Önlemler alınırsa felaketler yaşanmaz

Önlemler alınırsa felaketler yaşanmaz

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa temsilcisi Mehmet Samast ile Osmangaziye’ye bağlı Kavaklı Mahallesi’nde yaşanan toprak kaymasını değerlendirdi.

Osmangazi’ye bağlı Kavaklı Mahallesi, Üftade Sokak üzerinde yaklaşık 5 metrelik bir alanda toprak kayması yaşandı. Üftade sokakta 80 hane boşaltıldı. Bölgede güvenlik şeridi oluşturulurken aynı sokakta bulunan diğer bina sakinlerinin de güvenlik amaçlı evleri boşaltıldı.

Yamaçta toprak üzerinde denge problemi oluşmasının toprak kayması olarak nitelendirildiğini belirten Mehmet Samast, “Bu tarz durumlarda özellikle yüzey sularının yeraltına inmesiyle toprak bütünlüğü bozulup ağırlaşmakta, bununla birlikte sürtünme azaldığı için kayma hareketi meydana gelmekte. Boşluk suyu artarak ve korozyonda düşerek kayma hareketinin kolaylaştığını görüyoruz. Kirli tabakalar bu tarz kaymalarda en büyük etken. Suyla ilişkiye girdiğinde sistemi tetikleyerek kayma hareketini başlatıyor.” açıklamasında bulundu.

Toprak kayması önceden tespit edilebilir

Toprak kaymalarının önüne geçmek için öncelikle zemin etüdü yapılması gerektiğini vurgulayan Samast, Jeoloji mühendisliği uygulamalarıyla yerin tomografisinin çekildiği özel yöntemler olduğunu, bu yöntemlerle kayanın ya da ilerleyen zamanda kayma ihtimali olan kütlenin kalınlığının ve yeraltındaki topografyasını üç boyutlu olarak ortaya çıkararak oluşabilecek kayma ya da heyelanla ilgili önceden tespitin yapılabileceğini söyledi.

Önlemler alınırsa böyle felaketlerle karşılaşmayız

Yüksek eğimli bölgelerde toprak kaymalarının önüne geçebilmek için jeoloji, jeofizik raporlamalarıyla alınacak önlemlerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Samast, “Kaya zemine indirilen istinat yapılması, eğim açısının küçülmesi geriyor. Bölgeye uygun teraslama yapılarak, ağaçlandırma yapılması gerekiyor. En önemlisi de drenaj projesi yapılması gerekiyor. Drenaj projesinde de suyla ilişkiye girecek zeminin kalınlığı, yayılımının tespit edilerek ona uygun bir drenaj projesini yapılması gerekiyor. Tüm bu önlemler alınırsa eğer bir daha heyelan veya toprak kayması felaketleriyle karşılaşmayız.” dedi.

Samast, yağışın yoğun olarak gözlendiği mart ve nisan aylarında heyelan ve toprak kaymalarının kar sularının yeraltı sularına karışması ve zeminin çok hızlı sürede suya doyması sebebiyle sık sık yaşandığını ifade etti.

Bölgedeki yurttaşların bundan 10 yıl önce böyle bir tehlikeyi ön görerek valiliğe dilekçe verdiklerini aktaran Samast, “Bu demektir ki 10 yıl önce de burada böyle bir felaketin yaşanacağına dair korkuları vardı. Dikkate alınmamış, dikkate alınsaydı böyle bir durum yaşanmayacaktı.” açıklamasında bulundu.

Yurttaşların durumu belirsiz

Yaşanan toprak kayması sonucu 80’e yakın hanenin tahliye edilerek mühürlendiğini aktaran Kavaklı Mahallesi Muhtarı Serap Özbay, “Sürecin akıbeti ne olacak şu an biz de bilmiyoruz, beklemedeyiz. Evleri tahliye edilen birçok yurttaş yurtlara yerleştirildi, diğerleri de hısım akrabasına gitti. O şekilde bu süreci geçirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Yaklaşık 6 yıl önce de bölgede bulunan binalarda taş kaymalarının yaşandığını söyleyen Özbay, “Nereden baksanız 45-50 senelik binalar zaman içinde de erozyona uğramış. Bahçelerin zaman içinde su almasıyla toprağın kaymasına sebebiyet verdi. Evleri tahliye edilen yurttaşların ileriki zamanlar durumu hakkında bir açıklama yapılmadı. Yurttaşların durumu ne olacak belirsiz.” ifadelerine yer verdi.

BursaMuhalif.com/Ezgi Bulut

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?