Bursa’da Toprak Kaydı, Mahalle Sallandı!

Bursa’da Toprak Kaydı, Mahalle Sallandı!

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde heyelan nedeniyle 7 binadaki 60’a yakın daire boşaltıldı. Bursa Valisi Yakup Canbolat olay yerine gelerek, “İlk belirlemelere göre binalarda bir kayma söz konusu değil” dedi. Kayma meydana gelen yerde açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, binaların yorgun olduğunu ve son günlerdeki yağışlardan kaynaklı bir kaymanın yaşandığını ifade ederek, “Binalarla alakalı anormal bir sıkıntı gözükmüyor. Zemin etütleri, sondajlar yapılacak” dedi.

Kentte birkaç gündür etkili olan yoğun sağanak ve kar yağışının ardından Osmangazi ilçesi Kavaklı Mahallesi Kazım Baykal Caddesi’nde heyelan meydana geldi.

Bölgeye çok sayıda AFAD, itfaiye, polis ve 112 Acil Servis ekibi sevk edildi. Toprak kayması nedeniyle bitişik nizam 6 katlı 3 apartmanın da arasında yer aldığı 7 binadaki 60’a yakın daire tahliye edildi.

Heyelan nedeniyle binaların arka bahçelerindeki istinat duvarının çöktüğü, toprak yığınlarının ve beton parçalarının apartmanların 3. katına kadar girdiği görüldü.

Arama kurtarma ekiplerinin de çalışma yürüttüğü bölgede, binaların çökme riskine karşı park halindeki araçlar çekiciler aracılığıyla kaldırıldı.

VALİ CANPOLAT’TAN AÇIKLAMA

Bursa Valisi Yakup Canbolat olay yerine gelerek, “İlk belirlemelere göre binalarda bir kayma söz konusu değil” dedi.

 Kentte birkaç gündür etkili olan yoğun sağanak ve kar yağışının ardından Osmangazi’ye bağlı Kavaklı Mahallesi Kazım Baykal Caddesi’nde toprak kayması meydana geldi. Olay yerine gelen Bursa Valisi Yakup Canbolat burada kısa bir açıklama yaptı. Canbolat, “İstinat duvarının çökmesi sonucu binalar hasar görmüş. Balkonlarda, camlarda belirli hasarlar meydana geldi. Çok şükür bir can kaybımız yok. Uçan istinat duvarının binalara vermiş olduğu zarar var, ama ilk tetkiklerle genel itibari ile bir kaymaya rastlanmadı. Teknik çalışmaları arkadaşlarımız yapacaktır. Binalarımız boşaltıldı. Burada oturan vatandaşlarımızın da rahat bir yere taşınması için AFAD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyemiz gerekli çalışmaları yapıyor. Binaya vatandaşlarımızın taşınıp taşınmayacağına teknik rapor sonuçlarına göre karar verilecek. Ekiplerimiz burada. Olaya müdahale edildi. Bugün ve yarın itibari ile olaya nasıl müdahale edilecekse teknik ekiplerin verdiği kararlar neticesinde olacaktır. Bizi sevindiren kısım can kaybının olmamasıdır. Bununla geçmiş olsun” diye konuştu.

BAŞKAN AKTAŞ: BİNALARLA ALAKALI BİR SIKINTI GÖZÜKMÜYOR

Olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan incelemelerde bulundu.

 Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, “Üftade Cami ve Türbesinin yanı başında bulunan Kavaklı Mahalle sınırları içinde toprak kayması meydana geldi. Son bir haftadır yağışlardan dolayı 16.30 itibari ile göçük başlamış. Şu an Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, Osmangazi Belediyesi ve Büyükşehir Belediyemiz ekipleri buradalar. Binalarla alakalı anormal bir sıkıntı gözükmüyor. Zemin etütleri, sondajlar yapılacak. Yaklaşık 7 bina boşaltıldı. Bu 7 binada oturan 50-60 civarında dairemiz var. Arkadaşlarımız buradaki tespitlere paralel olarak apartman sakinlerinin birkaç günlük süreci ile alakalı süreci ilerletecekler. Büyük geçmiş olsun. Zemin etütlerinden sonra burada bir karara varılacak. Öncelikle can kaybının olmaması çok sevindirici bir durumdur. Allah’a şükür bir sıkıntı söz konusu değil. Alt kattaki Kazım Baykal Caddesi’ne bakan binalarda bazı dairelerde ciddi hasarlar söz konusudur. Yapılan çalışmalarla şu an için binalarla alakalı bir sıkıntı gözükmüyor. Detaylar etütlerden sonra çıkacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Hasarsız sorunsuz şekilde atlatılması için el birliği ile hareket edeceğiz. 45 yıllık binalar olması sebebi ile kotlu yerlerde sağlam zeminler üzerine yapılmış binalar ama açıkçası binaların yorgunluğu ve yoğun yağışları ile birlikte zemindeki gevşemeden dolayı bahçe kısımlarında kayma söz konusu oldu. Biz işi yukarıya da rapor edeceğiz” dedi.

“Bomba patladı sandım”

Tahliye edilen bir apartmanın sakinlerinden Selma Bolamat, mantı yaptığı sırada heyelanın meydana geldiğini anlattı.

Heyelan sırasında evin sokağa bakan kısmında bulunduğunu belirten Bolamat, “Arkada olsam gitmiştim. Büyük bir gürültü oldu. Bomba patladı sandım. Evim birinci kattaydı. ‘Ne oldu’ diye bağırdım. Duvarın yıkıldığını söylediler. Evimizin arkasında kayalar vardı, onlar inmiş. Evin arka odalarının kapıları bile açılmıyor.” ifadelerini kullandı.

   

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?