Kollektif çalışmalı, bilgilerimizi çoğaltmalı ve birbirimizin ne istediğini anlamalıyız!

Kollektif çalışmalı, bilgilerimizi çoğaltmalı ve birbirimizin ne istediğini anlamalıyız!

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa Şube Kurucu Başkanı ve 2. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in davetiyle Eskişehir’e giderek ziyaret ve görüşmede bulundu.

Ziyarette, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, TMMOB PMO Bursa Şube Kurucu Başkanı ve 2. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Av. Ayşe Ünlüce, Eskişehir PMO Eskişehir İl Temsilcisi Pınar Naime Kırçın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Peyzaj Mimarı Türkan Tekin, Peyzaj Yük. Mimarı Mina Yetim ve Atölyeler Tasarım ve uygulama Koordinatörü Mehmet Mermer hazır bulundu.

Görüşmede, İklim Değişikliği Adaptasyonu ile ilgili hazırladıkları Peyzaj Beyanı ve Deklerasyon çalışmalarını aktaran PMO Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü, “Mesleğimizin bizlere verdiği sorumluluk ve ayrıca bir vatandaş olma sorumluluğu ile buradayım. Davetinizden onur duydum. Biz peyzaj mimarları olarak Bursa’da başlattığımız İklim Beyanımızla ilgili ve iklim stratejileriyle ilgili bilgi paylaşımlarını yapıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi tüm Daire Başkanlarını ve ilgili müdürleri, ilgili personeli ile bizleri dinledi ve uygulamalarıyla ilgili dikkatlerini ve ilgilerini gösterdi. Ardından sizin bu çağrınız bize cesaret verdi.

Anadolu’nun her yerine bilgilerimizi, tecrübe ve cesur fikirlerimizi aktarma için ilham verdiniz. Kolektif çalışmayı öğrenmeliyiz Değişime Yönelik Güçlü Bir Kültür Yaratın Peyzaj Mimarı, İnşaat Mühendisi, Çevre Mühendisi, Mimar, Ziraat Mühendisi, Makine Mühendisi, Zanaatçı, Sanatçısı, grafikeri ve daha birçok meslek insanları birlikte çalışırken mesleklerimizin hassasiyetlerini bilmek zorundayız. Biliyor ve uyguluyor muyuz? Çoğunlukla hayır. İşte bu noktada gerekli olan kolektif anlayışla her mesleğin gelecek için kaygılarını uygulamaya aktarmak eylemi için bilgilerimizi çoğaltmalı ve birbirimizin ne istediğini anlamalıyız.

Bunun için de biz peyzaj mimarları nasıl doğa temelli tasarım yapar, uygulamalarda neyi düşünürüz, gelecek ve doğayı korumak için nasık yaklaşımları benimsemeliyiz? anlatıyoruz. Başkanım müsaadenizle ayakta anlatayım, ben şöyle yürürüm yolda. Yağmur gökten yağıyor ben yere bakarak yürüyorum. Bu damlalar nereye gidiyor, toprakla su buluşuyor mu? Mesela Burada drenaj yanlış yerde, haa bu su toprağa gitmiyor, burada eğim niye böyle, burada su geçirgenliği için şunu yapmak lazım. gibi gibi birçok faktörü düşünüyoruz.

Ve özellikle de su, sıcaklık, geçirgenlik, ağaç temelli tasarımları önceleyerek yapıyoruz. Bu nedenle belediyelerde çalışan ekiplere, yönetim kadrolarında bulunan idarecilere önemli bilgileri ve anahtar başlıkları ve uygulama örneklerini anlatıyoruz. Bir ağacın bile iklim üzerindeki etkilerini samimiyetle aktarmaya çalışıyoruz. Uygun gördüğünüz bir zamanda bu geniş katılımlı toplantı için tekrar geliriz, anlatırız, sizlerin uygulamalarından biz de ilham alırız, böylece savunucusu olduğumuz bilgileri de çoğaltırız. Bunları yaparken de gelmek için hiç yüksünmeyiz, her zaman dayanışma ve birlik anlayışı içindeyiz” dedi.

Şehirler okuldur size öğretir Başkan Yılmaz Büyükerşen ziyaretle ilgili memnuniyetini dile getirdi. Başkan Yörüklü’yü dinlerken, “Aynen beni anlatıyorsunuz, Ben de mesleklerin bir arada olduğu proje ofislerinin olması gerektiğini söylerim hep” dedi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Estetik Kurulu oluşturduklarını ve ilçelerde yapılan yapı projeleri için ruhsat iskan raporu almadan önce şehri düzene koymak için konulan kriterlere göre çalışmalarını yürüttüklerini belirten Başkan Yılmaz Büyükerşen; “Şehirler okuldur size öğretir, halkımız için iyi ve kalıcı olanın sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz ve çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz. İklim değişikliği için bizler 30 yıldır kendi ağaçlarımızı ve doğal türlerimizi yetiştiriyoruz. Bu konuda Ben rektörken yurt dışına giden asistanları bir şartla gönderirdim. Bir tek çiçek bitki tohumu getirme şartıyla. Getirmezlerse bir daha yurt dışına çıkma izni vermeyeceğim derdim. Pek çok bitki şimdi Eskişehir’de yetişiyor.” dedi.

Bildiklerimizi paylaşacağız, bilmediklerimizi soracağız, elimizden gelen desteği vermeye hazırız Başkan Yörüklü, ziyaret sona ererken Başkan Yılmaz Büyükerşen’e; “Bizler bu vatanın her karışı için toplumsal yararlılık sağlama adına mücadele eden insanlarız, Yaşadığımız kentlerin iklim değişikliği politikaları için peyzaj temasında ürettiğimi etkinlik, projelerle ilgili görüşlerimiz, endişelerimiz, önerilerimiz ve kolektif çalışma yaklaşımlarımızı bu raporla sunuyoruz. Bildiklerimizi paylaşacağız, bilmediklerimizi soracağız, elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi. Destek ve dayanışma sözü veren Başkan Yılmaz Büyükerşen, Başkan Yörüklü’ye özel bir Atatürk Portresi hediye etti ve ziyarette bulunanlara Eskişehir hatırası hediye çantalarını takdim etti. Çekilen anı fotoğrafı sonrası, karşılıklı birlik ve dayanışma duygularıyla ziyaret sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?