Bahar nezlesi mi, koronavirüs mü?

Bahar nezlesi mi, koronavirüs mü?

Mevsimsel geçişler nedeniyle bahar nezlesi ve grip vakaları artmaya başladı. Belirtilerin bazıları koronavirüsle benzerlik gösterdiğinden birçok kişi Kovid-19 kaygısı yaşıyor. Konuyla İlgili konuşan Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, “Bu hastalıkları sadece kendinizdeki şikâyetlere bakarak ayırt etmeniz mümkün değil. Mutlaka bir test yaptırmanız gerekiyor. Eğer önceden bilinen bir bahar nezlesi varsa, ailede sadece o kişide şikâyetler varsa ve daha önce temasta bulunmadıysa belki ayırt edebilir ama yine de o kişinin mutlaka PCR testi yaptırmasında fayda var” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs bazı solunum yolu hastalıklarıyla benzerlik gösteriyor.

Özellikle mevsimsel geçişlerde görülen bahar nezlesi ve grip koronavirüs ile karıştırılabiliyor.

Haliyle birçok vatandaş grip mi koronavirüs mü olduğunu ayırt edemiyor.

“BU İKİ HASTALIĞI BİRBİRİNDEN KLİNİK OLARAK AYIRMAK ÇOK MÜMKÜN DEĞİL”

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, “Bahar nezlesi ve koronavirüs, üst solunum enfeksiyonlarına neden olan hastalıklar. Bahar nezlesi genellikle polen, ağaç tozları ya da bitki tozlarıyla ortaya çıkan hapşırma, genizde kaşıntı, burun akıntısıyla süregelen bir hastalık. Koronavirüste ise daha çok boğaz ağrısı ve benzer şekilde nadir de olsa burun akıntısı olabiliyor. Koronavirüste ilginç olarak daha çok koku ve tat kaybı olabiliyor. Biraz daha ateş tarzında ağır bulgular görülebiliyor ama yine de bu iki hastalığı birbirinden klinik olarak ayırmak çok mümkün değil. Havaların soğumasıyla beraber ve önlemlerin azaltılması, okulların açılmış olmasıyla birlikte nezleye neden olan rhinovirüs de bu kategoriye katılabilir” şeklinde konuştu.

“YAPABİLECEĞİMİZ TEK ŞEY MASKE”

“Dolayısıyla bu hastalıkları sadece kendinizdeki şikâyetlere bakarak ayırt etmeniz mümkün değil” diyen Doç. Dr. Sağlık, “Mutlaka bir test yaptırmanız gerekiyor. Eğer önceden bilinen bir bahar nezlesi varsa, ailede sadece o kişide şikâyetler varsa ve daha önce temasta bulunmadıysa belki ayırt edebilir ama yine de o kişinin mutlaka PCR testi yaptırmasında fayda var. Çevreyi riske atmamak için bu test gerekiyor. Bizim tek silahımız maske ve izolasyondu. Şimdi buna aşı da eklendi ama daha hepimiz aşılanmadık. Aşılansak bile hastalığı hafif de olsa yine geçirenler var. Okulların açılmasıyla vaka sayıları zaten arttı. Yapabileceğimiz tek şey maske. İnsanlar zor durumda ve ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. En azından birbirimize destek olmak için maske kullanmaya özen göstermeliyiz. Ben bunun toplumsal vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyorum. Aşı olma imkânı olanlar varsa mutlaka ve mutlaka her türlü aşıyı şiddetle öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?