Bursa bu fırsatı kaçırmamalı!

Bursa bu fırsatı kaçırmamalı!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, kentsel dönüşüm için İLBANK tarafından belediyelere ayrılan bütçeden Bursa’nın da faydalanabileceğini yazdı…

Aydın, bugünkü köşesinde şu ifadeleri kullandı:

Akşam gazetesinden Şenay Büyükköşedere ve Sabah’tan Seda Tabak’ın haberlerinden gözümüze çarptı.

Kısa adı İLBANK olan, İller Bankası Genel Müdürlüğü belediyelere kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere toplamda 3 milyar liralık bir kredi ayırmış.

Kentlerimizin çürük konut stokunu yenilemek için gerçekten önemli bir düşünce. Ancak bu kaynağın yetersiz olduğunu düşünüyoruz.

7 yıl vadeli, yüzde 50 faiz indirimli krediden kentlerimizdeki belediye başkanlarımız yararlanabilecek. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İLBANK’ın tahsis edeceği kredi miktarını artırmalı.

Şehirlerimizdeki kentsel dönüşümü tetikleyeceğini düşündüğümüz bu kaynağın doğru kullanılması halinde dayanıksız konutların sağlamlaştırılmasıyla birlikte ülkemizin modern kentleşmesine de katkısı olacağına inanıyoruz.

Kaçak yapı cenneti durumundaki kentlerimizin eski yapılarının böylesi kredilerle dönüşeceğini düşünüyoruz.

Böylece, belediye meclis kararıyla Bursa’da kentsel dönüşüm işine girmesi kararlaştırılan Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURKENT için de önemli bir kaynak doğmuş oluyor.

Bursa’nın özel sektör eliyle yürüyen projeleri kadar Büyükşehir Belediyesi güvencesiyle başlatılan kentsel dönüşüm bölgelerinde de ayrılan bu kaynak ilaç gibi gelecektir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bundan azami ölçüde faydalanacağını düşünüyoruz.

İLBANK ve özel bankalar nezdinde kredibilitesi yüksek ve geri ödeme dengesi pozitif bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu fırsatı kaçırmayacağını düşünüyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İLBANK, belediyelere kentlerin çöküntü bölgelerinin yenilenmesi için önemli bir fırsat sunuyor. Bunu belediye başkanlarımızın da kaçırmamasında şehirlerimiz adına fayda var.

Bakanlık sadece belediyelere değil, doğru bölge ve projeler gelmesi halinde özel sektöre de benzeri uygun koşullu kredi fonları ayırması gerekir.

TSYD’den Uludağ’da Spor Zirvesi hazırlığı

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Bursa Şubesi’nin dün sabah Kültürpark içindeki Medya Restoran’da olağan genel kurulu vardı. İki meslektaşımız kongrede başkanlık için yarıştı.

Vedat Yücebaş ve mevcut Başkan Mehmet Ali Ekmekçi’nin yarıştığı kongreden  Ekmekçi üyelerden bir kez daha güvenoyu aldı. Kongre pandemi yasakları nedeniyle yapılamamıştı.

İki adaydan da kongrede üyelere önemli vaatler vardı.

Örneğin, yeniden bu göreve seçilen TSYD Bursa Şube Başkanı Ekmekçi, Genel Merkez’in bir ara Antalya’da gerçekleştirdiği Spor Zirvesi’ni kendilerinin de Uludağ’da yapmayı planladıklarını söyledi.

Doğrusu, Antalya’daki zirvelerinden birine katılmış bir gazeteci olarak bunun Uludağ’da da yapılacak olmasını önemsedik.

Zira, Antalya’ya Türkiye’nin spor otoritelerini, yazarlarını, hakemlerini, futbol kulübü yönetici ve antrenörlerini çeken organizasyonun bir versiyonunun Uludağ’da yapılmasının Bursa için kaçırılmayacak bir fırsat olacağını düşünüyoruz.

Ülkemizin spor takımlarının ve spor adamlarının katılacağı bu zirve TSYD Bursa Şubesi’ne yakışacaktır. Eminiz buna kentimizdeki firmalar ve yerel yönetimler de sponsorluk yoluyla destek olacaklardır.

Uludağ’da Spor Zirvesi vaadinin Bursalı TSYD üyelerini de heyecanlandırdığını fark ettik.

Muhtar Oruç, mahallesindeki anıt ağacı tescil ettirmek istiyor

Elektronik postalarımıza gelen iletileri incelerken Osmangazi ilçemize bağlı Büyükdelliller Mahallesi’ndeki bir anıt ağaç için yürütülen mücadeleyi fark ettik.

Büyükdeliller Mahalle Muhtarı Ünal Oruç, köyündeki anıt ağaç özelliği taşıdığına inandıkları bir karakavak ağacını tescil ettirmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü’ne başvurmuş.

Henüz oradan ne yanıt gelir bilmiyoruz ama Muhtar Oruç’un, atalarından günümüze kadar gelen ve korunan bu ağacı gelecek nesiller adına tescil ettirmek istemesini biz de önemsiyoruz.
Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü de yürürlükteki mevzuata göre talebe olumlu yaklaşmalı.

Kırsaldaki bu değerlerin koruma altına alınma başvuruları yabana atılmamalı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?