“Cinsellik odaklı yapılan evlilikler hızlı bir şekilde kendini tüketiyor”

“Cinsellik odaklı yapılan evlilikler hızlı bir şekilde kendini tüketiyor”

Pandemi hayatımızın her alanındaki gibi ilişkileri de olumsuz yönde etkiledi. Pandemi döneminde ne yazık ki boşanmalar ve kadına şiddet arttı. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar, “İlk olarak aile yapısının korunması lazım. Geleneksel evliliğe bakış açısının düzenlenmesi lazım. Pahalı evlilik mantığından vazgeçmemiz lazım. Altınlar, pahalı eşyalar, her şey yeni olsun, çok pahalı bir düğün olsun gibi düşüncelerden vazgeçmemiz gerek. Maddi durumu olanlar için bu saydıklarım sorun olmayabilir ama bütçesi olmayanlar ve bunu borçlanarak yapanlar ilk 5 yıl çok ağır borç altına giriyorlar. Sadece cinsellik odaklı yapılan evlilikler hızlı bir şekilde kendini tüketiyor. Sevgi, saygı, arkadaşlık, birlikte paylaşabilme değil de bunun önünde sadece fiziksel çekicilik olan evlilikler ne yazık ki uzun sürmüyor” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

1 yıldır hayatımızda olan koronavirüs ilişkileri ve evlilikleri de derinden etkiliyor.

Eve kapanma nedeniyle eskiye oranla daha uzun süre vakit geçiren çiftler arasında geçimsizlik artıyor.

Geçimsizliğin artmasıyla boşanma ve kadına şiddet olayları da gündemde daha fazla yer alıyor.

“BUNUN EN TEMEL SEBEBİ EKONOMİ”

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar, “Pandemi süreci evlilikleri derinden etkiledi. Hem olumlu hem olumsuz etkiledi. İnsanlar evlerine kapandılar, çocuklarıyla vakit geçirdiler, eşlerine zaman ayırdılar. Bu zorunlu bir zaman ayırmaydı çünkü zorunlu olarak evlere kapatıldık. İnsanlar toplu olarak ailece etkinlik yapmaya başladılar. Bu söylediklerim olumlu yönde olan etkiler. Olumsuz olan ise ekonomi aileleri kötü etkiledi. Ekonomi bozulduğu zaman aile ilişkileri ister istemez bozuluyor. Şiddet neden artıyor deniliyor ama bunun en temel sebebi ekonomi. Ekonomi bozulunca ailenin yapısı, sosyal seviyesi bozuluyor. Çocukların eğitim hayatları olumsuz etkilendi. Özel okullarda okuyanlar taksitlerini ödeyemediler. Ekonomi aile üzerinde ciddi anlamda etkilerini gösterecek ve biz bunu ilerleyen süreçte daha net göreceğiz. Pandemi olumlu mu olumsuz mu etkiledi derseniz olumsuz etkilediği kanaatindeyim. Boşanma süreci devlet kurumlarının yavaşlığından dolayı artmamış olarak gözüküyor. Birçok adalet sarayında karantina süreci, dönüşümlü çalışma, diğer prosedürler yavaş işliyor. İstatistikler düşmüş olarak gözüküyor ama dediğim gibi ekonomi her şeyi çok etkiliyor. Boşanma durumunu da etkiliyor. Normal yaşantıya geçtiğimiz zaman bence boşanmalar daha çok artacak çünkü pandemi sonrası çok fazla insan işini kaybedecek. Bu durumun ailelere olumlu etkisinin olacağı çok zor” şeklinde konuştu.

“SADECE FİZİKSEL ÇEKİCİLİK OLAN EVLİLİKLER NE YAZIK Kİ UZUN SÜRMÜYOR”

Boşanmanın en yüksek olduğu zamanın ilk 5 yıl olduğuna değinen Prof. Dr. Işıklar, “İlk olarak aile yapısının korunması lazım. Geleneksel evliliğe bakış açısının düzenlenmesi lazım. Pahalı evlilik mantığından vazgeçmemiz lazım. Altınlar, pahalı eşyalar, her şey yeni olsun, çok pahalı bir düğün olsun gibi düşüncelerden vazgeçmemiz gerek. Maddi durumu olanlar için bu saydıklarım sorun olmayabilir ama bütçesi olmayanlar ve bunu borçlanarak yapanlar ilk 5 yıl çok ağır borç altına giriyorlar. Devlet bankada evlilik fonu gibi bir uygulama yaptı ama ne kadar işliyor bilemiyorum.  Aile ekonomisi çok önemli çünkü herkes çılgınca alışveriş yapıyor ve doymuyor. Dolaplarımızda kullanmadığımız birçok eşya ve gıda var. Çok çılgın şekilde tüketiyoruz. Bu durum da ciddi bir borçlanma yapıyor. Son zamanlarda gelirimiz harcadığımız kadar artmıyor ve bu durum ailelerin borçlanmasına neden oluyor. Bunların yanı sıra sosyal medya bizleri çok etkiliyor. Herkesi merak ediyoruz, izliyoruz. Haliyle birbirimize vakit ayırmıyoruz. Kimse birbirine uzun süreli vakit ayırmıyor. İlişkilerimiz artık daha kolay tüketilebilir hale geldi. Belki bu bakış açımızı değiştirirsek daha güzel olur. Önemli olan bu anlamı katmak lazım. Sadece cinsellik odaklı yapılan evlilikler hızlı bir şekilde kendini tüketiyor. Sevgi, saygı, arkadaşlık, birlikte paylaşabilme değil de bunun önünde sadece fiziksel çekicilik olan evlilikler ne yazık ki uzun sürmüyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?