1 oranındaki değer kaybıyla kapattı.

Bu dönemde yabancılar 1.9 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancının bu yoğun satışlarına rağmen yerli yatırımcıların alıma devam etmesi ve piyasaya yeni gelen bireysel yatırımcı bu satışları karşıladı.

Borsada gerçekleşen alım ve satımlara bakıldığında ilk çeyrekte yabancıların sanayi ve hizmet sektörü hisselerine ilgi gösterirken bankalarda ve karlı oldukları hisselerde satış yaptıkları gözleniyor.

Kritik gün 15 Nisan

Önümüzdeki haftanın en önemli gündemi Merkez Bankası’nın 15 Nisan’da gerçekleştireceği faiz toplantısında. Piyasanın genel beklentisi faizlerde bir değişikliğin olmayacağı yönünde. TCMB’nin bu toplantıda vereceği faiz kararının yanında mesajlara odaklanılacak.

Politika metnindeki değişiklikler ana gündem konusunu oluşturacak. Merkez Bankası, geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana sadece faiz kararı ile değil, para ve kur politikası metinleri ve sözlü açıklamalarıyla da piyasaları yönlendiriyor.

İşte detaylar

18 Mart Para Politikası Kurulu metninde bulunan “2021 sonu tahmini hedefi dikkate alınarak sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir” ifadesi dahi başlı başına önemli hale geldi.

Metin içerisinde yer alan “sıkı para” ve “kararlılık” kelimelerinin yeni metinde bulunup bulunmayacağı izlenecek. Zira “sıkı para” enflasyonunun üzerinde bir faiz marjının korunacağı, “sürdürülebilir” kelimesi ile birlikte yer alan “kararlılık” ise bu konudaki hassasiyetin üst düzeyde olacağına işaret ediyor.

Bu metin piyasa aktörleri için gerekli olduğu takdirde ek aksiyonların da alınabileceğine işaret etmekteydi. Neticede piyasaların korkusu enflasyona yönelik eğilim ve beklentiler değişmeden bir faiz indirim sürecinin başlamasıydı.

Şimdi Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşecek ilk faiz toplantısı ve politika metninin içeriği ile önümüzdeki dönemin kodları okunacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?